Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Összezavarodott európai élővilág--2012. 01. 10.

A gyors ütemű európai felmelegedés miatt egyes pillangó- és madárfajok késve költöznek, a hegyvidéki növényfajok pedig kiszorulóban vannak. A madarak soha nem tapasztalt létszámban telelnek az Orosházához közeli Fehértón. Darazsak, pókok, poloskák inváziója jöhet az enyhe tél miatt.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársai úgy találták, hogy 1990 és 2008 között az átlaghőmérsékletek Európában egy Celsius-fokkal emelkedtek. Ez különösen nagy melegedésnek számít, nagyjából 25 százalékkal nagyobb, mint az elmúlt évszázadban bármikor.  Számításaik szerint ahhoz, hogy a fajok ugyanolyan hőmérsékleti viszonyok között élhessenek tovább, 249 kilométerrel északabbra kellene költözniük. A vizsgált időszakban azonban a pillangók csak 114 kilométerrel, a madarak pedig mindössze 37 kilométerrel tették északabbra élőhelyüket.

Egy másik, a Bécsi Egyetem biológusai által készített tanulmány 867 növényfaj elterjedtségét vizsgálta hatvan európai hegyvidéki területen. Helyi szinten a 2001 és 2008 közötti különlegesen meleg éveknek alig volt látható következménye, a kontinens szintjén azonban kiderült, hogy alapvető változás zajlik. A hidegkedvelő növényeket, kezdik kiszorítani a melegebb vidékeken megszokott fajok, amelyek nagyobb magasságokba nyomulnak. Michael Gottfried kutatásvezető szerint a változás mérete megdöbbentő.

Daruinvázió Kardoskút felett

A napokban elvégzett számlálás alapján 25 ezer költöző madár telel az enyhe tél és a szántóföldeken található viszonylag sok táplálék miatt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi területén. A darvak északon költenek, és a skandináv országokból vándorolnak Dél-Európa felé, és az utóbbi években egyre több vándorló madárfaj választja a déli országrész háborítatlan területét telelésre.

A mostani számlálás azt bizonyítja, hogy kedvező időjárás esetén tömeges megjelenésükre is lehet számítani, ami ritka élmény lehet. A nemzeti park mérései szerint ilyen létszámban még soha nem teleltek darvak a kardoskúti Fehértó védett részén - közölta Tirják László, a park igazgatója. A tó területe közel hetven hektár, ahol a természetvédelmi munkának köszönhetően sikerült visszaállítani a természetes élőhelyeket, az eredeti növényi és vízi környezetet.  A madarak nyolcvan-száz fős csoportban húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra. Ilyenkor 15-20 kilométeres körzetben szállnak le táplálkozni. A tó nyugalma, a táj zavartalan csendje a vadliliket is Kardoskútra vonzotta. E különleges, szintén északon költő vadlibafajból jelenleg ötezer madár tartózkodik a területen. (MTI)

Darazsak, pókok, poloskák inváziója jöhet az enyhe tél miatt

Az idei enyhe tél miatt számos lakásban megjelentek egyes poloskafajok, illetve az allergiát okozó harlekinkatica. A hvg.hu által megkérdezett rovarkutató szerint a globális felmelegedés egyik bizonyítéka, hogy 2007 óta kimutathatók olyan fajok Magyarországon, amelyek eredeti élőhelye sokkal délebbre van.

Forrás: greenfo.hu