A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

A Vatikáni szén-dioxid Tiszakeszin köt--2007. 09. 20.
Pápai áldással is megerősített globális kommunikációs sikert aratott a Vatikán számára erdőt telepítő magyar-amerikai vállalkozás. A Planktos-KlímaFa Kft. a nyáron vállalta, hogy 150 ezer négyzetméteren erdősít, amivel megváltja az egyházi állam szén-dioxid-kibocsátását. Ezáltal a világ legkisebb állama lesz az első, amelynek eltörlik a szén-dioxidkvótáját. Gazdag Dávid, a cég ügyvezetője szerint egy hónapon belül megkezdődhet az erdő telepítése Tiszakeszi közelében, egy ártéren. A térület védetté nyilvánítását is szeretnék elérni. José Melchor Sánchez de Toca y Alameda prelátus, a pápai állam tanácsának helyettes titkára a vatikáni rádiónak azt mondta: a magyar cégtől bizonyítványt kaptak, amely tanúsítja Vatikán városállam 2007-es szén-dioxid-mentességét.

Minden vállalat, minden állam, minden család környezetszennyező anyagokat termel a nem megújítható erőforrások használata miatt. A miniállam is használ elektromosságot, autókat működtet, telente fűti az épületeit. Két módja van annak, hogy ellensúlyozza ezt a káros kibocsátást. Az egyik, hogy kevesebb energiát fogyaszt, a másik pedig, hogy a károsanyag-kibocsátást fák ültetésével ellensúlyozza. A pápai tanács az adomány révén ez utóbbit valósítja meg. Az előbbit pedig úgy éri el, hogy ahová lehet, napelemeket telepít. A prelátus szerint kis túlzással a Szentszék az első állam a világon, amely "szénsemleges", tehát teljesen eltörölte szén-dioxid-kibocsátását. Ezzel bátorítani akarja a családokat, a plébániákat, hogy kötelezzék el magukat a természetvédelemben.

A 130 ezer dollár - 23 millió forint - értékű telepítést a kft. befektetői ajánlották fel. A Vatikánhoz több hasonló felajánlás is befutott, mégis a magyar mellett döntött, mert itt nem egyszerűen fatelepítésről volt szó, hanem egy ökológiai érték létrehozásáról.

Forrás: www.nol.hu