A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Kiszáradnak a Föld folyói--2009. 04. 23.
A Föld szinte összes folyójából fogy a víz, amikből nem, azokból is csak azért, mert az olvadó gleccserek táplálják őket még egy ideig. A kutatók szerint katasztrófa fenyeget hosszú távon, mert kifogyunk az édesvízből.

Az utóbbi ötven évben a Föld szinte összes nagyobb folyójának csökkent a vízhozama – derült ki abból a jelentésből, amit az amerikai meteorológiai intézet megbízásából végeztek tudósok a világ minden táján. Összesen 900 jelentősebb folyó vízszintjének változását elemezték 2004-től visszamenőleg az 1950-es évekig, és néhány ázsiai, és sarkvidéki folyó kivételével mindnél azt találták, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökken a vízhozam.

A növekedő vízhozamok okának az egyre jelentősebb jég- és hóólvadást tartják (az ázsiai folyóknál, mint a Jangce, a Himalája gleccsereiből származik a plusz víz). Több nagy folyónál viszont, mint a Sárga–folyó Kínában, a Colorado Amerikában, vagy a gangesz Indiában, drámai csökkenést jegyeztek fel.
hirdetés

A jelenség fő oka a klímaváltozás, ami megváltoztatja az esőzések és a párolgás megszokott rendjét, és az emberi tevékenység, ami gátak és vízierőművek építésével, és a mezőgazdaságban az öntözés óriási vízigényével vonja ki a vizet a rendszerből. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az édesvízkészlet csökkenése katasztrofális következményekkel járhat, ha a folyamat tovább gyorsul, és a folyókat szó szerint a kiszáradás fogja fenyegetni.

Forrás: Index.hu
Kép forrása: Network