Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Közlemény GMO burgonya védzáradéki eljárásról--2010. 04. 14.
 

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mint géntechnológiai hatóság védzáradéki eljárást indít.

Tagállam ezt az eljárást akkor alkalmazhatja, ha egy korábban engedélyezett GMO-ról új tudományos ismeretek alapján feltételezi, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre kockázatot jelent. Ekkor ideiglenesen korlátozhatja vagy megtilthatja saját területén a GMO felhasználását, illetve forgalmazását.

 

Az Amflora genetikailag módosított burgonyában található markergénekkel összefüggésben jelentős biztonsági kételyek állnak fenn, mivel egy sor olyan, emberi és állati gyógyászatban felhasznált antibiotikummal szemben biztosíthatnak rezisztenciát, melyek az aminoglikozid csoportba tartoznak. Ezen felül az Amflora genetikailag módosított burgonya ipari termesztése a környezetre is káros hatással lehet.
 

Az Európai Bizottság 2010/135/EU számú határozatával engedélyezte a keményítő amilopektin-tartalmának növelése céljából géntechnológiával módosított burgonyaterméknek (Solanum tuberosum L. EH92-527-1 vonal) a 2001/18/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv szerint történő forgalomba hozatalát, valamint 2010/136/EU számú határozatával engedélyezte a 1829/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján. a géntechnológiával módosított EH92-527-1 (BPS-25271-9) burgonyából előállított takarmány forgalomba hozatalát, illetve az ilyen burgonyának az élelmiszerekben vagy egyéb takarmányokban való véletlen vagy technikailag elkerülhetetlen előfordulását.
 
Tekintettel arra, hogy a géntechnológia egy olyan új eljárás, melynek mezőgazdasági alkalmazása területen hiányosak a vizsgálati eredmények vagy csak részeredmények vannak, továbbá számos összefüggésben egyáltalán nem folytak sem hazai, sem külföldi kísérletek, vizsgálatok, álláspontunk szerint biztosítani kell a hazai termelők és fogyasztók biztonságát, a kockázatok minimalizálását.
 
Ezt a kiemelt célt fogalmazza meg a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló 53/2006 (XI. 29.) OGY határozat, amely szerint GMO-mentességünk fenntartása növekvő piaci versenyelőnyt jelent Magyarország számára, továbbá jelentősen javítja környezet- és élelmiszer-biztonságunkat.

Bővebben itt.