Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Bekövetkezett a 35. nap--2010. 02. 27.

Február 26-án, vagyis az év 57. napján következett be a 35. olyan nap a fővárosban, amikor a részecskeszennyezés, a PM10 a levegőben túllépte az egészségügyi határértéket.

 

Az Európai Bizottság 2009 júliusában elutasította Magyarországnak azt a kérelmét, hogy kapjon haladékot a PM10 10 (mikrométernél kisebb átmérőjű finom por) napi egészségügyi határértékének betartására Budapesten. Ez azt jelenti, hogy a PM10-szennyezettség egy évben nem lehet 35 napnál többször a határérték (köbméterenként 50 mikrogramm) felett. Az a tény, hogy immár az év első két hónapjában sem tudtuk betartani ezt az előírást, azzal a veszéllyel jár, hogy az Európai Bizottság súlyos büntetést szab ki az országra. Ezzel kapcsolatban a magyar kormány néhány héttel ezelőtt már megkapta az első komoly figyelmeztetést a Bizottságtól.

Mindazonáltal nem a büntetés veszélye a legnagyobb gond, hanem az itt élők és az ide látogatók egészségkárosodásának kockázata. A részecskeszennyezés (PM10) Budapesten évente mintegy
2000 ember idő előtti haláláért, több mint százezer megbetegedésért, összesen legalább egymillió betegen eltöltött napért felelős. Tehát a fővárosban a PM10 miatt 40-szer annyian hunynak el, mint közlekedési balesetek következtében. A PM10 az egyik oka annak, hogy az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt. Egyre több gyermek szenved asztmában, allergiában, ami régebben egyáltalán nem volt jellemző.

A Fővárosi Önkormányzat és a kormány annak ellenére nem teszi meg a szükséges intézkedéseket meg, hogy ezek régóta jól ismertek, szerepelnek Budapest 2006-ban elfogadott levegőtisztaság-védelmi programjában és az uniós szabályozásban is. Az Európai Bizottság határozata is utal erre: „a magyar hatóságok nem vettek fontolóra néhány olyan szennyezéscsökkentő intézkedést, amely szerepel a 2008/50/EK irányelv XV. melléklete B. szakaszának 3. részében található jegyzéken”. A hivatkozott jegyzék szerint a közlekedésből eredő kibocsátások csökkentésére alkalmas lenne „többek között közlekedési dugódíj, differenciált parkolási díj vagy egyéb gazdasági ösztönzők; „alacsony kibocsátási zóna” létrehozása”. Ezek és más, rövid idő alatt megvalósítható intézkedések bevezetését a
Levegő Munkacsoport is már évek óta javasolja.

Az intézkedések további halogatása még több, egyébként elkerülhető megbetegedést és halálesetet idézhet elő. Mindezen okok miatt a Levegő Munkacsoport ismételten sürgeti a Fővárosi Önkormányzatot és a kormányt, hogy biztosítsa mindannyiunk számára a jogszabály által előírt levegőminőséget.

Forrás: Greenfo