A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Komoly élelmiszer-áremelkedés várható--2010. 06. 22.

Akár 40 százalékkal is emelkednek az élelmiszerárak a világban az elkövetkező évtizedben – derül ki egy most elkészült ENSZ-jelentésből. Az OECD és az ENSZ vizsgálata szerint ezt elsősorban a növekvő kereslet, valamint a bioüzemanyagok termelése okozza majd.

 

A világszervezet ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy ez a tendencia, növekvő éhínséghez és bizonytalansághoz vezethet számos országban. Az előrejelzések szerint a búza és más közönséges gabonák ára 15 és 40 százalékkal lesz magasabb tíz éven belül. Mindeközben a jelentéstevők szerint a zöldségolajok ára még 40 százaléknál is jobban megemelkedik a mostani árakhoz képest és a tejtermékek ára is 16-45 százalékkal lesz drágább.

Mindeközben az elemzők szerint a hús ára is növekedni fog, bár nem ilyen hatalmas mértékben. Ez annál is inkább furcsa, mivel évek óta jelzik, hogy a mezőgazdaság képtelen lesz kiszolgálni a hús iránti megnövekedő keresletet. Természetesen lesznek olyan országok, ahol a mostaninál is aggasztóbb lesz az elszegényedés, pedig az ENSZ adatai szerint már most is egy milliárd ember alultáplált.
Fairtrade Foundation szervezet vezetői szerint ezek a jóslatok még jobban kellene, hogy ösztönözzék a politikusokat arra, hogy odafigyeljenek a mezőgazdasági feladatokra. Szerintük a nagy konszernek helyett, a kicsi, élő farmoknak jött el az ideje, és ezek létrehozását kellene inkább ösztönözni. A gond nagy, hiszen például Brazília esetében a mezőgazdasági kereslet várhatóan 40 százalékkal nő majd, míg a kínálat csupán 20 százalékkal képes növekedni. De hasonló gondok lesznek Kínában, Indiában, Oroszországban és Ukrajnában is.

Hosszútávon ugyancsak problémát okoz a világ élelmiszerellátásában az egyre nagyobb térigényű bioüzemanyag termelés is, hiszen számos, helyen ahol eddig búzát és más takarmányt termesztettek, ott most speciális növényeket vetnek, mivel ez jelenleg több profittal kecsegtet.

Forrás: greenfo.hu