Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Megnyitották a Biológiai Sokféleség Világévét--2010. 03. 12.

Az Alcsúti Arborétumban tartott, hóvirágnézéssel egybekötött eseményen kiderült, hogy nem teljesültek a 2010-es célkitűzések a negatív trendek csökkentésére.

 

A 2010-es esztendőt az ENSZ a Biológiai Sokféleség Világévének nyilvánította. Arra szeretné ráirányítani az emberek figyelmét ezzel, hogy a biológiai sokféleség (a biodiverzitás) védelme nem pusztán erkölcsi kötelességünk, hanem az emberiség fennmaradása érdekében egyben mindannyiunk felelőssége is. Az 1992-ben, Rio de Janeiro-ban született Biológiai Sokféleség Egyezmény (angolul Convention on Biological Diversity) értelmében a biodiverzitás védelme a földi élet változatos megjelenési formáinak megóvását jelenti, beleértve ebbe a növény-, állat-, gombafajok sokszínűségét, továbbá a fajok genetikai sokféleségét, valamint az élőhelytípusok változatosságát is.

„Azért lett 2010 a Biológiai Sokféleség Világéve, mert tíz évvel ezelőtt döntöttük el azt, hogy meg kívánjuk állítani, illetve legalábbis le szeretnénk lassítani a biológiai sokféleség fogyását. Sajnos tudjuk, hogy ez nem teljesült. Szinte minden fajnak csökken az állománya, a trendek ugyanolyan negatív irányba mennek, mint eddig” – mondta el a Greenfo-nak Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) Biodiverzitás Osztályának vezetője. „Az egyetlen megoldás az lenne, hogy az embereket rádöbbentjük arra, hogy mindenkinek a saját életében is tennie kell valamit a tendencia jobbra fordulása érdekében” – tette hozzá a természetvédelmi szakember. Elmondása szerint az év során az egész világon január elsejétől december végéig rendezvényeket tartanak, és Rodics Katalin arra buzdít mindenkit – például civil szervezetek tagjait, nemzeti parkok munkatársait, hogy szervezzenek rendezvényeket. Az egyezmény keretében ebben az évben fogják kitűzni a jövőre vonatkozó új célokat - remélhetőleg ezek között több lesz a konkrétum, mint az eddigi általánosabb célkitűzések esetében. 

A Világév magyarországi ünnepélyes megnyitóját a Hóvirágünneppel egybekötve tartották csütörtökön, a Palocsa Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a KvVM közös szervezésében. A helyszín az Alcsúti Arborétum volt, ahol február közepe óta lehet megcsodálni a két és fél hektáron elterülő, egybefüggő
mediterrán hóvirágmezőt. Az összegyűlt mintegy hetven látogatót Halász Ferenc, az Arborétum vezetője kalauzolta a parkban, amely különösen hangulatos volt a hóesésben. Halász Ferenc mesélt a hely történetéről, és az ide telepített növényekről, illetve az 1944-ben leégett kastélyról, melynek most már csak a homlokzata látható.

A március közepéig nyíló hóvirágokról Halász Antal természetvédelmi őr tartott szakvezetést. A területen hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája található meg. A hazánkban is honos kikeleti hóvirágból viszonylag kevés látható itt, a fák tövében pompázó tövek nagy része mediterrán származású. A leggyakoribb a krími, más néven redőslevelű hóvirág.

A Világévet és a Hóvirágünnepet Haraszthy László, a KvVM természetvédelmi szakállamtitkára nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, Füri András és Habsburg-Lotharingiai Mihály Főherceg is, a parkot a XIX. század első felében létrehozó József nádor leszármazottja. Véletlen egybeesés, hogy a napnak három Halász nevű szereplője is volt, hiszen a kápolnában látható csángó kiállítás megnyitó beszédét Halász Péter, a Honismereti Szövetség elnöke tartotta.

Forrás: Greenfo