Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Élő Magyarország hálózat--2010. 05. 19.

Élő Magyarország néven hálózatot hoztak létre civilek annak érdekében, hogy erősítsék a tájkímélő helyi gazdaságokat és lépjenek fel közösen a vidéki közösségek újraélesztésével és a mezőgazdasági termékek alternatív értékesítésével foglalkozó szervezetek.

Az Élő Magyarország hálózat a résztvevők egyenrangú együttműködésén, tevékenységeik egyeztetésén alapuló kezdeményezés, mely a helyi kezdeményezések, hálózatok eredményességét kívánja javítani, piacra jutásukat, közös fellépésüket hivatott segíteni.
A "fenntarthatóság előőrsei" címűl konferenciát - amelyen tegnap több helyi kezdeményezés mutatkozott be a munkahelyteremtő vállalkozásoktól a regionális vagy országos gazdasági hálózati kezdeményezésekig - a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának irodája, az ELTE Közös Örökségünk Kutatóműhely, az Új Reformkor Alapítvány, valamint a Szövetség az Élő Tiszáért szervezte.

A konferencia résztvevői ajánlásban fejezték ki egyetértésüket abban, hogy a globális környezeti és gazdasági válság közepette Magyarország számára kitörési pontot kínál a megromlott, de még mindig kedvező természeti adottságokra és a hagyományos paraszti kultúrára, a tanyasi gazdálkodásra, továbbá a helyi értékekre épülő sokszínű gazdasági tevékenység. A túlélés ebbe az irányba megy csak, így kell talpra állnunk a mostani gazdasági válságból, ez nem csak környezetbarát és humánus, de gazdasági szempontból is járható út az ország számára - mondta Lányi András, az ELTE Közös Örökségünk Kutatóműhely vezetője.

A konferencia résztvevői abban is egyetértettek, hogy szükség van - mint ajánlásukban fogalmaztak - az EU többi államához képest példátlanul merev hazai szabályozási környezet átalakítását tovább folytatni. Álláspontjuk szerint sürgősen felül kell vizsgálni számos jogszabályt, amelyek az ésszerű és méltányos birtokrendezést, a közbirtokosság korszerű formáinak kialakítását, az élelmiszer-önrendelkezés helyi és országos szintű megvalósítását szolgálják. Emellett kiemelték azt is, hogy biztosítani kell az alkalmi munkavállalás számára az életszerű szabályozást és legalizálni a szívességi munkát.

A résztvevők szerint vissza kell állítani a város és a vidék közötti egyensúlyt. Ebben a folyamatban meghatározó szerepe lehet a hazájáért és közösségéért felelősséget vállaló értelmiségnek. Helyre kell állítani a társadalomban és a gazdaságban a bizalmi viszonyt és a tisztességes munka becsületét, mert enélkül a válság csak egyre mélyül.

Az állásfoglalás tartalmazta azt is: a résztvevők "azt kívánják, hogy az új kormány tartsa fenn a külföldiek és a cégek földvásárlási tilalmát". Mint fogalmaztak, "a föld az abból élő helyi gazdát illeti".
Kajner Péter, a Jövő Nemzedékek Ombudsman Hivatalának tudományos munkatársa arról beszélt, hogy a konferencia célja nem elsősorban a rossz helyzet taglalása volt, nem is elméleteket szerettek volna bemutatni, hanem hús-vér emberekkel akartak megismerkedni. Céljuk volt, hogy az ilyen kezdeményezések szervezői maguk is megismerhessék egymást. További cél volt, hogy a hasonló kezdeményezéseket végzők fogjanak össze és erre példaként említette akár a logisztika megosztását is.

Szabadkai Andrea, a
Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja pozitív példaként említette, hogy 53, a közétkeztetéstől a falusi turizmusig terjedően, különféle civil szervezet összefogásával egy év alatt sikeres javaslatokat tettek a kistermelői rendelet módosítására. Hozzátette: ennek eredményeképp kistermelők által feldolgozott termékek is boltba kerülhetnek.

 

Forrás: Greenfo