A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...





 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Étolajteszt: veszélytelen finomságok--2010. 09. 27.

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt. A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta. A laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat.

 

A Tudatos Vásárló tesztje olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegő szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belőlük finomított olajba. A kadmium bizonyítottan rákkeltő hatású, a vesét és a csontok szerkezetét károsító nehézfém. Vulkánkitörések, kőzetmállás vagy ipari, mezőgazdasági tevékenységek, hulladékégetés, műtrágyázás és szennyvíz révén juthat a talajba. A termőföldből a növények felveszik, így felhalmozódhat olyan olajos magvakban, mint a napraforgó, a lenmag és a mák. Az emberi szervezetbe főleg az élelmiszerek vagy a dohányzás útján kerül. A fő forrásai – mivel sokat fogyasztunk belőlük – a gabonafélék és a belőlük készült ételek.

A PCB-k (poliklórozott bifenilek) ideg- és immunrendszeri ártalmakat, pajzsmirigy-működési zavarokat is előidézhetnek, befolyásolják a hormonális rendszert, rákkeltő és magzatkárosító hatásúak. Ezek a rettegett dioxinokkal rokon, zsírokban oldódó szerves vegyületek klórtartalmú ipari hulladék szakszerűtlen égetésével, szennyvíziszappal, papíripari hulladékból, de növényvédő szerek szennyezéseként is környezetünkbe kerülhetnek. 1970-től fokozatosan korlátozzák felhasználásukat, de régi kondenzátorokban, transzformátorokban, lágyítóként lakkokban, tömítésekben, műanyagokban mindenütt előfordulhatnak, és innen a levegőbe kerülhetnek. Ha elfogyasztjuk, felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben is, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetből. Itt komoly károsodásokat okozhatnak, és mivel lebomlási idejük nagyon hosszú, a korlátozás ellenére még nagyon sokáig mérgezik környezetünket.

Értékelés, rangsor
A laboratóriumi teszt eredményei szerint egyik étolaj sem tartalmazott az egészségügyi határ feletti mértékben sem kadmiumot, sem PCB-t.

A napraforgóolajak rangsorának kialakításakor a TVE további fogyasztóvédelmi szempontokat is figyelembe vett. A fogyasztói tájékoztatás, a gyártó és a származási hely, valamint az energiatartalom feltüntetése figyelembe vételével kialakított pontozás szerint az első helyen a Vénusz napraforgóolaj végzett, megelőzve a Penny Market saját márkás Viviol termékét. A legalacsonyabb pontszámot a Sunol kapta, maga elé engedve a METRO által forgalmazott Aro olajat.

Az teljes étolajteszt a Tudatos Vásárló magazin Kenyér - Gabona c. számában olvasható.


Szerkesztők figyelmébe: a teszt részletes eredményét kérésükre rendelkezésükre bocsátjuk. Kérjük, a tve@tve.hu email címen jelezzék igényüket.

További információ:
Gulyás Emese
+36 30/2019 318, E-mail: szerk@tve.hu, Fax: +36 1 225-81-36