A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

A tájfajták már a spájzban vannak!--2011. 02. 15. --> 2011. 02. 24.

A kötetlen hangulatú tudományos kávéházunkban (science café) két olyan példaértékű hazai közösségi kezdeményezést fogunk bemutatni, amelyek az értékes tájfajták termesztését és piaci feldolgozását célozták meg. A tájfajtákról szóló beszélgetésünk a felvezető eseménye a „Tegyünk a sokféleségért! - 6. európai agrobiodiverzitási fórumnak” , amely ezúttal Magyarországon lesz a Védegylet és az ESSRG szervezésében.

Sokféleség az étlapon: biodiverzitás, vidékfejlesztés és gasztronómia -    tudományos kávéház (Science Café)

Időpont:
2011. február 24., csütörtök, 17.00-19.00

Helyszín:
Milleniumi Kávéház, Szeged, Dugonics tér 12

Előadók:

  • Dr Bakó Lujza, kutatás vezető, Agricomplex Kft.
  • Domonyai András, ügyvezető, Agricomplex Kft.
  • Rózsa Katalin, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Szekszárd
  • Nagy András, Arcade Bistro, Budapest
  • Dr Kovács Géza, ökonemesítő, MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár
  • Szekeres István, Élelmiszeripari Technológus Mérnök, Piszkei Öko
  • moderátor: Dr Margóczi Katalin, docens, Szegedi Tudományegyetem, Ökológia Tanszék


A termelésből korábban kiszorult tájfajta gyümölcsök, zöldségek és gabonák felértékelődtek. A termesztett növények sokféleségének fenntartása egyre fontosabb világszerte. A fokozódó érdeklődés okai között ott van az éghajlatváltozás, az élelmezés biztonsági problémák és a zöld munkahelyteremtés, mint cél. A tájfajták az évszázadok során alkalmazkodtak a helyi adottságokhoz, környezeti feltételekhez, így a termesztésük és a piaci felhasználásuk hatékony választ jelent. Emellett a tájfajta növényeket felfedezték a gasztronómiai forradalom élharcosai is.

A tájfajtákról szóló beszélgetésünk a felvezető eseménye a „Tegyünk a sokféleségért! - 6. európai agrobiodiverzitási fórumnak” , amely ezúttal Magyarországon lesz a Védegylet és az ESSRG szervezésében. A kötetlen hangulatú tudományos kávéházunkban (science café) két olyan példaértékű hazai közösségi kezdeményezést fogunk bemutatni, amelyek az értékes tájfajták termesztését és piaci feldolgozását célozták meg.

Az egyik a csúcsgasztronómiával foglalkozó Arcade Bisztró (Michelin Bib Gourmand Award, 2010) tulajdonosa által alapított Agricomplex Kft. Tevékenysége 2009-ben indult kettős céllal: a gourmet konyhák számára a kiváló minőségű alapanyagok biztosítása és a vidékfejlesztés elősegítése. A vállalkozás a Szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakképző Iskolával szorosan együttműködve az iskola kertjében 1,5 hektáron végzi a növénynemesítési – és termesztési munkát úgy, hogy ehhez helyi munkaerőt vesz igénybe. Közel 50 különböző zöldség és fűszerfajtát vontak termesztés és tudományos vizsgálat alá a cukkinitől a bazsalikomig. Vezető szakácsmesterek tesztelik a változatokat gasztronómiai szempontból. A program célkitűzései között szerepel a helyi gazdálkodókkal való szorosabb együttműködés is.

A másik bemutatásra kerülő példaértékű kezdeményezés egy összefogás, amelyet a Martonvásári Kutatóintézet és a Piszkei Öko hozott létre. Célja, hogy a tájfajta gabonákból egészséges, kiváló minőségű, magas E-vitamin vagy fehérje tartalmú péktermékek, lisztek készüljenek egy zárt termelői-feldolgozói rendszerben. A Martonvásári Kutatóintézet génbankjából kiválasztott tájfajta gabonák nemesített változatait ökogazdálkodók termesztik. A végtermékek értékesítését a Piszkei Öko, Magyarország első biopéksége végzi. A közösségi kezdeményezés az egész termékpályát lefedi, és közvetlen részvételi lehetőséget biztosít minden szereplőnek.

A Tudományos Kávéház (Science Café) kezdeményezések világszerte népszerűek, amelyeknek céljuk, hogy a laikus vagy kevésbé laikus érdeklődők kötetlen formában, kávéházi környezetben tájékozódjanak és eszmecserét folytassanak a tudomány és a technológia legújabb eredményeiről. A Science Café a tudomány demokratikusabbá tételének fontos eszköze, alapvető célkitűzése a civil részvétel erősítése a tudományos szektorban.

Bővebb információ:
Mihók Barbara, barbaramihok@gmail.com

Szervezők:
Környezeti Társadalomkutató Csoport (ESSRG)
Védegylet Egyesület

Információ a Tegyünk a sokféleségért! fórumról. 

Kapcsolódó anyag:
''A mi menzánk'' - helyi ételeket a menzákra!
2011. január 27.

Tájfajta gabonák egybesüljetek!
2010. október 30.