A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Auroville - Pusztaságra épült ökogalaxis--2018. 01. 17.

Az 50 éve alapított dél-indiai jövőtelepülésen ma 54 ország 2814 lakója él. Mindennapjaikat egy környezettudatos rendszerben élik, ahol a sikeres tájrehabilitáció eredményeként már a szélsőséges időjárási körülményektől sem kell annyira tartaniuk. Az évtizedek alatt kidolgozott környezetkímélő életforma világszerte hasznos „sorvezető” lehet a globális klímaválságban érintettek boldogulásához.

 

Auroville közepén található a Béke Területe, mely a Matrimandirból és az azt körülölelő meditációs kertből áll

A Sri Aurobindo Ashram vezetője az UNESCO és 124 ország támogatásával 1968-ban alapította Auroville-t, a várost, aminek eredeti fókuszában az integrális jóga és az emberiség felemelkedését elősegítő spirituális munka állt.

Az utópia városának megteremtésére fiatal hippik érkeztek a nyugati világból, akik a környezetet látva döbbentek rá, hogy az első épületek nem jóga vagy meditációs termek lesznek.

Az otthonnak remélt területet végtelen vörös föld borította, mely az esős időszakban csúszós sárként, a száraz évszakban finom porként borított be mindent. A pionírok úgy határoztak, hogy az integrális jóga egy speciális formáját, a karma-jógát fogják gyakorolni, vagyis a munka örömében keresik a megvilágosodást. A városban ma is mindenki önkéntes munkát végez, amiért cserébe nem fizetés, hanem egyfajta életviteli hozzájárulás jár, amiből szerény, de egészséges életforma tartható fenn.

Auroville egyik határköve a 70-es években és napjainkban (bal oldali képek) Fotó: Auroville Archives, Erdélyi Zsolt. Jobb oldal fent: Az első facsemeték – Az elültetett kis fákat védeni kellett a legelésző kecskéktől és a helyi lakosoktól is, akik közül a legtöbben még ma is tűzifával főznek Fotó: Dominique Darr
 
Auroville Archives (ff), Auroville Outreach Media
Átváltozás – Auroville útja a 70-es években (fenti jobb alsó kép) és napjainkban

Ahogy fejlődött-növekedett a város, úgy teljesedtek ki az eredeti elképzelések. Így lett az eredetileg spirituális alapon szerveződő közösség mára a világ legnagyobb ökofaluja. Az eleinte adományokból fenntartott településen az utóbbi évtizedekben környezettudatos üzemek sora jött létre, melyek bevételeiből mára már önfenntartóvá vált a kisváros. A természettel harmóniában épülő közösségi település példája a világ más vidékeinek problémáira is gyógyírt kínálhat.

Hogyan lehet ma önellátó és a legszélsőségesebb viszonyok között is működőképes város Auroville? Olvassa el A Földgömb nyomtatott magazinban!

 

Forrás: A Földgömb