A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Csak a hulladék 15 százalékát gyűjtjük szelektíven--2009. 10. 27.
A nyugat-európai országokban a visszagyűjtött hulladékok aránya összességében eléri a 70-75 százalékot, s ezen belül a lakosság harmada, negyede gyűjt szelektíven. Nálunk a lakossági begyűjtés még csak 15 százalékos.Lényegében megoldott Magyarországon az iparban keletkező papír alapú hulladékok visszagyűjtése, annak több mint 40 százalékát már újra hasznosítják, ám a lakossági begyűjtés még csak 15 százalékos - mondta Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdálkodási főosztályvezetője, egy békéscsabai szakkonferencián.

A szakember szerint a gazdasági válság nehéz helyzetbe hozta a szelektív hulladékgyűjtést, így a hazai papír- és műanyag alapú termékek begyűjtésével és újra feldolgozásával foglalkozó vállalkozásokat. Mindemellett komoly lehetőséget kínál a napokban átadott, osztrák érdekeltségű Dunapack papíripari beruházás, hiszen ez a gyár hulladék-papírból gyárt csomagolóanyagokat.

A műanyag alapú termékek újra hasznosítása már nehezebb feladat: nagyon komoly előválogatásra van szükség, ráadásul, például a PET-palackok visszagyűjtése tavaly nehezebbé vált, miután a kínai feldolgozók kevésbé importáltak Magyarországról. Azóta egyrészt élénkült a piac, illetve nálunk is beindult a feldolgozás, így esély van arra, hogy ezeket termékeket is újrahasznosítsák.

Farkas Hilda elmondta: az elektronikai gépek esetében célszerű lenne a tervezett átrakó állomásokon olyan feldolgozókat is létesíteni, amelyek képesek ismét használható állapotba hozni, és értékesíteni ezeket a termékeket. Mindemellett továbbra is kiemelten kezelik a környezettudatos ismeretterjesztést a lakosság körében, annak érdekében, hogy lehetőleg olyan termékeket vásároljanak a polgárok, amelyekről tudják, hogy utóbb nem a szemétdombra, hanem újrahasznosításra kerülnek.

Forrás: Greenfo