Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Továbbra is pusztulnak a méhek--2010. 04. 01.

2006-ban figyelték meg először, hogy az európai és amerikai méhkolóniák száma egyre csökken. Amerikában tavaly 29 százalékkal kevesebb volt a kaptárok száma a 2008 és 2007-ben megfigyelt majdnem 50 százalékos csökkenés után. Igaz, egyes tavalyi hírek pont arról szóltak, hogy hirtelen több új méhpopuláció jelent meg és kezdte el a mezők beporzását.

 

A probléma [1] nemcsak a méztermelőket, a méztermelést érinti, hiszen a méhek beporzási munkája 15 milliárd dolláros élelmiszerpiac alapja. A tudósok a jelenséget kolónia-összeomlási rendellenességnek (CCD) hívják. Ilyenkor a korábban népes kaptárok kiürülnek, azonban nem a méhek helyi pusztulása miatt. Valószínűleg a beporzást végző méhek megzavarodnak, és nem találnak vissza a helyükre, melynek következtében éhen halnak, pont úgy, ahogy a kasban árván maradt királynő is.

A kutatók folyamatosan vizsgáltak vírusokat, parazitákat és mérgeket, hiszen 2009-ben az amerikai költségvetés majdnem tízmillió dollárt különített el méhkutatásra. Egyes amerikai államokban és Kanadában végzett vizsgálatok során 121 különböző permetezőszert találtak a megvizsgált méhekben, ami valószínűleg a tragédia egyik bizonyított okaként szolgálhat.

David Mendes, az Amerikai Méhész Szövetség elnöke szerint vélhetően több tényező egyszerre játszik össze a méhek ellen, azonban az igen elterjedt féregirtók, permetezőszerek használata lehet az alapvető probléma. Amerikában egyre több permetezőszert használnak a különböző baktériumok ellen, így viszont a méhek megzavarodnak vagy elpusztulnak.

Jeff Pettis, vezető amerikai mezőgazdasági kutató szerint ironikus, hogy pont a megnövekedett élelmiszer-ellátási igény miatt növekvő termelési területek és vegyszerezési szükségletek miatt következhetett be ez a jelenség, ami viszont drámaian érintheti a mezőgazdasági és általános természeti körforgást. Egy Einsteinnek tulajdonított gondolat szerint, ha kipusztulnak a méhek, akkor az emberiség alig négy évig maradhat fent.

Mendes szerint Amerikában a kemény tél még inkább fokozza a méhek és termelőik tragédiáját, lehetséges, hogy akár 30-50 százalékos visszaesés is bekövetkezhet. Sokak megélhetése kerülhet veszélybe.

A problémára megoldás lehet, hogy nagyobb érintetlen, nem mezőgazdasági célokra használt területet hagynak a méheknek, így azok nyugodtan, mérgezés és zavar nélkül szaporodhatnak és indulhatnak el porozni.

Forrás: index.hu