Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Sokkal több és olcsóbb ökotermék lesz az EU-ban--2010. 10. 25.

Egyszerűbb lesz igényelni az öko, azaz a környzetkímélő termékeknek az EU-ban elfogadott védjegyét – ígérik uniós illetékesek. Legalább ilyen jó hír Brüsszelből, hogy a védjegy megszerzéséért fizetendő összeget is mérséklik.

 

Örvendetes ez, jóllehet a még meglévő feltételrendszer dacára is egyre inkább terjednek az ilyen védjeggyel ellátott termékek a fogyasztók környezeti tudatosságának növekedése miatt, hogy készek többet áldozni az ilyenekre, az eco (vagy bio) megkülönböztetéssel nem ellátott termékek piaci részesedésének kárára.

Az európai hipermarketekben például mintegy 30 százalékkal nőtt egy év alatt az ilyen termékek eladása. Az idén lendületet adott az ökocimkés termékek értékesítésének, hogy a velük jelezhető termékféleségek körét az EU határozatában bővítette, egyebek között február óta a villanykörték, cipők vagy a matracok is viselhetik a stilizált virágrajzot magukon. Összesen 25 ezer különböző termékre, illetve szolgáltatásra kapható-adható már megkülönböztetés a címkével, utóbbiak elsősorban az idegenforgalomban fordulnak elő.

Ha tartósan kevésbé szennyező egy termék, akkor 1992 óta kerülhet rá nemzetközi megállapodás szerint az ökovédjegy, s nem csupán az EU-ban létezik már ez az önkéntesen megszerezhető címkézés, hanem például Indiában, Kínában, Kanadában is. A jelzés birtoklásáért esetenként nem keveset, legkevesebb 750 eurót kell áldozni, de a nagyobb vállalatok részére az évente fizetendő átalányösszeg ennek kétszerese.

Az Európai Fogyasztóvédelmi szervezet, a BEUC szerint az ökocimkét viselő terméktől a vásárlók elsősorban egyszerűen azt várják, hogy azok semmilyen tekintetben és soha ne veszélyeztessék a környezetet. A kereskedők elsősorban az ökovédjegyes termékek mind szélesebb forgalmazásával, illetve saját kereskedelmi munkájuk környezetkímélőbbé tételével tudják segíteni az ökokultúra erősödését. A tavaly Európában eladott címkés termékek együttes értékét 56 milliárd euróra becsülik az EU-ban – említi a hír kapcsán az actu environnement francia környezetvédelmi hírportál a CRR kutatóintézetre hivatkozva. Ez a teljes európai kiskereskedelmi forgalom körülbelül 5 százaléka. Az intézet úgy számol, hogy ahogy terjednek az ökocimkés termékek, úgy lesznek egyre olcsóbbak, hiszen például Franciaországban most még átlag másfélszerte kerülnek többe, mint a nem „ökosok”. Két év alatt áruk akár 40 százalékot meghaladó mértékben is csökkenhet.

Forrás: greenfo.hu