A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Kétszázezer hektár őszi vetés menthetetlen--2011. 01. 17.

Mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt, ez már most látszik – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Szövetség konferenciáján. A jelenlegi kárenyhítési törvény, alkalmatlan a hatalmas kármennyiség kezelésére, ezért a szakemberek új javaslat előkészítésén dolgoznak.

 

Az agrárkormányzat irányai a magyar EU elnökség idején címmel tartott előadásában az államtitkár ismertette: a hét eleji adatok szerint a 4,5 millió hektár magyarországi szántóterületből 307 ezer hektár van jelenleg belvíz alatt, további 740 ezer hektár pedig rendkívül átnedvesedett. Megjegyezte: a hosszú távú előrejelzések szerint a március is az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a kormány már elfogadta, és várhatóan már januártól kínálják a pénzintézetek azt a vis maior forgóeszközhitelt, amely 6 milliárd forint keretű kedvezményes hitelkonstrukció, s az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozásoknak dolgoztak ki. Elmondta: ha igény lesz rá, a forrás növelhető.

„Napirenden van egy teljesen új kárenyhítési törvény megalkotása, amit várhatóan ősszel fog tárgyalni a parlament és 2012-től működhet. A jelenlegi rendszerben ugyanis képtelenség kezelni a hatalmas kármennyiséget” – mondta Czerván György, hozzátéve, hogy jelenleg a kárenyhítési alapban 4,2 milliárd forint van, amelynek feltöltésére „megvan a politikai akarat”.

Kiemelte: szeretnék működőképessé tenni az agrárium forgóeszköz-beszerzését segítő hitelprogramot, amelynek 15 milliárdos forrásából még több mint 11,5 milliárd forint felhasználatlan. A tervek szerint kamattámogatással tennék vonzóbbá ezt a konstrukciót.

Czerván György megjegyezte, hogy a tervek szerint már március végén-április elején elindítanák kifejezetten a gazdálkodók részére az Agrár Széchenyi Kártya Programot, ami folyószámla- és forgóeszköz hitellel segítené a vállalkozásokat.

Hozzátette, hogy a tejtermelők támogatási szerkezetét is átalakítják, ennek lényege, hogy nem literre, hanem az állatokra alapul majd. A e célra fordítható mintegy 15 milliárd forint uniós támogatáshoz 5 év alatt a kormány maximum háromszor 9 milliárd forintot társít.

veddamagyart.info