A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...





 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Illat, íz és harmónia szerint választják ki az ország legjobb pálinkáját--2010. 12. 02.

December 1. és 31. között lehet pályázni a jövő évi országos pálinka- és törkölypálinka-verseny lebonyolítására.

 

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozza az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny feltételeit, valamint az érzékszervi bírálók képzését. A cél, hogy nemzeti italunk, a pálinka hitelét és hírnevét egy magas színvonalú, nemzetközileg is elismert rendezvénnyel erősítsük.


A Pálinka Nemzeti Tanács ennek érdekében évente egy olyan pálinkaversenyt rendez majd, amire az ország egész területéről származó termékkel lehet nevezni. Az országos rendezvény lebonyolítására december 1-től 31-ig lehet pályázni.
Hogy a megmérettetés rangját és jelentőségét biztosítsák, más verseny nem viselheti az „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar megnevezést /kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenyét/.

Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Ők az ehhez szükséges technológiai, alapanyag- és késztermékismeretet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetik meg.