Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Szupermarketek kontra gazdák--2010. 01. 13.

A brit kormány 2030-ig szóló mezőgazdasági stratégiáját ismertette egy oxfordi konferencián. A "termeld meg saját élelmed" jelszóval fémjelzett programban kiemelt helyet kapott az állampolgárok földhöz juttatása. A gazdák közben az egyre nagyobb hatalommal bíró szupermarketek miatt panaszkodnak, melyek lenyomják a termelői árakat.

 

Hilary Benn mezőgazdasági miniszter a vásárlók növekvő hatalmának pozitív példájaként említette, hogy a szabadban nevelt szárnyasok tojásai (free-range eggs) az erős fogyasztói igény miatt nyertek teret a boltokban. A Waitrose, a(z élelmiszerüzletbe beszállt) Marks and Spencer vagy a Co-Op már nem is engedik iparilag, gyári környezetben nevelt csirkék tojásait a polcaikra. A környezetkímélő, "fenntartható élelmiszerek" hasonló karriert futhatnak be, ha kellő nyomás nehezedik az élelmiszer-áruházakra a vásárlók részéről, véli Benn.

Öko-árucímkék

Ahhoz, hogy a fogyasztók választani tudjanak, új, a korábbinál specifikusabb jelszavak kellenek az áruk felcímkézéséhez. Ilyen új keletű kifejezés a fair trade vagy a food miles, előbbi a kisemmizett termelők korrekt árszinten történő megfizetésére utal (gyakran a nyomott piaci áron felül), utóbbi azt jelzi, hány mérföldet tettek meg az összetevők (vagyis mennyire szennyezték szállításukkal a környezetet), mire elkészült belőlük az adott termék.

A Food 2030 elnevezésű programterv az egészséges élelmiszerek elterjedése érdekében szorgalmazza olyan címkék széles körű bevezetését, amelyek a csomagolás tetején azonnal elárulnák, mennyi kalóriát vagy cukrot tartalmaz az áru. Az éttermek menüin a só-, cukor- és kalória-tartalom csökkentését írná elő a program. A kormány azonban nem adoptálta az állategyészségügyi ellenőrzések szigorítására vonatkozó javaslatokat, hangsúlyozták a program kritikusai.

Egyre több külföldi élelmiszert fogyasztanak a britek - olcsóbban

Angliában tíz éve folyamatosan csökken a helyi beszállítók részesedése az élelmiszeriparban, s nő az import részaránya. A termelők szakszervezete szerint felesleges 2030-ig agrárstratégiát alkotni, ha a farmgazdálkodás időközben kimúlik: független szabályozótestület (és az "élelmiszer ombudsman" posztjának) felállítását látják szükségesnek, ezzel megfékeznék az áruházláncokat, amelyek könyörtelenül lenyomják a beszállító gazdák árréseit. Részben ennek, részben a silányabb és olcsóbb nagyipari tömegtermékek érvényesülésének tudható be, hogy a brit családok ma átlagosan keresetük 11 százalékát fordítják élelmiszervásárlásra, míg húsz éve 20 százalékot (a szegényebb családok azonban jövedelmük 15-16 százalékát költik élelemre).

"Termeld meg az élelmed"-mozgalom

A kormány szeretné, ha a terményeket a maguk szezonjában vásárolnák az emberek és az áruházak, amivel kevesebb lenne a szezonon kívüli, energiaigényes termelés. A program tanfolyamokat indítana az elhízás veszélyének kitett családok számára és segítene abban, az állampolgárok és közösségek földhöz jussanak, hogy megtermelhessék saját élelmiszer-szükségletüket. Egy Földbank létrehozása is felmerült, amely közvetítene a termelőkközösségek és a földtulajdonosok között.

Forrás: Greenfo