Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

A Nagykörűi Tájgazdálkodási Program--2007. 11. 09.
A Nagykörűi Tájgazdálkodási Program megalapozása a 1990-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor az önállóság, illetve az infrastruktúra megteremtése után hozzá kezdhetett az önkormányzat a saját(os) nagykörűi fejlődési pálya meghatározásához, aminek lényege, hogy a helyi fejlődésnek a helyi erőforrásokon kell alapulni és azokat szolgálnia. Különös tekintettel a helyi táj és a Tisza-folyó adottságaira és lehetőségeire, valamint a helyi emberek érdekeire. 1995-ben lett beadva az első ilyen irányú pályázat, ami a helytörténeti munkák eredményeit rögzítette (Sziráki Sándor: Ártéri gazdálkodás a Körűi medencében), majd megkezdődött a természettudományos alapok lerakása is. (Jellemző erre az időszakra, hogy a Gödöllői Egyetemtől megrendelt tanulmányba csak külön kérésre kerülhetett bele az árvízvédelmi fővédvonalon átvezető fok gondolata. Persze az is jellemző, hogy azóta sem épült egyetlen ilyen megoldás sem…)

A Program előmenetele 2000-ben gyorsult fel, amikor a cianid-szennyezés, majd a csúcsot döntő árvíz hatására rés keletkezett a szellemi gátakon (is), és megnyílni látszottak lehetőségek az „újszerű” megoldások előtt is. Ekkor – még áprilisban – hozta létre a Községi Önkormányzat az „Ártéri Gazdálkodás Kutatószobát”, amivel teret adott az ELTE Doktori Iskolájában induló kutatási programnak, mely biztosította a Nagykörűi Tájgazdálkodási Program tudományos alapjait is. És ekkor – júliusban – kezdődött, a WWF Magyarország gyors pénzbeli támogatásának köszönhetően a Kubikgödör Rehabilitációs Program is, ami különös jelentőséget kapott a cianid szennyezés miatt, hiszen elsőként mutatott rendszerszerű gyakorlati megoldási lehetőséget a problémára.

Időközben a Nagykörűi Tájgazdálkodási Program mint a legkiterjedtebb ártéri tájgazdálkodási kezdeményezés jelentős eredményeket ért el, úgy elméleti (tudományos), mint gyakorlati területen. Ezekről megnyert pályázatok, megrendezett konferenciák, megjelent tanulmányok tájékoztatnak, illetve láthatók a terepen, a tanösvényt bejárva, esetleg szakmai vezetéssel az ökotúrákon – illetve részletesebben is e honlapon. (A Program aktuális helyzetéről tájékozódjon személyesen: bpnk@t-online.hu).

 

Részletesebb ismertetés

Képek (NTP)

Forrás: http://tiszatajkozpont.uw.hu/