Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Mangalica is kerülhet az iskolások asztalára?--2011. 01. 05.

Helyi specialitások kerülhetnek az asztalra az ország több menzáján január 21-én és október 17-én. Az akció célja a minőségi étkezés mellett a helyi hagyományok népszerűsítése, valamint a kistermelők segítése.

 

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) a Védegylettel és az ESSRG-vel (a Szent István Egyetem Környezetgazdasági Tanszékének kutatócsoportja) közösen decemberben hirdette meg a A mi menzánk! névre keresztelt programot. Szabadkai Andrea, a SZÖVET programfelelőse az MNO-nak úgy fogalmaz: régi álmuk valósul meg ezzel. A felhívás célja, hogy legyen évente két olyan nap, amikor a helyi termékek, egy-egy terület specialitásai kerülnek a menzák étlapjára. Nemcsak óvodák, iskolák, hanem munkahelyi étkezdék jelentkezését is várják: a januári alkalomra e hó tizenhatodik napjáig, az info@elotisza.hu címen.

A menünek legalább három fogásból kell állnia, lehet benne leves, főétel, desszert, savanyúság és gyümölcs is. Azt szeretnék elérni, hogy mindenhol olyan minőségi étel-ital kerüljön az asztalra, amire helyben büszkék – mondja Szabadkai Andrea. Ez lehet gyümölcs- vagy zöldséglé, de akár aszalvány is. Fontos, hogy a gyermekek is közelebb kerüljenek a helyi hagyományokhoz, ismerjék és szeressék meg azokat az ételkülönlegességeket, melyek szülőhelyükhöz kapcsolódnak – teszi hozzá. Így akár az is elképzelhető, hogy mangalica vagy szürke marha is belekerülhet a menübe, ha nem is most, de valamelyik későbbi alkalommal.

Az akció nem titkolt célja, hogy a kistermelők menzákra való bejutását is segítse, ezért kérik, amennyiben lehetséges, olyan alapanyagokat használjanak fel, melyek termesztése, tenyésztése 50 kilométeren belül történt. Mint Szabadkai Andrea hangsúlyozza, a kiválasztott napoknak is üzenetértéke van. Azzal, hogy januárban a magyar kultúra napjához legközelebbi munkanapon rendezik az eseményt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a gasztronómia is része a kultúrának. Az október 17-i időpont pedig az élelmezési világnaphoz (október 16.) kötődik.

Szabadkai Andrea azt elismeri, hogy egyelőre nem számíthatnak túl sok résztvevőre, már csak a rendelkezésre álló idő rövidsége, valamint az önkormányzatok rengeteg év eleji feladata miatt sem. De abban bíznak, hogy októberben már sokan csatlakoznak.

A nevezőktől a menük leírása mellett utólag majd fotókat is kérnek, hogy így is illusztrálják a sokszínűséget. A SZÖVET programfelelőse kiemeli, a menzák ezen alkalmakkor kipróbálhatják a helyi termelőket is, hiszen ehhez már nem kell közbeszerzést kiírni. Ez a gazdálkodóknak is jó lehetőség, mert egyelőre elég nehéz bekerülniük a közétkeztetésbe – teszi hozzá. Díjazás egyelőre nem lesz, de a következő alkalmakkor Szabadkai már elképzelhetőnek tartja, hogy sikerül bevonniuk támogatókat, akik akár saját termékeikkel is szponzorálhatnák a rendezvényt, illetve a nekik kedves menüt felszolgáló menzát.


Forrás: magyarnemzet.hu