A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Zöldaggályok a csongrádi vízlépcsőről--2009. 02. 03.
Csongrád 2009.02.02. - Február 14-én mutatja be a megrendelő Csongrád megyei önkormányzat a csongrádi duzzasztóműről készült megvalósíthatósági tanulmányt. A konferenciára a zöldeket is várják. Egyes természetvédők szerint egy vízlépcsővel végérvényesen láncra vernék a Tiszát.

A SZÖVET KÉRI, HOGY MINÉL TÖBBEN JÖJJENEK EL A FÓRUMRA A TISZA SORSÁÉRT AGGÓDÓK KÖZÜL!

A későbbi társadalmi összefogás reményében február 14-én konferenciát rendeznek Csongrádon a közelbe tervezett duzzasztóműről. A tiszai vízlépcső, aminek megvalósíthatóságáról a Csongrád megyei önkormányzat készíttetett tanulmánytervet, évtizedek óta vitatémát jelent a vízügyesek, a politika és a környezetvédők között. Sokáig a zsigeri ellenállás gátolta, hogy érdemi eszmecsere folyjon a témában, és kevés szó esett arról, igazából milyen veszélyekkel fenyeget a folyóduzzasztás, és milyen hozadéka lenne egy ilyen gigantikus beruházásnak.

A csöndet 2005 őszén Vincze László és Becsey Zsolt törte meg. Csongrád országgyűlési és a térség uniós parlamenti képviselője tető alá hozott egy konferenciát, ahol mindenki elmondhatta véleményét vízlépcsőügyben. Akkor a vízügyi, a területfejlesztési és a folyami hajózásban jártas szakemberek egyaránt a duzzasztó mellett érveltek, a zöldek támogatása viszont váratott magára. Sőt a szegedi Csemete egyesület még fórumot is indított honlapján, ahol azt feszegették, a szervezők igazán nem is voltak kíváncsiak az álláspontjukra. Paulovits Péter, a civilszervezet korábbi társelnöke akkor úgy fogalmazott: „Ez a vízlépcső a Tiszán szimbolikus jelentőségű. Ha hagyjuk megépülni, az élő folyó túléléséért folytatott küzdelmet adjuk fel, a technokrácia teljes térnyerését engedjük meg, az igazát ismerjük el."

Kérdés, hogy a természetvédők ellenvéleménye feloldható-e? Paulovits Péter – aki már megvált tisztségétől az egyesületben – pénteken azt mondta lapunknak, biztosan nem, egy duzzasztóval végérvényesen láncra vernék a szőke folyót.

Sok aggályunk van – nyilatkozta Ilosvay György, a Csemete ügyvezető elnöke, aki lapunktól értesült a konferenciáról. – Nagy a politikai nyomás a beruházás körül, ugyanakkor számunkra az is kérdéses, hogy energetikai vagy vízügyi fejlesztés a célja. Lehet közelíteni az álláspontokat, de ahhoz látnunk kell a terveket. Egyelőre maradunk vitapartnerek, és ígérjük, ott leszünk Csongrádon, mert a konferencián is nyomatékosítani szeretnénk, hogy az élővilágot helyreállítani nagyon nehéz. Egy ilyen beavatkozást alaposan meg kell fontolni – tette hozzá Ilosvay György.

Postázzák a meghívókat

Pénteken még nem tudott pontos listát adni a megyei önkormányzat a konferencia meghívottjairól, de azt mondták, ezen a héten már postázzák a meghívókat. Lapunk információja szerint Csongrád, Szentes és Szolnok, valamint több Tisza menti megye önkormányzatát szintén meghívják a rendezvényre, ahová a szaktárca és a nemzeti parkok képviselőit is várják. Mellettük civileket, szakmai szervezeteket és természetvédőket is várnak a konferenciára, ami sajtónyilvános lesz.

Bíró Dániel

Forrás: delmagyar.hu