Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

WWF: idén is folytatódott a fajok tömeges kipusztulása--2009. 12. 30.

Bár több faj esetében is felderengett halvány reménysugár az év folyamán, az állat- és növényfajok tömeges kihalása alapvetően változatlanul folytatódott 2009-ben - értékelte az évet a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértője, Volker Homes.

A WWF szerint a fajok pusztulásának fő előidézői változatlanul a természetes élőhelyek tönkretétele, a klímaváltozás, a terjedő orvvadászat, valamint a természet erőforrásainak túlzott ütemű kiaknázása. A természetvédelmi szervezet szerint az Európai Unió kitűzött célja, a biológiai sokféleség csökkenésének 2010-ig történő megállítása nyilvánvalóan nem teljesült.

A WWF a 2009. év nagy vesztesei között tartja számon a tigrist, a jegesmedvét és az orrszarvút, a nyertesek között pedig az elbai hódot, a hiúzt és a Kelet-Oroszország hegyvidéki tajgáin és erdeiben élő amur leopárdot, igaz, utóbbinál három utód világrajötte is jó hírnek számít.

A zöldszervezet legfrissebb adatai szerint jelenleg világszerte mindössze 3200 tigris él vadon. A dél-kínai tigris például, amelyből tíz éve még mintegy 30 élt szabadon, mára elképzelhető, hogy teljesen kihalt. Az egyedszám drámai csökkenésének hátterében elsősorban az orvvadászat és az állat különböző testrészeivel - csontjaival, bundájával, fogaival - való illegális kereskedelem áll. "Ha az orvvadászat elleni küzdelemben nagyon gyorsan nem érünk el áttörést, könnyen lehet, hogy hamarosan már csak állatkertben élnek majd tigrisek" - hangsúlyozta Volker Homes.

A jegesmedvék helyzetét mindenekelőtt a klímaváltozás teszi kritikussá, mely olyan ütemben változtatja meg az állatok élőhelyét, hogy azoknak nincs idejük alkalmazkodni. A WWF megfigyelései szerint a jegesmedve-populációk száma veszélyes ütemben csökken, konkrét számot ugyanakkor nem közöltek. Szintén kritikus a ma már csak Délkelet-Ázsia két pontján előforduló jávai orrszarvú helyzete. E faj vietnámi alfaját (Rhinoceros sondaicus annamiticus) ma mindössze nyolc egyed képviseli a vietnami Cat Tien Nemzeti Parkban, ám a WWF szerint a közeli útépítések miatt ezek helyzete is veszélyeztetett.

Az egyedül Németországban honos elbai hód helyzete érdemben javulhat a WWF által 2009-ben kezdeményezett, Szász-Anhalt német tartománnyal és a Szövetségi Természetvédelmi Hivatallal együttműködésben kivitelezett élőhelybővítő-program révén - számolt be a WWF szakértője.

Viszonylag stabil a hiúz helyzete is Németországban. A bajor erdőségekben és a Harz hegységben előforduló állat több mint száz éves szünet után úgy tűnik, visszatérhet az Alpok németországi részébe, Allgäuba is.

A rendkívül veszélyeztetett amuri leopárd, amelyből becslések szerint mindössze 35 él szabadon Kelet-Oroszországban, a világ legritkább nagymacskái közé tartozik. Vékony reménysugarat jelenthet, hogy egy erdész beszámolója szerint egy nőstény állat nemrég három egészséges utódot hozott a világra - mondta Volker Homes.

Forrás: greenfo/mti