Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Betiltottuk a GM-krumplit--2010. 06. 28.

Befejeződött a védzáradéki eljárás: Magyarországon tilos a génmódosított Amflora burgonya és az abból készült takarmány forgalomba hozatala. Az erről szóló határozatot a napokban tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

Hirdetményben közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), hogy betiltják a génmódosított Amflora burgonya magyarországi termesztését. Nem csak a krumplit, de az abból készült takarmányt sem lehet idehaza forgalomba hozni, sőt, minden olyan élelmiszert kitiltottak az országból, amiben bármilyen módon előfordulhat a génpiszkált növény. Ezzel hazánk szembehelyezkedett az Európai Bizottság álláspontjával, mondhatni, csatát nyertünk az unió elleni GM-csatában, bár a háborúnak minden bizonnyal lesz még néhány fejezete.

Brüsszel idén márciusban engedélyezte a magas keményítőtartalmú, génmódosított Amflora burgonya termelését és ipari célú felhasználását.
Ez azért váltott ki különösen nagy felháborodást, mert a Bizottság rábólintott, hogy a textiliparban, a papír- és építőanyag-gyártásban felhasznált burgonya melléktermékéből állati takarmány készülhessen. A krumpliban eközben az antibiotikumokkal szembeni ellenállásért felelős gén is található, ami az állati, s onnan esetleg az emberi szervezetekbe átkerülve fontos gyógyszerekkel szembeni rezisztenciát alakíthat ki.

A hagyományosan génmódosítás-ellenes Európában, ahol a lakosság kétharmada ellenzi a GM-növények elterjedését, több ország is ellenérzését fejezte ki az Amflorával szemben, hazánkban a zöld mozgalmak mellett kormányzati szinten is a kockázatokról és a betiltás lehetőségeiről esett szó. A szabad felhasználás lehetőségeit egyedül lehetővé tevő védzáradéki eljárást áprilisban indította meg az agrártárca, s a folyamat most érkezett el a végéhez.
A VM határozataiban az egészségügyi és a környezetvédelmi szakhatóságok állásfoglalása is szerepel, s mindkét terület szakértői kiemelték: nem bizonyítható, hogy az Amflorának nincsenek káros hatásai a környezetre és az egészségre. A génmódosítás miatt aggódók így egyelőre biztonságban érezhetik magukat: hazánk továbbra sem kér a génmanipulációból.

Forrás: greenfo.hu