A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Győztek a tüntetők: bukik a Verespatak-törvény--2013. 09. 09.

Már ma eldőlt: elutasítja a parlament a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvény tervezetét. Ezt Victor Ponta jelentette be koradélután, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel. A miniszterelnök figyelmeztetett: a beruházó perelhet és kártérítést követelhet a román államtól.

A kormányfő az újságíróknak adott rövid nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az országos tiltakozó akciók elérték céljukat. Neheztelő hangon jegyezte meg, hogy a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül nem egyeztettek a tervezetről, ám az USL vezetői „már megelőlegezték” az álláspontjukat. Ezzel Ponta a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu hétfői elutasító nyilatkozatára utalt.

A miniszterelnök elmondta, saját alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak az álláspontja is megoszlik a tervezettel kapcsolatban, a beruházást a Demokrata Liberális Párt (PDL) is ellenzi. Az RMDSZ-t ugyan nem említette, de a szövetség vezetői is elutasítóan nyilatkoztak korábban a tervezetről.

A jogszabály további sorsáról a kormányfő elmondta: a szenátus hamarosan sürgősségi eljárással napirendre tűzi, majd elutasítja a tervezetet. Ugyanezt az eljárást megismétlik a képviselőházban is. „Ha mindenki ellenzi ezt a tervezetet, akkor nincs miért elnyújtani a procedúrát. Ez egy lezárt fejezet” – jegyezte meg.  A miniszterelnök szerint a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) minden bizonnyal kárttérítést követel majd a román államtól a befektetés elmaradása miatt. "Ha perelnek, biztosan nem a kormányt perelik. Nem tudom mekkora kártérítést követelnek majd, de ezt biztos megteszik. Az összeget pedig a román adófizetőknek kell kifizetniük" – fogalmazott Ponta - írta az Új Magyar Szó

A cianidos bányászatra vonatkozó tervek országos és nemzetközi tiltakozást váltottak ki, Bukarestben tegnap már nyolcadik napja tiltakoztak ezrek az utcákon. A tiltakozást szervező Alburnus Maior Egyesület közleményeszerint a csatát ugyan megnyerték, de folytatják a háborút. Az utcai demonstrációkat addig folytatják, amíg a képviselőház és a szenátus le nem szavazzák a javaslatot, a kormány vissza nem vonja Verespatak környezetvédelmi engedélyét, be nem tiltják a cianidos bányászatot, és le nem mond a törvénytervezetet jegyző három miniszter (Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu) és a bányászati hivatal igazgatója (Gheorghe Duţu) - tájékoztatott a mandiner.

Forrás: Greenfo