Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Klímaváltozási stratégia 2007 első felében az országgyűlés előtt--2006. 10. 14.

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS) a remények szerint jövő év első felében tárgyalja meg az Országgyűlés - mondta Láng István, a stratégiát megalapozó Vahava-projektet vezető akadémikus egy budapesti tanácskozáson.

A professzor közölte, hogy jelenleg a stratégia koncepciójának társadalmi vitája zajlik. A párbeszéd egyrészt a globális felmelegedés lassítási lehetőségeiről szól, másrészt pedig arról, hogy az elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz hogyan lehet alkalmazkodni. Láng István jelezte, hogy a stratégia 20-25 évre jelöli ki a tennivalókat irányelv formájában. A NÉS alapján a mindenkori kormányoknak két éves cselekvési programok szerint kell a szükséges lépéseket megtenni. 

A stratégia koncepciója az elmúlt években lezajlott
Vahava éghajlatváltozási kutatási projekt eredményeként tartalmazza a fő klímaváltozási kihívásokat, ám prioritási sorrendet nem rendel hozzájuk. Ez az öt tanácskozás köré szerveződő társadalmi vita eredményeként jön létre. A vita alkalmat ad arra is, hogy a további kihívásokat is számba vegyék. A rendezvénysorozat első tanácskozásán tegnap az egészségüggyel, az infrastruktúrával és a településekkel összefüggő kihívásokat vitatták meg a szakértők.

Láng István elmondta: a globális felmelegedéssel kapcsolatos kihívásokat az egészségügy reformja során feltétlenül figyelembe kell venni. Az egészségügyi ellátó rendszert alkalmassá kell tenni arra, hogy a jövőben egyre gyakoribbá váló hőséghullámok következtében több beteget legyen képes fogadni.
A professzor az infrastrukturális kötődésű kihívások kapcsán elmondta: a közlekedési fejlesztéseknél is számolni kell az egyre szeszélyesebbé váló időjárással. A jelenlegi technológiáknál ellenállóbbakra van szükség például az útépítéseknél, különben az extrém hideg, illetve meleg miatt még több kátyú okozhat gondot a közutakon.
Az akadémikus közölte, hogy az éghajlatváltozás a várostervezéssel foglalkozó szakemberek számára egyes szempontok átértékelődését hozza magával. A városnegyedek kialakítása során a jövőben még inkább figyelni kell arra, hogy az épületek között a levegő áramlása szabad legyen.

A társadalmi vita további négy fórumán a klímaváltozás mezőgazdasági, erdészeti, természetvédelmi kihívásait, az árvizekkel, belvizekkel kapcsolatos tennivalóit beszélik meg a szakértők civil és ifjúsági szervezetekkel.

Kapcsolódó anyagok:
Forrás: http://greenfo.hu, http://vahava.hu