A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Kolokán invázió a Nagy-Karcsa tavon--2010. 06. 23.

Több tonnányi vízinövény került a Nagy-Karcsa tóba, a kolokánt Pácin mellett próbálják "lehalászni" a víz felszínéről; a bodrogközi település strandja teljesen használhatatlanná vált.

Barati Attila, Pácin polgármestere szerint az ország 17. legnagyobb állóvizének fele magyar, fele szlovák oldalon fekszik. A szlovákiai területen - hasonlóan a hazai időjárási helyzethez - árvizekkel küzdöttek. Az ott megáradt vízfolyásokból engedtek két alkalommal - május közepén, illetve június elején - nagyobb vízmennyiséget a tóba, amely a szlovákiai örösi csatornából mintegy ötven tonnányi kolokánt sodort magával. E nagy mennyiségű vízinövény gyakorlatilag befedte a tó kétharmadát, így a fürdés és a horgászás lehetetlenné vált, emellett pedig - amely talán ennél is fontosabb - a rengeteg növény felboríthatja a tó ökológiai egyensúlyát.

Barati Attila elmondta, hogy a kialakult problémát határ menti találkozón beszélték meg, ugyanis nem csak Pácint érinti a vízinövény és a nagy vízmennyiség okozta kár, hanem két szlovákiai települést is. A megbeszélésen elhangzott: a növényeket minél előbb ki kell szedni a vízből, máskülönben felborulhat a tó ökológiai egyensúlya. A kolokán ugyanis a virágzás után lesüllyed a tó aljára, s akkor még nehezebb lehet az eltávolítása, hiszen ott bomlásnak indul.
A történtek miatt a sátoraljaújhelyi Elzett Certa Horgászegyesület, valamint a Királyhelmeci Horgászegyesület is tiltakozását fejezte ki. Barati Attila azt mondta, hogy a vízinövény-invázió miatt nem akarnak vegyszerezni, így a mechanikus, azaz a "lehalászó" módszer maradt, amely rendkívül költséges. Hétfőn - egy speciális géppel - már megkezdték a kolokán eltávolítását. A gép olyan, mint egy polip, több karja van, azzal gyűjtik a vízfelszínről a növényt. A Kemecséről hozott különleges eszköz azonban óránként 13 ezer forintba kerül.

"Hétfő reggel óta folyamatosan szedik ki a kolokánt, onnan teherautóval szállítják a majorba, ahol komposztot készítenek belőle, hogy legalább valami haszna is legyen" - tette hozzá. Egy nap alatt 130 ezer köbméternyi növényt távolítottak el, de ez csak "csepp a tengerben", mintha semmit nem végeztek volna - magyarázta a polgármester. Utalt arra, hogy a probléma megoldása azért is sürgős a páciniak számára, mert a helyi táboroztatók, idegenforgalmi vállalkozók jelezték, több foglalást is lemondtak vendégek a kialakult helyzet miatt. Ráadásul ez a térség csak a turizmusból tud valamicskét profitálni, hiszen ipar nincs, a mezőgazdasági területeket pedig belvíz borítja.

A polgármester elmondta, hogy 1999-2000-ben már történt egy hasonló eset, akkor is a pácini önkormányzat szedette ki a vízinövényeket a tóból, vállalva annak minden költségét. Jelenleg a megyei önkormányzattól kértek segítséget - jegyezte meg Barati Attila.

Forrás: greenfo.hu