Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

A túlélés és a felvirágzás lehetőségei - kockázatok és alkalmazkodóképesség a Tisza mentén--2009. 01. 19.

A 2008-ban indult TÁJ-KÉP Program egy EU-s kutatási program részeként az élhető Tisza mente jövőképét dolgozza ki az itt élők és szakértők bevonásával. A munkafolyamat eredményeként az európai kutatási folyamatba becsatornázott eredmények mellett ajánlások készülnek a magyar Országgyűlésnek e vidék felemelése érdekében. A folyamat egyik utolsó állomásának eredményeiről sajtóebéden számolnak be a kutatók.

#?-:nbsp;

 

A SCENES - ADAM EU FP6 kutatási projektek szakmai támogatásával zajló Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) - 2008-2009 Program védnöke Szili Katalin, a magyar Országgyűlés Elnöke. A munkában együttműködnek az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület és az Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz, MTA-BCE Kutatócsoport.

A 2009. január 20-21-én megrendezendő szakmai napon, a Program keretében lezajlott helyi műhelybeszélgetések (Vásárosnamény, Szolnok, Szeged, Tokaj) eredményeire építve kétnapos szakmai műhelymunka zajlik. Első nap bemutatásra kerülnek a páneurópai vízkészlet-gazdálkodási modellezés (WaterGap) eredményei, kritikai megjegyzések kíséretében (Prof. Dr. habil. Jolánkai Géza, VITUKI). Dr. Koncsos László (BME) a helyi műhelymunkákon kidolgozott két domináns alternatív jövőkép - ökorégió természetes vízpótlással vs. hajózás, energiatermelés és öntözéses intenzív agrártérség - számítógépes modellel végzett elemzési eredményeiről beszél. Flachner Zsuzsanna (MTA TAKI) és Dr. Gyulai Iván (Ökológiai Intézet Miskolc) az érintettek és a szakértők által összegyűjtött, a Tisza mente sorsát meghatározó legfontosabb hajtóerőket mutatja be.

A rendezvény második napjának befejezéseként a sajtó képviselőinek is nyitott szekció keretében Prof. Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára az Akadémián folyó, az Alföld jövőképét támogató stratégiai kutatásokat mutatja be. Dr. Schmuck Erzsébet, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkára pedig a Fenntartható fejlődés Tanács megalakulásáról és a társadalmi együttműködés lehetőségeiről beszél. Végezetül Fonyó György egy új döntéstámogató-rendszer fejlesztéséről tart előadást, melynek keretében a Tisza mente szélsőséges vízkészlet-gazdálkodási problémáira találhatnak az érintettek - önkormányzatok, régiók, biztosítók, bankok - választ.

A kétnapos műhelymunka célja a TÁJ-KÉP Program 2009. március 6-odikai parlamenti zárónapjára előkészíteni a Tisza menti fenntartható fejlődés megvalósítására vonatkozó javaslatcsomagot. Az ajánlások egy olyan jövőképet és ennek elérésének eszközeit kívánják körülhatárolni, mely egységesen, komplex szemléletben kívánja megoldani a Tiszai Alföld gazdasági (jövedelemszerzési lehetőségek hiánya, munkanélküliség), szociális (leszakadás, elvándorlás, etnikai feszültségek), vízgazdálkodási (aszály, árvíz, klímaváltozás okozta szélsőségek növekedése) és környezeti, természeti (élővilág szegényedése, szennyezések) problémáit.

Tisztelettel meghívjuk a szakértői műhelymunka zárónapján sajtóebédre, ahol az elért eredményeket mutatjuk be.
A sajtóebéd időpontja: 2009. január 21., szerda, 12.30- 15.00
helyszíne: Kunsági Major, Kerekegyháza, Kunpuszta 76.
(Kecskeméttől 30 km; GPS: É46°55’59.61” - K19°25’19.23")

Térképen megtekintheti ide kattintva.

Étkezést csak előzetes regisztráció esetén tudunk biztosítani. Kérem, ha megtiszteli jelenlétével a sajtóebédet, jelezze Varga Katalinnak a vkata@rissac.hu e-mail címen, vagy a +36-1-356-4682 faxszámon! Szeretettel várjuk!

Kapcsolat: Varga Katalin 06-1-225-3201, Flachner Zsuzsanna; 06-30-504-6478; flachner@rissac.hu