Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 





 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói:



 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773



 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK




Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap



 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 




TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Műhús a laborból--2009. 12. 01.

Kommentár nélkül: Holland szakemberek élő malacból vett sejtekből petri csészében idézték elő a fejlődési folyamatot. Az úgynevezett in vitro, vagy mesterséges hús előállítása évente több milliárd tonnával csökkentheti az állatok által kibocsátott üvegházhatású gázokat, már ha az emberek hajlandók megenni.

 

A tudósok egyelőre még nem kóstolták meg saját munkájuk gyümölcsét, de véleményük szerint az áttörés azt jelentheti, hogy öt éven belül már ízesített és eljárással készülő húskészítményeket ilyen in vitro hús felhasználásával lehet elkészíteni. A laboratóriumi húsnövesztés folyamatának kezdetén a szakértők élő disznóból kölcsönöztek sejteket. A kinyert mioblaszt (izomsejt) az izmok növekedéséért, illetve az állatokat ért sérülések gyógyulásáért felel. A sejteket ezt követően tápláló oldatba helyezték, hogy szaporodni tudjanak. Ez a különleges oldat állati magzatok vérét is tartalmazza. Ezt a tudósok szándékai szerint szintetikus oldattal lehet majd felváltani.

A "főzet" eredménye izomszövet lett, ezt azonban ugyanúgy edzésben kellett tartani, mint az emberi izomzatot ahhoz, hogy meglegyen a húsételek megszokott állaga. "Egy állat húsából annyit lehet teremteni, amennyit korábban csak millió állat bevonásával lehetett" - mondta Mark Post, az Eindhoveni Egyetem kutatója, a holland kormány által is támogatott kutatás vezetője. A szakemberek számára az izomszövet megerősítése jelenti a legnagyobb kihívást.

"Ez a termék nem árt a környezetnek, és csökkenti az állatok szenvedését. Ha olyan íze lesz mint a húsnak, az emberek megveszik majd" - mondta Post.Korábban már halfilét, illetve csirke-, marha- és bárányhúst is próbáltak már laboratóriumi körülmények között előállítani.

Az ENSZ becslései szerint 2050-ig kétszeresére nő a hús és tejtermékek iránti igény, ez pedig beláthatatlan következményekkel jár az éghajlatra nézve, mivel az állatok metánt bocsátanak ki, ami fokozza a felmelegedést.

Forrás: Greenfo