A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Hatalmas élőhely-mentő munkálatok kezdődhetnek a Tisza-tavon--2009. 08. 17.
Ez év végéig befejeződik az előkészítése annak az élőhely-rehabilitációs és fejlesztési programnak, mely közel százmillió forintból várhatóan jövő nyáron valósul meg a Tisza-tó Tiszavalki medencéjében - tájékoztatta a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke az MTI-t pénteken.


Fejes Lőrinc a sajtó képviselőivel egy helyszíni tanulmányút keretében ismertette a projekt részleteit és mutatta be a terület természeti értékeit.

Elmondta: a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVIZIG) a Védett területek átjárhatóságának biztosítása a Tisza-tavon" címet viselő kezdeményezésével korábban sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatására.

Az elmúlt év nyarán kezdődött és ez év végén lezáruló tervezési időszakra 5,709 millió forintot nyert az igazgatóság. Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásában jövő év decemberéig megvalósuló program összköltsége 97 millió 650 ezer forint, melynek fedezete száz százalékban a KEOP pályázati forrás.

A projekt a belső terek közötti kapcsolat helyreállítását és átjárhatóságát kívánja biztosítani az érintett medence két kiemelten fontos vízfelülete között. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Tisza-tó északi, észak-nyugati részén, mintegy 18 hektáron a meder kotrásával megteremtik a víztér összeköttetését. A csatornából kitermelt anyag egy részéből a madárvilág számára is új életteret alakítanak ki - magyarázta a szakaszmérnök.

Fejes Lőrinc szerint erre azért van szükség, mert az árhullámok okozta feliszapolódásból, valamint a tározó síkvidéki jellegéből adódóan felgyorsult a medence növényeinek túlburjánzása. Ez számos környezetvédelmi, természetvédelmi és műszaki problémát okoz - magyarázta.

A várhatóan jövő nyáron kezdődő munkálatok eredményeként azonban a téli kisvizes és a nyári kánikulai időszakban a növényzettel sűrűn benőtt területen megakadályozható a hal és táplálékszervezetek oxigénhiány előidézte pusztulása - tette hozzá Fejes Lőrinc.

Forrás: stop.hu / MTI

Kép forrása: Infovilág