A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Áttörés a biológiai változatosság megőrzésében--2010. 10. 30.

Nemzetközi megállapodás született a biológiai változatosság megőrzéséről tegnap este a nagojai ENSZ-értekezleten, amelyen riasztónak minősítették a fajok kihalásának ütemét. A hírügynökségek "történelmi" és "eddig példátlan" jelzőkkel illetik a megállapodást.

 

A kéthetes konferencián stratégiai tervet fogadtak el 2020-ig, s ebben húsz célt tűztek ki a természet védelmére, és a fajok eltűnésének megfékezésére. Külön figyelmet szentelnek a tengerek és szárazföldek védett területének kiterjesztésére az egész világon.

Külön jegyzőkönyvet fogadtak el arról, hogy megosztják azt a jövedelmet, amely a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban keletkezik a főként déli országok állati és növényi genetikai forrásaiból. A fejlődő országok számára fontos, dollármilliárdokat jelentő jegyzőkönyv előkészítése nyolc évbe került. Az értekezleten több mint 190 ország vett részt; a nagy hiányzó az Egyesült Államok volt.

Tudósok szerint az emberi tevékenység hatására a fajok kihalásának üteme ma mintegy százszorosa, egyesek szerint ezerszerese a természetes rátának: az ENSZ becslései szerint óránként három faj tűnik el a bolygó színéről. A kihalás veszélye leginkább a kétéltűeket fenyegeti, a pusztulás üteme pedig jelenleg a korallzátonyoknál a legnagyobb.

A biológiai sokféleség megőrzése kulcsfontosságú az emberiség számára, hiszen a természet "ingyenes szolgáltatásokat" nyújt az embernek, azonban például az erdők és lápok pusztulása révén elveszítjük ezek "szolgáltatásait": a levegő és a víz tisztítását, a szélsőséges időjárási eseményektől való védelmet, valamint az építkezéshez és fűtéshez szükséges anyagokat.

Az értekezlet egyik számszerűsített célja azt elérni, hogy 2020-ra a szárazföldek területének 17 százaléka, a tengeri partvidéknek és az óceánoknak 10 százaléka kerüljön védelem alá. Jelenleg ez az arány 13 és 1 százalék.

Ez az ENSZ második Biodiverzitási Egyezménye (CBD). Az elsőt az 1992-es riói konferencián fogadták el, de az akkor elfogadott a célt nem sikerült teljesíteni. A következő értekezletet két év múlva Újdelhiben lesz.

Kapcsolódó anyagok: Patt a nagojai csúcson


Forrás: greenfo.hu