A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Kiskunsági éghajlatváltozási teszt--2007. 11. 12.

A klímaváltozás hatásai már Magyarországot is elérték, ennek tudhatók be az aszályos nyarak, a szubtrópusi növények megjelenése és a legutóbbi enyhe tél is. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársai a Fülöpházi buckavidéken vizsgálják a folyamatot.

A Kiskun-homokhátság, és különösen annak középső része nagyon rossz víztartó képességű homoktalaj, amely különösen érzékeny az éghajlatváltozásra, és könnyen félsivataggá válhat. Erről a területről az utóbbi évtizedekben nagy mennyiségű vizet vezettek el, a táj erdő nélkülivé vált. Ezek a tényezők együttesen fokozottan veszélyeztetetté teszik a régiót - közölte Rédei Tamás, az intézet tudományos munkatársa.

A kutatás azokon a számításokon alapul, amelyek megmutatják, hogy milyen hatást gyakorolhat a klímaváltozás a Kárpát-medence egyes részeire. Ennek megfelelően a kísérleti területet időszakosan lefedik, így növelik a hőmérsékletet, különösen éjszaka, és 80 milliméterrel csökkentik a csapadékot, főként a nyár eleji időszakban.

A mesterségesen megváltoztatott körülmények hatására bizonyos növények tavasszal korábban aktiválódnak, és érzékenyebbek a nyári melegre. Az éghajlatváltozás eddigi magyarországi hatásairól Rédei Tamás azt mondta: a 2000-es és 2003-as aszály már időszakosan félsivataggá változtatta a vizsgált tájat, szubtrópusi növények jelentek meg és elszaporodtak a kártevők. Utóbbit segítette a legutóbbi, nagyon enyhe tél is.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=17194