Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Ellocsolná a kormány az összes talajvizet--2013. 10. 11.

Gumiszabállyal és utólagos engedélyeztetéssel könnyítené meg egy tavasszal beterjesztett fideszes törvényjavaslat a talajvíz kiemelését és felhasználását. A Magyar Narancs cikke szerint amellett, hogy ez az ügyeskedőknek kedvez, a talajvíz-készlet gyors feléléséhez vezethet.

A Magyar Narancs tegnapi száma egy alapos riportban dolgozta fel, mi lenne, ha elfogadnák a Vízgazdálkodási Törvény azon módosításait, melyeket Győrffy Balázs és Jakab István fideszes képviselők jegyeznek. Mivel a két benyújtóban a Nemzeti Agrárkamara, illetve a Gazdakörök elnökeit tisztelhetjük, ezért a módosítás megvalósulására elég nagy az esély. Ahogy mi látjuk, a törvényjavaslat már átjutott a mezőgazdasági bizottságon, és most a fenntartható fejlődés bizottsága előtt fekszik már június óta.
De miben is áll ez a törvénymódosítás?

A lényeg, hogy a törvény szövege kiegészülne az alábbi ponttal:

Az 50 méteres talpmélységet meg nem haladó, — parti szűrésű-, karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül — kizárólag talajvízkészletet igénybe vevő, mezőgazdasági öntözési célt szolgáló kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését a külön jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően a vízügyi hatósághoz kell bejelenteni .

Ennek célja az indoklás szerint az, hogy „létesíteni kívánt és már üzemeltetett kutak bejelentése, illetve utólagos legalizálása egyszerűbb vízügyi hatósági eljárás keretében történhessen, úgy hogy ez a gazdálkodókra nézve ne jelentsen valós terhet”.

A Magyar Narancs által megkérdezett szakértők egybehangzó véleménye szerint a törvénymódosítás – az ellenőrizhetőség fenntartásának hangoztatása mellett - gyakorlatilag „tudomásul venné az elmúlt években, évtizedekben illegálisan létesített vízkutak létét”, a módosító által ígért ellenőrzésre meg a hatóságnak – ez egy korábbi, de a témába vágó népszabadságos cikkből is kiderül – egyszerűen nincs elegendő erőforrása.

És mi ezzel a baj?

A javaslat a Magyar Narancs szerint több szempontból is nagyon rossz irányba vinné el a vízgazdálkodást. Pontokba szedve:

A szövegben található pontatlanságok kedveznek az ügyeskedőknek. Így például a „mezőgazdasági öntözési cél” rengeteg mindent jelenthet egy kertes ingatlan esetében. Nem tudni, mi lesz például azokkal a kutakkal, melyekkel gyakorlatilag a kertes házakat látja el folyóvízzel – ezek száma Magyarországon százezrekre rúg. Ezek a háztartások a vízdíjak megspórolása mellett – aránytalanságot előidézve – a szennyvizet ugyanúgy a csatornába folyatják, mint mások.

A legsúlyosabb probléma az, hogy környezetvédők szerint a vízkiemelés szabaddá tétele a szárazság által fokozottan sújtott területeken – például a Kiskunságban – nagyon fel fogja gyorsítani a talajvízszint elmúlt években tapasztalható folyamatos csökkenését.
A kútfúrás bátorítása teljesen szembemegy azzal a szakmai- és politikai konszenzussal, mely a talajvízkészlet megőrzése érdekében az átfutó csapadék- és folyóvizet hasznosító módszereket bátorítaná.

A fúrt kutak számának növelése, a jelenlegi kutak fokozottabb kihasználása az öntözés céljára hosszútávon nem járható út, a cikk által idézett Szongoth Gábor szakértő szerint a hazai vízfelhasználás 70 százaléka így is a mezőgazdaságra megy el. A jelenlegi szórófejes módszerrel a növényekhez eljuttatott víz 35-40 százaléka pedig egyszerűen elpárolog azelőtt, hogy a gyökérhez lejutna.

Az utólagos bejelentés lehetősége a Magyar Vízkútfúrók egyesülete szerint előidézné az illegális kutak „ugrásszerű terjedését” a professzionálisan fúrt, egészségre, talajra veszélyt nem jelentő kutak kárára. Magyarországon így is évente 5000 új kút létesül, ennek tizedénél van csak rendben az adminisztráció. A rendezés valóban jó törekvés, de valamiféle gyors és olcsó előzetes engedélyeztetésre lenne szükség.

Azt már csak mi tennénk hozzá, hogy a vízkészlet megőrzését egyébként a Nemzeti Vízstratégia is előírja: „vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”

Az eredeti cikk egyenlőre csak a nyomtatott Magyar Narancsban olvasható  "A szabad kútfúrás veszélyei - Könnyen jön, gyorsan megy" címmel- ebből szemlézett az  index.hu

 

Magyar Narancs / Index / Greenfo