Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Alternatív energia--2006. 11. 05.

Az agrártárca egyik fontosabb célkitűzése az energiaültetvények területének növelése, ezzel csökkenthetők a fa piacán tapasztalható feszültségek - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken Pécsett.

Gőgös Zoltán egy, a témában tartott konferencián beszámolt arról, hogy Magyarországon jelenleg néhány száz hektáron, főként kísérleti jelleggel folyik tüzelésre szánt fa egy részét kiváltó energiafű és különböző energiafa fajták termesztése. A cél az, hogy az ültetvények területének nagysága a következő 9 évben elérje a 100 ezer hektárt. A telepítés az erdősítési programon belül folyik majd, költsége hektáronként mintegy 300 ezer forint, de a gazdálkodók az összeg több mint felét hazai és uniós forrásból, támogatás formájában megkaphatnák.
 
Az államtitkár elmondta: a telepítésekhez a magyar nemesítőknek köszönhetően már 3-4 ezer hektárnyi alapanyag is rendelkezésre áll. Energiaültetvényeket csak 20 aranykorona alatti értékű földterületekre kívánnak telepíteni, és arra ösztönzik a hazai nemesítőket, hogy sok száz embernek munkát adva maguk találják meg a különböző talajtípusoknak megfelelő alapanyagokat.
 
Gőgös Zoltán úgy vélte: az energiaültetvények ügye fontos az agrártárca számára, mert a fa stratégiai energiahordozó lett, "szinte sorba kell állni érte", és jó lenne, ha ezt, a fa piacán tapasztalt feszültséget gyorsan bejövő, magas energiájú növényekkel lehetne enyhíteni.
 
A Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. kereskedelmi osztályvezetője, Horváth József korábban az MTI-nek azt mondta: a fakitermelés Magyarországon elérte a maximumot, az erdők már nem tudják kielégíteni az energetikai szektor és a lakosság növekvő igényeit.
Az országban tavaly a tüzelésre, energetikai célra, valamint papír és rostfa gyártására kitermelt 3,9 millió köbméter, úgynevezett sarangolt fából az ország hét biomassza-erőműve 1 millió köbmétert használt fel.
Hozzátette: az energiaárak, főleg a gáz árának növekedésével a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény a tűzifa iránt, de ezt a hazai erdészetek egyre kevésbé tudják kielégíteni.
 
Magyarország területének 20 százalékát borítja erdő. Az állami erdészetek 1 millió 150 ezer hektáron, a magántársaságok pedig 780 ezer hektáron gazdálkodnak, évente összesen 5,9 millió köbméter fát termelnek ki. Az éves fakitermelés Magyarországon nem éri el az üzemterv adta lehetőséget, vagyis nem termelnek ki annyi fát, amennyit egy hosszú távú gazdálkodás lehetővé tenne. Ennek okai a szigorú természetvédelmi korlátozások, valamint az, hogy a munkát számos területen csak gazdaságtalanul lehetne elvégezni. 
 
Pécs, 2006. október 27.