Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Termelői piacok a Hegyvidéken--2013. 05. 16.

Szerencsések a budai Hegyvidék lakói. Nem kell mindig a Fény utcai piacra vagy zöldségeshez járniuk. Minden hétköznap más-más helyszínen vásárolhatnak friss zöldséget, gyümölcsöt, mézet és lekvárt Tisza környéki kistermelőktől. A Hegyvidéki Termelői Piacok céljai között szerepel a hazai mezőgazdaság védelme, a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, a fogyasztóbarát kereskedelem megvalósítása. A Magyar Konyha cikke.

Két szervezet is árulja különböző napokon és helyszíneken alföldi kistermelők termékeit.

A ceglédi kistérség termelői hétfőn a Városmajori Plébánia előtt, kedden a Kiss János altábornagy utcában, az önkormányzat mellett, szerdán a Mindenszentek terén, a Plébánia előtt, csütörtökön a Szent János Kórháznál és pénteken a Jókai Iskola előtti téren állítják ki termékeiket a ceglédi kistérség gazdái. Albertirsa, Ceglédbercel, Dánszentmiklós, Nagykőrös, Tápiószőlős a gyümölcstermesztés nagy hagyományú területei. A kistérség gazdái terményeik közös értékesítésére létrehozták termelő és értékesítő szövetkezetüket, közös hűtőházat építettek, és innovatív kezdeményezésekkel, gyümölcslé gyártásával, gyümölcsaszalással, brikettáló üzem építésével, falusi turisztikai szállások építésével igyekeznek fenntarthatóbbá tenni gazdaságaikat. A GlobalGAP minőségirányítási rendszerhez közösen csatlakozva a termelők biztosítják terményeik minőségét, után követhetőségét és biztonságát. A Termelői.Hu Kft. által szervezett Hegyvidéki Termelői Piac termelői a szociálisan rászoruló hegyvidéki polgárok számáraemellett zöldség és gyümölcsadományokat ajánlanak fel.

A termelői piacon télálló és szezonális, friss, magyar, minőségi zöldségeket és gyümölcsöket, gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárt, mézet árulnak kedvező áron a hegyvidéki polgároknak. A termékek nyomonkövethetők, származási helyük ellenőrizhető.

Szerencsés dolog, ha a vásárlók és a termelők összefognak és közvetítő kereskedők nélkül adják veszik a termékeket. Így gondolta a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület is, amelynek termelői a XII. kerületi Fidesz szervezésében már legalább két éve járnak a kerületbe. Az ő napjaik: minden kedden a Szent László Plébánia előtti területen (Diana út 4.), minden szerdán pedig a Városmajori Plébánia előtti területen (Csaba utca 5.) árusítanak.
Az Egyesület ma már közel hatvan Tisza környéki kistermelővel dolgozik együtt, pontosan tudják, hogy "ki a legjobb uborkában, cseresznyében, jonatán almában" stb. Mindannyian vállalták, hogy valódi kistermelőként kímélő gazdálkodást folytatnak és hagyományosan termelnek. Az időjárás függvényében és nem pedig előre legyártott tervek alapján locsolnak, permeteznek. Legújabb tervük pedig rég elfeledett zöldség- és gyümölcsfajták termelésének újraélesztése. Szombatonként a volt MDF piacon árulják termékeiket, hamarosan pedig a II. kerületben is megjelennek.

Sokakban felmerült, hogy mi lesz a Jagelló úti Biopiaccal. A szervezők szerint semmi nem változik, hiszen a biopiac vásárlói kifejezetten biotermékeket keresnek és a termelői piacok csak hétköznap tartanak nyitva.

 

Forrás:

2012.05.02 | Madary Orsolya
Magyar Konyha