Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Erősíteni kell a társadalmi és környezeti szempontokat a Széchenyi Tervben--2010. 10. 12.

215 civil szervezet levelet intézett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, amelyben sürgetik, hogy a Széchenyi Tervet egészítsék ki olyan intézkedésekkel, amelyek a civil társadalom fejlesztésére, a szociális és környezeti problémák megoldására irányulnak.

 

A civil összefogást kezdeményező szervezetek a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány, a Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért és a Társadalmi Összetartozásért Alapítvány levelükben üdvözölték, hogy a kormányzat átfogó gazdaságfejlesztési tervet készített Új Széchenyi Terv néven. Úgy látják azonban, hogy a Tervben elsikkadnak a társadalmi és környezeti szempontok.

A civil szervezetek szerint a gazdaságfejlesztés, a foglalkoztatás növelése érdekében végzett erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha alárendelődnek egy átfogóbb társadalmi stratégiának, amely a fenntartható fejlődés stratégiája. Ezért a Széchenyi Tervnek figyelembe kell vennie és hangsúlyozottan is integrálnia kell a társadalmi és környezeti szempontokat.

Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány igazgatója kifejtette, hogy az állampolgári részvétel, a helyi közösségek és a civil szektor fejlesztése nélkül nem alapozható meg Magyarország tartós fejlődése. A foglalkoztatás erősítésére végrehajtott fejlesztések nem hozhatnak hosszú távú eredményeket, ha nem alapozza meg őket a civil társadalom erősödése, az öntevékenység, a társadalmi tőke és közbizalom párhuzamos fejlesztése.

Herpainé Márkus Ágnes, a Társadalmi Összetartozásért Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a szociális problémák az egész társadalom problémái, jelzik annak működési zavarait, és a társadalom valamennyi tagja számára a bizonytalanság, eszköztelenség és kiszolgáltatottság érzését erősítik. Ezért fontos, hogy a kirekesztett, mélyszegénységben élő emberek és a középosztály, a társadalom biztosabb egzisztenciájú tagjai is egyaránt részesüljenek a fejlesztésekből és a javakból.

Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetsége csoportvezetője szerint jelentős hangsúlyt kell helyezni a környezeti tudatformálásra és a fenntartható fogyasztással kapcsolatos szemléletformálásra, és emellett hatékony intézkedéseket kell tenni természeti és kulturális örökségünk megőrzése érdekében is.

Péterfi Ferenc, a Közösségfejlesztők Egyesülete vezetője szerint a magyar fejlesztéspolitikának a szétesés megakadályozására, a társadalmi integráció kibontakozása érdekében az életminőség javítására, a helyi társadalom- és gazdaság fejlesztésére együttesen kell koncentrálnia. A helyi adottságok, erőforrások használata elengedhetetlen egy új, az önrendelkezésen és a helyi piacon alapuló gazdaságszerkezet kialakításához.

A civil szervezetek felajánlották szakmai segítségüket a Nemzetgazdasági Minisztérium számára az Új Széchenyi Terv kiegészítéséhez a fenti szempontok szerint.

A civil szervezetek nemzetgazdasági miniszterhez intézett levele letölthető alább.

Forrás: greenfo.hu

Letölthető anyagok:
      Civi_USZT_anyag