A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Tisza-völgy árvízi biztonságának növelése--2007. 11. 07.
Az Országgyűlés tegnap este folytatta le a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló, valamint a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról szóló javaslat részletes vitáját. Ángyán József (Fidesz) felidézte azokat a leveleket, amelyeket a Tisza-völgyben élő másfél millió ember képviselői írtak többek között Szili Katalin házelnöknek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, vagy Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, és amelyek szerint az elmúlt két évben elmaradtak az egyeztetések a térség lakóival az árvízi biztonság növeléséről, valamint a Vásárhelyi-tervről. A képviselő - a Tisza-völgy lakóira hivatkozva - hiányolta a program komplexitását is, kiemelve, hogy a jelenlegi előterjesztés értelmében nem nyílna lehetőség a gátak magasítására az árvíz szintjének emelkedése esetén. Ángyán József sokallta a 25 éves időkeretet is, és konkrét időtávokat szorgalmazott.

Katona Kálmán (MDF) ugyanezen problémák megemlítése mellett arról beszélt, hogy az előterjesztés úgy számol az európai uniós támogatásokkal, mintha azok már itt lennének. Hozzáfűzte, hogy ennek függvényében a költségvetésnek is helyt kell állnia a program megvalósításáért.

Orosz Sándor (MSZP) úgy értékelte, hogy az Európai Unió nem kívülálló tényező, Magyarország is rendszeresen fizet a kasszájába, ezért joga van számolni az abból igényelhető támogatásokkal. A képviselő szerint a 25 éves időtáv nem azt jelenti, hogy előbb nem lehet végrehajtani a tervet, hanem azt, hogy nem lehet a végtelenségig elodázni a programot. Orosz Sándor szorgalmazta, hogy a forrásgazdák egyezzenek meg egymással a program menetrendje, az időtáv vonatkozásában is.

Ángyán József erre azzal érvelt, hogy forrásgazdák szinte kizárólag a kormányban vannak, ezért ott kell megegyezésre jutni. A képviselő több programot és forrást szorgalmazott az árvízvédelmi programot kiegészítő agrár-támogatásokra is. Orosz Sándor úgy vélte, hogy külön kell választani magát a programot és a Ház előtt fekvő törvényjavaslatot. Hozzáfűzte, hogy a források nem ebben az előterjesztésben, hanem a költségvetési törvényekben tekinthetők meg minden képviselő számára. Katona Kálmán szorgalmazta az ellenzéki módosító javaslatok elfogadását, amelyek az eredeti Vásárhelyi-tervhez való visszatérést jelentik. Álláspontja szerint, ha valóban rendelkezésre fognak állni az uniós források, akkor nem okoznak gondot ezek a módosítások.

Az elnöklő Harrach Péter lezárta a részletes vitát, a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház.
Forrás: MTI
Letölthető anyagok:
      Állásfoglalás a VTT-törvény módosításáról