A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Tisza-tavi Ökocentrum épül Poroszlón--2009. 08. 17.
A Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként a Tisza és a Tisza-tó élővilágát bemutató ökocentrum épül 2,2 milliárd forintos beruházásban a Heves megyei Poroszlón.

Bornemissza János Poroszló polgármestere szerint a létesítmény legfőbb attrakciója Európa legnagyobb, összesen 600 ezer liter űrtartalmú édesvízi akvárium parkja lesz. Ebben helyet kap egy, a Tiszából már kipusztult, ma már csak a Duna-deltában élő, mintegy 600 kilogramm súlyú hal, a viza is. A 2,2 milliárd forint értékű ökocentrumot a tervek szerint 2011 szeptemberében adják át. A beruházás 1,94 milliárd forint támogatáshoz jut az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Programból, míg az önerő megteremtése érdekében 260 millió forint értékű kötvényt bocsát ki a település önkormányzata.

A polgármester elmondta, hogy a legnagyobb, 485 ezer literes akváriumon egy üvegfalú vízi alagutat is átvezetnek, ily módon a látogatók közvetlen közelről figyelhetik meg a halak mozgását.

A medencékbe egyébként a Tiszában élő állatok és növények kerülnek, illetve olyan hazai édesvízi halfajok, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget. A centrumhoz kapcsolódik majd egy 10 hektár területű madárpark, ahol a Tisza mentén élő madarakkal találkozhatnak majd az érdeklődők. Mindez kiegészül háromdimenziós filmek vetítésére alkalmas mozival, konferenciateremmel, illetve vízitúra-központtal, melyben csónakot, illetve GPS berendezést kaphatnak a látogatók, így saját maguk fedezhetik majd fel a Tisza-tó csatornákkal és szigetekkel tagolt vízivilágát - ismertette a terveket a polgármester.

A támogatás odaítéléséről szóló értesítést már megkapták, jelenleg a szerződéskötés előtt állnak, így a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, várhatóan 2010 februárjában kezdődhet meg az ökocentrum megvalósítása - mondta Bornemissza János.

Forrás: greenfo/mti
Kép forrása