A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Nyári kutatómunka Nagykörűben--2009. 07. 19.
2009. július 12-17. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakának negyed éves hallgatóiból alakult munkacsoport a Nagykörűben működő Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület működését tanulmányozta az ELTE településszociológia- és Humánökológia szakirány által indított magyar vidékfejlesztést érintő kutatás keretében.

A Lányi András vezette kutatás a jelen magyarországi társadalmi, gazdasági és politikai helyzetben a nemzetközi tendenciákkal összefüggésben kialakult ökológiai problémák lehetséges megoldásait keresi. A fenntartható vidékfejlesztés legfontosabb tényezői a falvak népességmegtartó képessége, a helyi közösségek kulturális integrációja, a biztonságos megélhetési lehetőséget teremtő vállalkozások létrehozása és működtetése, amelyek alakulásában a történelmi örökség, a helyi közösségek állapota, a gazdasági környezet, a jogi szabályozás, a természeti erőforrások, a személyi feltételek és a közpolitikai döntések ugyancsak jelentős szerepet játszanak.

Az ország különböző régióiban készítendő, különféle gazdasági, kulturális és közösségépítő vállalkozások sorsát bemutató esettanulmányok összegzése reményeink szerint általánosítható tanulságokkal szolgálnak a fenntartható fejlődés feltételeit és esélyeit illetően.

Nagykörűben a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület fontos kísérlet az ökológiai szemléletű vidékfejlesztés legfőbb feltételeinek, az élelmiszer-önellátás és a közvetlen kereskedelem megteremtésére. Az élelmiszer-önellátás megteremtése egyszerre nyújt megélhetést a gazdálkodóknak, egészséges táplálékot a helybelieknek, és bizonyos fokú gazdasági autonómiát is teremt, a közvetlen kereskedelem pedig azokat az értékesítési hátrányokat ellensúlyozza, amelyek jelenleg kilátástalanná teszik a kistermelők piacra jutását.
A nagykörűi kutatócsoportunk (Albertini Balázs, Gosztonyi Márton, Kassa Nóra, Király Gábor, Korzenszky Anna, Papp Ábris és Solymosi-Kabdebó Márk) a terepmunka első fázisában a tiszai ártér élővilágát és az ártéri gazdálkodás jellemzőit tanulmányozta, valamint interjúkat készített a civil összefogás résztvevőivel, a vezetőkkel, a gazdálkodókkal és egyéb helyi lakosokkal.

Köszönetet mondunk a település lakóinak, és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület munkatársainak, Matúz Krisztinának és Rimóczi Árpádnak valamint Fekete Péternek és Kollár Lajosnak türelmükért, kedves támogatásukért és figyelmes segítségükért.


Korzenszky Anna