A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Hagyományok - Ízek - Régiók--2008. 08. 27.
HÍR-es Íznapok a Vajdahunyadvárban - Hagyományos és tájjellegű magyar ételek bemutatója és vására. Augusztus 30-31.

Az Agármarketing Centrum, a Centrál Európa Alapítvány és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum közös szervezésében megvalósuló HÍR-es Íznapok különleges íz-utazást és színes műsorokat kínálnak augusztus utolsó hétvégéjén a városligeti Vajdahunyadvárban.


A hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő eseményen az olyan különleges, kifejezetten regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet, mint a morzsoltkával készült kenyér, a pacsni, a paprikás kifli, a győri páros zsemle, pogácsák, az orosházi banán, a pozsonyi kifli, a szegedi cipó, kecskesajtok, gomolyák, mangalica és szürke magyar marha termékek, csigatészta, lebbencs- és száraztészták. Az édességek közül ízlelhetünk konyakos meggyet, dobos tortát, aszalványokat, valamint friss gyümölcsöket, zöldségeket és savanyúságokat is. Szomjunkat pedig ízes magyar pálinkával, régi magyar sörökkel, ürmös borokkal és gyümölcsitalokkal csillapíthatjuk.

E két napon mindezen termékek megkóstolhatók, egyes specialitások készítése pedig a helyszínen is végigkísérhető lesz. Népzenei koncertek, vásári bábjáték, kézműves foglakozások és vásár, HÍR-es vetélkedők és gazdabemutatók gondoskodnak a hétvégi tartalmas kikapcsolódásról. A szerencsés nyertesek pedig egy négyszemélyes hétvégi Dunakanyarbéli kirándulással lehetnek gazdagabbak!

A program megrendezésének fő célja a Hagyományok - Ízek - Régiók gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása. Egy nemzet jövőjét saját hagyományainak ismerete, tisztelete és ápolása is meghatározza. E gondolat jegyében, immár 10 éve indította el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Európai Integrációs Főosztálya Magyarországon, a Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) programot, amely a Nyugat-Európában - francia kezdeményezésre - már több éve futó Euroterroirs program hazai adaptációja. Az Agrármarketing Centrum (AMC) összegyűjtötte a jellegzetesen magyar, illetve speciális regionális élelmiszeripari termékeket, növény- és állatfajtákat, majd CD, valamint könyv formában elkészítette a termékek gyűjteményét. Ma a HÍR program célja a gyűjteményben szereplő termékek és termények, valamint az ezeket készítő gazdák piacra jutásának segítése. Számos ismeretlen, már-már feledésbe merült elkészítései mód és termék került így napvilágra, amelyek Európa piacain is megállják helyüket.

Az ízes és zamatos, nagy múltú termesztő-tájakkal rendelkező magyar zöldségek, gyümölcsök mellett a híres magyar pálinkák, borkészítmények, édesipari, cukrászati, és húsipari termékek, továbbá számos fűszer, malomipari és tejtermékek, száraztészták, összességében mintegy 300 bejegyzett HÍR-termék hirdeti ma is a magyar agrárium töretlen jó hírét.


HÍR-es Íznapok programjai:
Időpont: augusztus 30-31.
Szombat 10-20h, vasárnap 10-16h

- HÍR-es gazdák termékeinek bemutatója, kóstolója és vására: kemencés lángos, kürtöskalács, pennyigei szilvalekvár, mangalica termékek, debreceni mézeskalács, miskolci krumplis kenyér, paprikás kalács és kifli, méhészeti termékek, tejtermékek, sajtok, gyümölcsök és zöldségek, cukrászsütemények, pálinkák és még nagyon sok HÍR-es íz.
- Kézműves játszóház: gyékény-, csuhé- és vesszőfonás, mézeskalács készítés stb.
- Kézműves portékák vására
- HÍR-es kvízjáték: a kérdőíveket kitöltők között kisorsolásra kerül egy négyszemélyes hétvégi kirándulás a Dunakanyarban (Ellátás: félpanziós; Program: szervezett kirándulás; Szállás: Borostyán Panzió, Kisoroszi)


Színpadi programok:

Augusztus 30-án:


12.00 Megnyitó
12.30 Inárcsi Férfi Népdalkör és Citerazenekar
15.30 Görömbő Kompánia - interaktív mesés műsor kicsiknek és nagyoknak
16.30 Kincső Néptánc Együttes
18.30 Sebő Együttes
Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár; Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácsatambura; Perger Laszló - prímtambura, bolgár tambura, gitár.
19.30 HÍR-es kvízjáték sorsolása

Augusztus 31-én:

11.30 Jakab Mihály Népdalkör
13.30 Paprika Jancsi � vásári bábjáték (Előadó: Bartha Tóni)
14.20 Kispántlika Együttes
14.50 Karikás Néptánc Együttes
15.00 Agócs Gergely (Fonó Együttes) és barátai
Agócs Gergely - ének és fúvós hangszerek (duda, tárogató, furulya, hosszi furugla); Gombai Tamás - hegedű; Pál István (Szalonna) - hegedű; Karacs Gyula - brácsa; Molnár Péter - bőgő.

Műsorvezető: Vécsei Mihály

Mindkét napon a műsorok szüneteiben családi vetélkedőkre (HÍR-es tudáspróba sok nyereménnyel) és HÍR-es gazdabemutatókra (Hogyan készül? címmel) kerül sor!


A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!


Jegyárak:
Általános
Felnőtt: 300 Ft
Gyermek, nyugdíjas: 150 Ft

Kombinált (a rendezvényre és a Mezőgazdasági Múzeumba való belépésre jogosít)
Felnőtt: 800 Ft
Gyermek, nyugdíjas: 400 Ft

A hír forrása: Mezőgazdasági Múzeum