A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Nem várt hatások a génpiszkált búza kísérletekben--2010. 09. 08.

Svájci kutatók kísérletei arra mutatnak rá, hogy egy génpiszkált búzafajta anyagcseréje a szabad környezet kibocsátáskor jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent.

 

A génmódosított szervezetek független hatásvizsgálatára szakosodott német Testbiotech arra hívja fel a figyelmet  sajtóközleményében, hogy svájci kutatók kísérletei szerint egy génpiszkált búza fajta - amely üvegházban normálisan növekedett, és ellenállóvá vált az anyarozs-fertőzéssel szemben - anyagcseréje jelentősen megváltozott amikor kitették a szabad környezeti hatásoknak. A növényt súlyosan károsította az anyarozs, a terméshozam jelentősen csökkent, egészen 50%-os mértékig.

A megfigyelt hatások, egy a génmódosított növényeknél felmerülő általános problémára utalnak. Ismert, hogy a növényi genom szabályozását megzavarhatják a génmódosítás során alkalmazott invazív módszerek. Amennyiben a növényt környezeti stressz-tényezőknek teszik ki, előfordulhat, hogy a genetikai szabályozás kisiklik. A lehetséges negatív hatások között előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségben termel a növény mérgező vagy antinutriens anyagokat, könnyebben megtámadhatják bizonyos kártevők, csökkenhet a terméshozam. Mindeddig nagyon kevés tanulmány foglalkozott a génmódosított növényekkel kapcsolatos, lehetséges nem kívánt hatásokkal és a környezeti tényezõk által okozott hatásokkal.

A Testbiotech azt szorgalmazza, hogy a génmódosított növényeket vessék alá stressz-tűrési kísérleteknek is a szabad környezetbe való kibocsátás előtt.

Forrás: www.greenfo.hu