Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Mégis a műanyag szatyor a környezetbarát?--2010. 07. 06.

A BASF internetes alapú öko-hatékonysági barométert fejlesztett ki, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy adott termék - például egy bevásárlószatyor - kapcsán számos kulcsparaméter kombinációján keresztül megvizsgálják annak környezeti hatásait.

 

A paraméterek között nem csak magát az alapanyagot (szükség esetén akár monomer szintig), hanem a termék súlyát és a selejtezési technológiát is, és ezáltal a termék teljes életciklusát vizsgálhatjuk.
Az alkalmazás az egyes alternatívák ökológiai hatását világos és átlátható módon hasonlítja össze, így gyorsan el lehet dönteni, adott esetben valóban környezetkímélőbb megoldás-e például a biológiailag lebomló műanyag alkalmazása.

Mikor éri meg biológiailag lebomló műanyagot használni?

A csomagolóipar, a fogyasztók és a törvényhozók egyre gyakrabban szembesülnek ezzel a kérdéssel a klímáról és környezetről szóló viták során. Mostanáig, ha valaki megalapozott döntést kívánt hozni, kénytelen volt átfogó, egyedi öko-hatékonysági elemzést vagy más életciklus-elemzést (LCA) készíttetni, amely a műanyag termék gyártásától, a felhasználáson keresztül a leselejtezésig részletesen figyelembe veszi a felhasznált erőforrások mennyiségét. A BASF által kifejlesztett Ecovio® Eco-Efficiency Compass (E³C), azaz öko-hatékonysági iránytű elnevezésű online alkalmazás mostantól jelentősen megkönnyíti a döntéshozatalt.
Az átfogó életciklus-értékelési módszerek már évek óta segítenek a különféle termékek és eljárások közötti helyes döntés meghozatalában. Ezek az elemzések részletekbe menő kvantitatív módszerekkel értékelik az adott termék előállításához, használatához és leselejtezéséhez/megsemmisítéséhez kapcsolódó erőforrás-felhasználást, környezeti és gazdasági hatásokat. Azonban nagyon összetettek: egy átfogó öko-hatékonysági elemzéshez LCA szakértők többhónapos munkájára van szükség.

Továbbfejleszthető alkalmazás

Jelenleg az új öko-hatékonyság Barométer a kiskereskedelemben elterjedt bevásárlószatyrok és polisztirol tálcák öko-hatékonyságának vizsgálatára alkalmas. A program más termékcsoportokkal is bővíthető, a piacon megjelenő új termékek könnyen és gyorsan felvehetők.

A szakértők jelenleg a papírbevonatok és zsugorfóliák kezelését lehetővé tevő modell kialakításán dolgoznak, amivel a BASF ügyfelei a papírpoharak és italcsomagolások öko-hatékonyságát vizsgálhatják - lehetővé téve, hogy csak akkor alkalmazzanak biológiailag lebomló műanyagot, ha azonos terhelhetőség és felhasználhatóság mellett az valóban fenntarthatónak minősül.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó anyag: Mérgezést okozhatnak a bevásárlótáskák