A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Újabb három belvízfőcsatorna-fejlesztés zárul le a Közép-Tisza vidéken--2011. 06. 24.

A korábban átadott Körös-éri és Harangzugi után újabb belvízfőcsatornák fejlesztése ér véget három alföldi megyében a napokban - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) műszaki igazgató-helyettese pénteken az MTI-vel.

 

Június utolsó napjaiban a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, mintegy 32 kilométer hosszú Milléri és a 17 kilométeres Dobai, valamint a Heves megyei 20 kilométeres Hanyi belvízfőcsatornát adják át - tájékoztatott Horváth Béla.

A szakember jelezte: ezzel befejeződik a Közép-Tisza vidéki belvízbefogadó és öntözőcsatorna-hálózat fejlesztésének - 2007-ben indult és összességében mintegy 2,3 milliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult - első üteme.

A projekt a már korábban átadott, önmagában egymilliárd forintba kerülő, 40 kilométer hosszú, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyét összekötő Körös-éri, illetve a csak Szolnok megyében található, 16 kilométeres Harangzugi belvízfőcsatornával együtt 3 régió 3 megyéjének öt kanálisát érinti.

A beruházás keretében egyebek mellett elvégezték az egykor kizárólag belvízelvezetésre létesült, ám hosszú ideje öntözésre is használt létesítmények medrének kotrását és műtárgyainak felújítását. Emellett a teljes 125 kilométeren tucatnyi új zsilipet is kialakítottak - tette hozzá a főmérnök.

Hangsúlyozta: ezzel a csatornák új funkciók ellátására, a belvízelvezetés és öntözés mellett ökológiai célú vízvisszatartásra, továbbá tisztított szennyvíz és halgazdálkodás, illetve speciális növénytermesztési technológiák során használt vizek befogadására is alkalmassá váltak.

A projekt belvízvédelmi jelentősége már a kivitelezés befejezése előtt, 2011 első hónapjaiban is érzékelhető volt - fogalmazott Horváth Béla, aki emlékeztetett: ez év januárjában és februárjában az igazgatóság illetékességi területét minden idők második legnagyobb belvize sújtotta. Az akkor mért 74 ezer hektáros vízborítottsági csúcs - melynek mintegy kétharmadát a mezőgazdasági művelés alatt álló földek tették ki - azonban lényegesen magasabb is lehetett volna, ha a már akkorra elkészült szakaszok megnövelt áteresztőképessége nem segítette volna a felhalmozódott belvíz levezetését - húzta alá.

Forrás: www.galamus.hu