A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

Ne legyen vízerőmű a Murán!--2018. 11. 11.
Kulcsfontosságú lépést tett a 2018 tavaszi választások után megalakult szlovén kormány az ausztriai Stájerország és Szlovénia határán húzódó Mura-szakasz védelme érdekében.
Bővebben
Minden rekord megdőlt a VI. PET Kupán--2018. 08. 19.

 Soha nem látott létszámmal zajlott le a VI. PET Kupa a Felső - Tiszán. A már hagyományosnak mondható nagytakarítás idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között került megrendezésre, s sajnos minden eddigi rekordot megdöntött. A tiszai nagytakarításra még szükség lesz egy darabig.

Bővebben
Elstartolt a VI. PET Kupa Vízipandástól--2018. 08. 06.

Évente 12-13 millió tonna műanyag jut a tengerekbe – de a PET Kupának köszönhetően talán egy kicsit kevesebb. Szuper kalózkaland és önkénteskedés a természetvédelem jegyében – ez a PET Kupa, ami ma délelőtt 22 hajóval indult el a Tiszán. A WWF Magyarország PET-hajója, a Vízipanda ismét részt vesz a hulladékderbin, és idén határon átnyúló együttműködéssel emelik egy következő szintre a Tisza megtisztítását.

Bővebben
Pro Lecsó és Bioszentandrás: két út a szegénység enyhítésére Észak-Magyarországon--2018. 05. 30.

"A helyi gazdaságfejlesztés hazai jó példái" címmel tartott műhelymunkát Miskolcon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Humánökológia Mesterképzés és az Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről. A rendezvényen bemutatták az Ároktőn, Edelényben és Hernádszentandráson végzett kutatás eredményeit.

Bővebben
Auroville - Pusztaságra épült ökogalaxis--2018. 01. 17.

Az 50 éve alapított dél-indiai jövőtelepülésen ma 54 ország 2814 lakója él. Mindennapjaikat egy környezettudatos rendszerben élik, ahol a sikeres tájrehabilitáció eredményeként már a szélsőséges időjárási körülményektől sem kell annyira tartaniuk. Az évtizedek alatt kidolgozott környezetkímélő életforma világszerte hasznos „sorvezető” lehet a globális klímaválságban érintettek boldogulásához.

Bővebben
Tájgazdálkodási program indul a Beregben--2017. 11. 08.

A holtmedrek, erdők és a mély fekvésű területek vízellátását elősegítő, 1,2 milliárd forint értékű tájgazdálkodási program indul a beregi árapasztó tározó területén. A belföldi és uniós támogatású vízügyi fejlesztés nyitórendezvényét szerdán tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán.

Bővebben
73 millió fát ültetnek el Amazóniában--2017. 11. 06.

A Conversation International ambiciózus projektjében az elkövetkező hat évben 73 millió új fát ültetnek el a brazíliai Amazonas-medencében. A tervek szerint az aktivisták 2023-ig 30 ezer hektárnyi földterületet erdősítenek be, ami nagyjából 30 ezer futballpálya méretének felel meg.

Bővebben
Közös gondolkodás a helyi élelmiszerellátásról--2017. 10. 28.

A helyben termelt élelmiszerek fontosságáról, az önkormányzati törekvésekről, a közösségi kezdeményezésekről és lehetőségekről szervezett beszélgetést az Átalakuló Wekerle mozgalom a Kispesti Városháza dísztermében, 2017. október 27-én, pénteken. A rendezvényen a SZÖVET-et Barát József és Kajner Péter képviselte.

Bővebben
A Kiskunság vízért kiált!--2017. 08. 03.

Mi, Jászszentlászló, Szank, Móricgát községek önkormányzatai, gazdálkodói, a Dong-ér – Kelő-ér vize Egyesület, látva szülőhazánk sanyarú sorsát, otthonaink, földjeink és mindennemű jószágunk végveszélybe sodródásától tartván fordulunk országunk és szűkebb pátriánk vezetőihez és közvéleményéhez, hogy felhívjuk a magunk által nap mint nap megtapasztalt veszélyre a figyelmet és egyben segítséget kérjünk a bennünket fenyegető veszedelem elhárításához.

Bővebben
Gigászi hőhullám vonul át felettünk: az aszály törvényi definíciója is megváltozik--2017. 08. 02.

Az idei év egyre szélsőségesebb időjárása, és egyre magasabb hőmérsékletei miatt jelentősen megnőtt az aszály kockázata. Az aszály fogalmának törvényi definíciója idén nyáron ugyan megváltozott, de a június 15-e előtt kötött biztosításokra még a régi meghatározás szerint lehet kárenyhítést kérni.

Bővebben
Kettőt előre, egyet hátra lépünk a világ megmentésében--2017. 07. 25.

Egészen jól haladunk a gazdaság kizöldítésével, de ez az egész túl sokat nem ér – valahogy így lehetne összefoglalni az OECD legfrissebb, 160 oldalas jelentését a „zöld növekedésről”. A nemzetközi szervezet nem akar túlzottan világvége-hangulatot kelteni, de azért finoman felhívja a figyelmet: amit egyelőre teszünk a klímaváltozás és a Föld erőforrásainak teljes elhasználása elleni harcban, az leginkább arra elég, hogy mi jobban érezzük tőle magunkat, másra viszont nem nagyon.

Bővebben
Venezuela: ahol a víz kétezer-négyszázszor többe kerül a benzinnél--2017. 07. 23.

Kilátástalan helyzetben vannak a venezuelai magyarok, akik közül sokan hazánkba költöznének, dacára annak, hogy többük már a nyelvet sem beszéli. A Magyar Nemzet cikke.

Bővebben
A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált --2017. 07. 23.

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált - jelentette ki Áder János köztársasági elnök New Yorkban, a vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.

Bővebben
Másodpercenként egy embert űz el a klímaváltozás--2017. 07. 08.

Minden másodpercben egy embert űz el otthonából egy klímakatasztrófa – FAO és az IOM ezért a vidékfejlesztésre helyezné a hangsúlyt. A fenntartható termelés képes enyhíteni a klímaváltozás következményeit és a kényszerű elvándorlást.

Bővebben
Mit keresnek a kibelezett hűtők a Tiszában?!--2017. 07. 08.

Megjósolhatatlan mennyiségű szemét gyűlt össze a Pet Kupa utolsó napján. A nagyságrendet mutatja, hogy Tiszalökre befutva a parttól több mint 100 száz ember állt csatárláncba, és így is 20 percig tartott, mire kézről kézre adva a lerakóhelyre érkezett az összes mocskos és nem kicsit büdös zsák.

Bővebben
"Tartósan vízhiányos időszak lesz a kamara javaslatára"--2017. 07. 04.

"2017. július 1-jével a belügyminiszter kihirdette – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett – tartósan vízhiányos időszakot. Így visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük." - olvassuk. Az ember ilyenkor csak néz, mint liba a kiszáradt legelőn.

Bővebben
Elképesztő világrekord: Indiában fél nap alatt 67 millió 750 ezer fát ültettek el--2017. 07. 03.

India középső részének egyik állama, Madhja Prades Guiness-rekordot állított be azzal, hogy vasárnap 66 750 000 fát ültetett el 12 óra alatt.

Bővebben
Rehabilitálnák a régi tavakat--2017. 04. 25.

A jászszentlászlói, a móricgáti és a szanki önkormányzat, illetve ötven környékbeli gazda a napokban alapította meg a Dongér-Kelőér Egyesületet.

Bővebben
Bács-Kiskun Megyei Klíma Program Tudástár--2017. 04. 13.
 
 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az éghajlatváltozás megelőzését és az alkalmazkodást szolgáló projektje keretében tudástárat hozott létre. Ebben a gyűjteményben előadásokat, jó gyakorlatok bemutatását és más hasznos anyagokat találhatak az érdeklődők, ide kattintva. Megtalálható ezen a honlapon a SZÖVET "Jövőnk a víz" című brosúrája is. 

Bővebben
Turisztikai célpont lehet a finom ételből--2017. 04. 11.

A jelképévé egy csigát választó nemzetközi Slow Food mozgalom címerállata az egyik legfontosabb tulajdonságával ellentétben nagyon is gyorsan halad. Világszerte egyre többen ismerik fel, élik meg, hogy a leginkább „komótos étkezés”-ként fordítható kifejezés nem csak gasztronómiai forradalmat jelent. A múlthoz nyúl vissza, mégis rendkívül korszerű, előremutató és fenntartható termelési mód, életforma.

Bővebben
Oktatófilm az ökogazdálkodásról--2017. 04. 06.

Agrárszakképzésben tanulsz, vagy a jövő gazdálkodóit tanítod? Akkor neked is jó szívvel ajánljuk a tangazdaságok ökogazdálkodásra való átállítását segítő kisfilmet, melyet a Greenpeace készített.

Bővebben
Interjú a jászszentlászlói tájgazdálkodás lehetőségeiről --2017. 03. 30.

Interjú Kajner Péterrel, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökével, a Jászszentlászlón, 2017. március 29-én tartott, "Jövőnk a víz" című fórumról. Az interjút Bozóki Szilvia készítette. Elhangzott a Sirius Rádió Kiskunmajsai adásában, 2017. március 30-án.

Bővebben
Szövetkeznek a víz visszatartására--2017. 03. 21.

Jelenünk és az utánunk jövő generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét – vallják azok a jászszentlászlói gazdák, akik felismerve a Homokhátság elsivatagosodásának veszélyét tájgazdálkodási szövetkezet létrehozását tervezik.

Bővebben
Hogyan változott a Hortobágy vízellátottsága a kis-jégkorszak idején?--2017. 03. 07.

Egy hazai természettudósokból és bölcsész kutatókból összeállt interdiszciplináris kutatócsoport Pinke Zsolt vezetésével a kis jégkorszak regionális hatásairól készített elemzést. A témáról szóló cikkük a negyedidőszaki kutatás vezető folyóiratának, a Quaternary Science Reviews-nek idén februári számában jelent meg.

Bővebben
A víz visszatartása lehet a megoldás--2017. 02. 23.

Felismerve a Homokhátságot fenyegető elsivatagosodás veszélyeit a jászszentlászlói gazdák és az önkormányzat úgynevezett tájgazdálkodási társulás létrehozását tervezik. Habár jelenleg a belvízkárokról szólnak a hírek, mégis úgy látják csak vízvisszatartás jelenthet megoldást az égető problémára.

Bővebben
Aszályra készülhetünk?--2017. 01. 24.

Seres Lajos a jászszentlászlói gazdakör elnöke közel négy évtizede a homokhátság lecsapolása ellen küzd. Az elmúlt évek alatt összegyűjtött tapasztalatait összefoglalva egy tanulmányt is készített, amit eljuttatott többek között Áder János köztársasági elnöknek, szakmai fórumoknak és szerkesztőségünknek is.

Bővebben
Milliárdok folynak el a Tisza medrében--2017. 01. 02.

Óriási összeget, mintegy 16 milliárd forintot igénylő beruházás zajlik a Tisza-meder és a hullámtér vízszállító képességének a helyreállítása érdekében a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon. A beruházást európai uniós támogatással végzik. A vízügyi szakma szerint ugyanakkor a mederrendezés hibás koncepción alapul, s a céllal ellentétesen károkat okoz.

Bővebben
Falusi vendégasztalon halétel értékesítés útmutató--2016. 06. 27.

A Kislépték Egyesület online kiadványa, a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai kollégiumának támogatásával megvalósult szakmai fórum kapcsán jelent meg. Az Útmutató letölthető itt.

 

Bővebben
Újra elborítja a belvíz a médiát--2016. 02. 23.
Szokás szerint, az éves vízjárásnak megfelelően, a téli félév relatív víztöbblete megjelent a tájban, és a hírekben. A hírek is a vízügy hivatalos jelentésére hivatkoznak többnyire, például a Híradó, de az értelmezés szokás szerint szűk, képesen szólva helytelen: azaz a hely létező földrajzi adottságaival ellentétes. Balogh Péter írása.
Bővebben
Megbukott a földvagyon törvény - az AB alaptörvény ellenesnek ítélte--2015. 06. 01.

Az Alkotmánybíróság mai döntése új reményt adhat a hazai természetvédelemnek. Az állami tulajdonú védett területek vagyonkezeléséről szóló törvény elbukott, a szakma és az emberek akarata érvényesült a gyors gazdasági nyerészkedéssel szemben. A természetvédők elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybírósági döntést és végleg tegyen le a nemzeti park igazgatóságok gyengítésének szándékáról.

Bővebben
Az Alkotmánybíróság dönthet a védett területek sorsáról--2015. 05. 08.

A mai napon a köztársasági elnök döntése igazolta a T/3788. sz. törvénytervezettel kapcsolatos aggályokat. Vétója egyértelművé tette, hogy az állami földvagyonról szóló törvény nem fogadható el Magyarország jövője érdekében. A civil szervezetek az Alkotmánybíróság döntésében bíznak.

Bővebben
Elfogadták az alkotmányellenes tervezetet - szabad az út a földrabláshoz--2015. 04. 28.

Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet ma a parlamentben, amikor elfogadták az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást. Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utal. A természetvédők az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Bővebben
Kibújt a szög a zsákból: A kormány csak a nemzeti parki földekre hajt--2015. 04. 24.

Ma délelőtt a Parlament Törvényalkotási Bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény csonka, kétharmados részek nélküli változatát. A természetvédő szervezetek szerint ezzel egyértelművé vált, hogy a kormány nem a földvagyon egységes kezelését célozza a tervezettel, hanem a nemzeti parki földek elvételét a természetvédelmi szervektől.

Bővebben
Terítéken a természetvédelmi földvagyon--2015. 03. 17.

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak tartja a múlt héten az országgyűlésnek benyújtott állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amelyet a Parlament mai ülésén tárgyalnak. A természetvédők a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet visszavonását kérik a kormánytól.

Bővebben
Az EU-s pénz sok falunak a túlélést jelenti--2014. 12. 08.

Tiszabő az ország legszegényebb települése, a Tisza másik partján vele szemben Nagykörű rohamtempóban fejlődik az EU-s pénzeknek köszönhetően. De hova tud fejlődni, ha közben nincsenek munkahelyek? Itt nézheti meg az első részt, amiből kiderült, hogy állhat elő ekkora különbség két, egymástól légvonalban mindössze négy kilométerre fekvő település között. Index video.

Bővebben
Zöld tea a Tiszánál--2013. 12. 09.

Az M1 Zöld Tea című műsorának 2013. október 5-i adása a Tiszáról szólt. Az egyik riportban Balogh Péter elnökségi tagunk is megszólal. A műsor megtekinthető itt.

Bővebben
Mocsárrá tették a Tisza-tavat--2013. 11. 27.

A biztonságos üzemeltetése érdekében a téli időszakban bevált vízszintjére ürítették le a Tisza-tavat; a síkvidéki tározóból emiatt az elmúlt hetekben több mint 160 millió köbmétert vizet engedtek le - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke az MTI-vel.

Bővebben
Az önmagából kiszakadó ország--2013. 11. 15.

A magyar vidék a huszadik század eleji cselédsorba süllyed vissza, csak kenyéradója nem a földesúr, hanem a multi, a ház pedig nem a legidősebb fiúé, hanem a banké. Szubjektív elemzés egy elemzésről.

Bővebben
Az ökogazdálkodás gyászos napja 2013. november 4.--2013. 11. 04.

Kishantos ügye nem kerül az Országgyűlés elé. A parlament mezőgazdasági bizottsága mai ülésén Ángyán József nem kapott szót. Az eddigi bérlő ma nem adta át az állami földeket az NFA-nak. A földekért zajló háború csak most kezdődik.

Bővebben
(S)ave Kishantos!--2013. 10. 19.

Greenpeace Magyarország szerint is meg kell védeni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát, amely 20 éve példája a fenntartható, vegyszermentes földművelésnek, és amelynek 452 hektáros, állami tulajdonú földjét a Nemzeti Földalapkezelő másoknak osztja le. Óriási Save Kishantos feliratot tárcsáztak a vetésbe a tiltakozók, akik jelképesen vetettek is – amit ki tudja ki fog learatni. Tudja még valaki a Vidékfejlesztési Minisztériumban, hogy mit is tartalmaz a Nemzeti Vidékstratégia? Kérdezte Ángyán József.

Bővebben
Összefoglaló a Víz-világtalálkozóról--2013. 10. 12.

A Budapesti Víz Világtalálkozón egyhangúlag elfogadták a Budapesti Nyilatkozatot, amely azt a javaslatot teszi az ENSZ tagállamai számára, hogy a 2015 utánra elfogadandó Fenntartható Fejlődési Célok között globális, önálló és prioritással rendelkező témaként kezeljék a víz kérdését. A nyomornegyedben mobiltelefon van, WC nincs.

Bővebben
Ellocsolná a kormány az összes talajvizet--2013. 10. 11.

Gumiszabállyal és utólagos engedélyeztetéssel könnyítené meg egy tavasszal beterjesztett fideszes törvényjavaslat a talajvíz kiemelését és felhasználását. A Magyar Narancs cikke szerint amellett, hogy ez az ügyeskedőknek kedvez, a talajvíz-készlet gyors feléléséhez vezethet.

Bővebben
Mentsük meg Kishantost!--2013. 09. 23.

Novembertől nem lesz egyetlen hektár földje sem a kishantosiaknak. A Nemzeti Földkezelő Alap likvidálja a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot "érdekesen mutyis" földpályázatával. Kishantos ügye látlelet Magyarországról... Hogy képbe legyen - nézze meg ezt a 8 percet.

Bővebben
Budapest is tüntetett Verespatakért--2013. 09. 23.

Budapesten is mintegy százan tüntettek a Verespatak megmentéséért szervezett nemzetközi akciónapon. Tegnap Romániában 36, a világ többi országában Chicagotól Sanghajig további 35 városban vonultak az utcára az emberek tiltakozva a kanadai Gabriel Resources cianidos aranybánya beruházása ellen, követelve a román kormány által benyújtott „Verespatak-törvény” visszavonását.

Bővebben
Így gyilkol az ércbányászat--2013. 09. 23.

Florin Cofar megrázó filmje Szászavinc és temploma sorsáról. Az egykori falu helyén ma egy külszíni rézbánya zagytározója hullámzik. Ez várhat Verespatakra.

Bővebben
Élő folyókkal az árvizek ellen--2013. 09. 20.

A folyók és vizesélőhelyek helyreállítása komoly előnyökkel jár a természeti értékek védelme és a társadalom számára. A 20. században a vízfolyások szabályozása miatt a folyóvizek menti élőhelyek mintegy 80%-a tűnt el a Duna vízgyűjtőjén. A Bécsben megrendezett Európai Folyó Rehabilitációs Konferencián ennek tanulságairól is szó esik a héten.

Bővebben
Verespatakról az Ozone TV-ben--2013. 09. 20.

Az Ozone Network 2013. szeptember 20-i adásában a verespataki aranybánya megnyitásának veszélyeiről beszélt Juhász Árpád geológus, Simon Gergő a Greenpeace programvezetője és Kajner Péter a SZÖVET elnöke. Az adás megtekinthető itt.

Bővebben
Győztek a tüntetők: bukik a Verespatak-törvény--2013. 09. 09.

Már ma eldőlt: elutasítja a parlament a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvény tervezetét. Ezt Victor Ponta jelentette be koradélután, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel. A miniszterelnök figyelmeztetett: a beruházó perelhet és kártérítést követelhet a román államtól.

Bővebben
Zöld jelzés Verespataknak--2013. 08. 28.
 
 

A bukaresti kormány elfogadta a törvénytervezetet, melynek értelmében legkésőbb 2016 novemberében megkezdődhet a külszíni, ciántechnológiás arany- és ezüstbányászat az erdélyi Verespatakon. A kanadai beruházó további részvényeket ad át, így az állami tulajdon aránya eléri a 25 százalékot.

Bővebben
Magyar civil szervezet levele a román miniszterelnöknek Verespatak ügyében--2013. 08. 07.

A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület levelet intézett Victor Ponta román miniszterelnökhöz a verespataki bányanyitás ügyében. A levelet - változatlan formában kérve továbbítását - az egyesület  2013. július 23-án elektonikus úton juttatta el Románia Budapesti Nagykövetségének.

Bővebben
Közéleti személyiségek a földforgalmi törvény átalakításáért--2013. 06. 07.

Közel 50 neves, közéleti személyiség nyílt levelet tett közzé, az Országgyűlés elé terjesztett földforgalmi törvénytervezettel kapcsolatban. Az aláírók szerint a hétfőn zárószavazásra kerülő indítvány jelenlegi formájában elfogadhatatlan, annak alapvető módosítását szorgalmazzák.

Bővebben
Nem erre a földtörvényre várt a vidék--2013. 05. 24.

A jogállamisággal nehezen összeegyeztetőnek tartja több civil szervezet az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága által szerdán elfogadott módosító indítványokat, melyek lényegében egy új földforgalmi törvényjavaslatot terjesztenek be. A rendelkezésre álló kevés időben ugyanis szinte lehetetlen módosító indítványokat beterjeszteni a tervezethez és érdemben megvitatni azokat.

 

Bővebben
Termelői piacok a Hegyvidéken--2013. 05. 16.

Szerencsések a budai Hegyvidék lakói. Nem kell mindig a Fény utcai piacra vagy zöldségeshez járniuk. Minden hétköznap más-más helyszínen vásárolhatnak friss zöldséget, gyümölcsöt, mézet és lekvárt Tisza környéki kistermelőktől. A Hegyvidéki Termelői Piacok céljai között szerepel a hazai mezőgazdaság védelme, a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, a fogyasztóbarát kereskedelem megvalósítása. A Magyar Konyha cikke.

Bővebben
Elérhető az új földforgalmi törvény tervezete--2013. 05. 16.

Mától a Kormányportálon olvasható az új földtörvénynek a Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövege. Jövő héten a parlament mezőgazdasági bizottsága elé kerül, és így az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon el is fogadhatja az új földtörvényt.

Bővebben
Hogyan lehetne átokból áldássá tenni az árvizet?--2013. 05. 07.

Árvíz, belvíz – a tavasz szükségszerű velejárói, vagy inkább a helytelen vízgazdálkodás következményei? Törvényszerű-e, hogy évről évre több ezer négyzetkilométer területet önt el az ár? Elhibázott gátépítések, szűkre szabott árterek, tározók, nagy mennyiségű csapadék. Hogyan lehetne átokból áldássá tenni az árvizet? Beszélgetés Kajner Péterrel a Hír TV Zöldövezet című műsorában.

Bővebben
Nem társunk a természet--2013. 04. 30.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha öt esztendőből egyben ideális a lehullott csapadék mennyisége. A hazánkon átfolyó vízzel kellene helyesen gazdálkodnunk, mint ahogy azt tették eleink is. Hogy miként és mi volna a mai helyzetben a járható út, erről is beszélgettünk Kajner Péterrel, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökével. A Szabad Föld cikke.

Bővebben
Rendszertelen változás--2013. 04. 30.

"A demokrácia Tolsztoj szerint olyan börtönhöz hasonlít, amelyben a rabok maguk választják meg őreiket. Ha ismerte volna az ipari tömegtársadalmakban meghonosodott kétpárti váltógazdaság rendszerét, a nagy orosz író azt mondhatta volna, ebben a börtönben az őrök két műszakban dolgoznak." Egy vitára ingerlő, a vidékfejlesztés kérdését is érintő tanulmányt ajánlunk olvasásra a blog.hu sűrűjéből.

Bővebben
Ki áll az ökogazdaság likvidálása mögött?--2013. 04. 27.

A földmutyi állatorvosi lova a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által művelt állami földekre kiírt pályázat. Az eddigi ökogazdálkodás itt meg fog szűnni. Kinek az érdeke pétisóval behinteni 450 hektárt? A 20 éve itt gazdálkodók szerint Szabó Csaba (földügy miniszteri biztos, és a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft igazgatója), Éder Tamás és Zászlós Tibor az Agrárkamara alelnökei az ügy kulcsfigurái. A Greenfo cikke az ügyről. 

Bővebben
Jelentések a Földről--2013. 04. 22.

A Föld napján ezúttal föld kapcsán idézünk ide néhány hírt / szemelvényt.

Bővebben
Vita a Nemzeti Vízstratégiáról--2013. 04. 19.

Elkészült a nemzeti vízstratégia a vízgazdálkodásról, öntözésről és aszály kezelésről. A jövő vízügyi, öntözésfejlesztési és aszály kezelési politikáját megalapozó, a fenntarthatóságot biztosító konzultációs vitaanyag nyilvánosan elérhető.

Bővebben
Ömlik a szenny? Hívja a magyart!--2013. 04. 11.
 
 

Bár sokszor elmondják a politikusok, és szeretjük is magunkról ezt gondolni, valójában nem vagyunk víznagyhatalom, a hazai vízgazdálkodás sem tartozik a világ élmezőnyébe – míg nálunk nemcsak az ár-, hanem a belvíz is visszatérő probléma, ez utóbbira az angolban például igazán szó sincs. Igaz, az utóbbi években több magyar cég ért el külföldi sikereket, főleg szennyvízben, csatornázásban, víztisztításban. Az igazi nagy beruházásokat azonban még nem a magyar cégek kapják meg. Az Index.hu cikke ide kattintva olvasható.

Bővebben
Környezeti és társadalmi szempontból átgondolt hitelprogramot akarnak a civilek--2013. 04. 10.
 
 

Hat országos civil szervezet a Nemzeti Bank által bejelentett Növekedési Hitel Program fókuszálását és feltételekhez kötését javasolja a fenntartható fejlődés érdekében. A szervezetek ajánlják a hitelprogram kiterjesztését a nonprofit szervezetek gazdasági tevékenységeire, környezeti és szociális szűrők alkalmazását és a helyi gazdaság fejlesztésére való összpontosítását, valamint a későbbiekben hasonló program megfogalmazását a lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokra.

Bővebben
Ütközőben a vízzel--2013. 04. 03.
 
 

Szezonja van a vízbajnak. A Kossuth rádió Ütköző c. műsorában három szakember beszélget – ezen a linken, 2013. április 3-án, 12:30-tól (3 hétig visszahallgatható).

Bővebben
Zöldbárók kontra családi gazdálkodás--2013. 03. 03.

Egy különös pálfordulás margójára címmel Zsolnay Miklós cikket írt a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkári tisztségéről 2012 tavaszán lemondott Ángyán József egyetemi tanárról. (Magyar Nemzet 2013. január 10.) Andrásfalvy Bertalan válasza a mezőgazdaságot és Ángyán Józsefet érintő cikkre.

Bővebben
A jobboldal elveszítheti a vidéket--2013. 02. 20.

Ángyán József, Mellár Tamás és Lányi András beszélgetése arról, hogy az aktuális kormányzati vidékpolitika mennyire egyeztethető össze a vonatkozó választási ígéretekkel, illetve a társadalom érdekeivel. A Népszabadság beszámolója Vidékfejlesztési politika alulnézetből kutatás keretében létrejött rendezvényről. 

Bővebben
Sólyom visszatér? - Konferencián elnököl az egykori államfő--2013. 02. 16.

A legnagyobb agrártámogatottakat sorolta Ángyán József egykori vidékpolitikai államtitkár péntek délelőtt azon a konferencián, amelyen rajta kívül is felszólaltak „fideszes renegátok", a levezető elnöki tisztséget pedig Sólyom László volt köztársasági elnök vállalta. A Heti válasz cikke a Vidékfejlesztési politika alulnézetből kutatás keretében létrejött rendezvényről.

Bővebben
19 kiemelt víztározó beruházás--2012. 11. 19.

 

A közigazgatási hatósági ügyek szempontjából kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja 19 sík- és dombvidéki víztározó létesítését és rekonstrukcióját az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Bővebben
A belügyminiszter és a víztározók--2012. 11. 19.

 

A kormány szervezett állami feladatnak tartja az aszály megelőzésében és kezelésében való részvételt, valamint a vízhiányos időszakban kiemelten jelentkező öntözési problémák megoldását is, ezért egy tegnap megjelent kormányhatározat a korlátozottan forgalomképes és forgalomképes állami tulajdonban lévő vízfolyások és vízilétesítmények vagyonkezelését és üzemeltetését is állami feladattá teszi.

Bővebben
Az alcsútdobozi juhász kaszáját lefoglalták--2012. 11. 09.

Lefoglalta a kézi kaszáját a Bicskei Rendőrkapitányság annak a 76 éves Alcsútdoboz Göbölpusztai juhásznak, aki október 17-én 15 kiló zöld lucernát kaszált le, mint utóbb kiderült, azon a területen, amit Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bérelt az államtól.

Bővebben
Civil kezdeményezések a helyi gazdaság fejlesztéséért--2012. 11. 01.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület koordinációjával zajló, kistermelői érdekérvényesítési folyamat eddigi eredményeinek és további teendőinek összefoglalója.

Bővebben
A nagybirtokrendszert rögzíti a Földtörvény tervezete--2012. 10. 15.

Több mint hetven agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő civil szervezet arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy a jelenlegi formájában ne támogassák a tervezett földtörvény javaslatát. A tervezet ugyanis rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, továbbá nem nyújt kellően hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen.

Bővebben
A kanyargó Tisza partján--2012. 08. 23.

A kanyargó Tisza partján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár időszaki kiállítása vízügyi létesítményekről, a folyószabályozásról, vízi közlekedésről, vízimalmokról, ár- és belvizekről, halászatról és a Tisza mentén élők mindennapjairól levéltári dokumentumok, tervrajzok, engedélyek bemutatásával, sok-sok fotóval és látványos tárgyi eszközökkel színesítve.

Bővebben
Elfogyott a Balaton--2012. 08. 22.

Kritikus mértékben csökkent az utóbbi hetekben a Balaton vízszintje. A víz algás és hínáros, csupasz homokszigetek keletkeztek, és már az északi part több pontján is sokszáz métert kell gyalogolni, hogy legalább derékig érjen a víz.

Bővebben
A Szolnok Tv műsorából - Aktuális--2012. 08. 21.

Ide kattintva megtekinthető a SZolnok Tv 2012.08.21-i "Aktuális" c. műsora.
A 7. perctől a szajoli tömeges halpusztulás a téma, ezt követően a nagykörűi ökoturisztikai látogatóközpont és kishajókikötő átadásról és várható turisztikai vonzerejéről beszél Molnár Krisztina (projektasszisztens) és Barát József (Nagykörű alpolgármestere, a SZÖVET elnökségi tagja).

Bővebben
Traktortárcsán sült lapcsánka jó kupica szilvával--2012. 08. 06.
 

Bő tív évvel ezelőtt egy budapesti baráti társaság néhány tagja telket vásárolt az Isten háta mögötti Panyolán, és lassan a többiek is követték őket családostul. Nekik köszönhetően már sokan ismerik ezt a szabolcsi községet a pálinkáik, lekvárjaik, fesztiváljuk és az ottani Slow Life miatt. Idén augusztus 3-4. között rendezik meg a Panyolafesztet.

Bővebben
Balatoni halak napja: több száz méter háló a zsákmány--2012. 08. 03.

Rájár a rúd a balatoni rabsicokra: az elmúlt napokban összesen 220 méter orvhalászhálót és 600 méter sorhorgot szedtek össze a halőrök az Ábrahámhegy–Szigliget közötti térségben.

Bővebben
Agrár-milliárdosok, nyolcvanezer forint éves bevételre majd' kétmilliárdos támogatás --2012. 08. 02.

Csányi Sándor érdekeltségei révén nemcsak a 100 leggazdagabb, de a 100 legtámogatottabb mezőgazdasági vállalkozó listáját is vezeti. Legelábbis a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre 2007-2010. I. félév közötti uniós agrártámogatások adatai ezt mutatják.

Bővebben
Vízellátást veszélyeztető gleccserolvadás--2012. 08. 02.

Bizonytalanná teszi a gleccserek olvadása Közép-Ázsia vízellátását. Olvadékvíz nélkül az emberek a bizonytalan nyári esőkre lesznek utalva. Svájci kutatók szerint a vízhiány a régió politikai ellentéteinek kiéleződését is eredményezheti.

 

 

Bővebben
Tovább tombol az orosz erdőtűz--2012. 08. 02.

Továbbra sem tudták megfékezni a terjedő erdőtüzeket Oroszországban. A katasztrófát három hónapja tartó kánikula és szárazság okozta, amely körülbelül hatmilliárd rubeles kárt okozott.

Bővebben
Termelői piac nyílik a főváros szívében, a Kossuth téren--2012. 06. 27.

Június 29-én termelői piac nyílik a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt. A Vidék Mustra a tervek szerint késő őszig péntekenként reggel nyolctól este hatig tart nyitva, és az ország minden területéről érkeznek majd a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők.

Bővebben
Ángyán: Mélyfúrást végeztem, döbbenetes az eredmény--2012. 05. 20.

 

Maga a rendszer a hibás, amely lehetővé teszi, hogy átláthatatlan viszonyok között, s olykor szubjektív szempontok alapján kapjanak több száz hektárnyi földterületet olyanok, akik jól láthatóan nem értenek a gazdálkodáshoz.

Bővebben
Velocipéddel a Tisza mentén--2012. 05. 15.

Hídvégi-Üstös Pálnak ismét csodájára járnak környéken lakók. Egy velocipéddel kerékpározza végig a Tisza-menti településeket, hogy a Tiszavölgy Kalandtúrára hívja fel az emberek figyelmét.

Bővebben
A bűnös kocka - tájidegen tájhasználat a kubikok példáján--2012. 05. 08.

Előzmény hír a Greenfo oldaláról: Felemás halmentés a tiszai kubikból
Balogh Péter gazdálkodó geográfus, a SZÖVET Tanácsadó Testület tagjának válasza:

Bővebben
Megindult a vízvédekezési szezon!--2012. 03. 02.

 

 
 

Az elmúlt 7 hónap alatt kevesebb, mint 120 mm csapadék esett a Közép-Tisza-menti Nagykörűben.
(Összehasonlításképpen: ez évre vetítve 200 mm, ami félsivatagi mennyiség, sokéves átlagunk 500 mm körüli, éves párolgásunk 7-800 mm.)

Miközben a téli félév természetszerűen a vízkészlet felhalmozásának az ideje ("nedves félév") a Tiszai-alföldön - tehát irtózatos a vízhiány.
Ehhez képest látjuk, hogy megindult a víz elleni védekezés - egyelőre a médiában, minthogy nincs mi ellen védekezni.

Bővebben itt.

Bővebben
Kulcs a Tiszához 1-2.--2012. 02. 29.

A korszerű ártéri tájgazdálkodás lehetőségei és szükségessége a Tisza mentén

Bővebben
Levél Ángyán Józseftől--2012. 02. 29.
Erőt adó állásfoglalásotokat, kiállásotokat ismételten hálásan megköszönve, "a világ fölött őrködő Rendben" és összefogásunk erejében változatlanul bízva  őszinte tisztelettel és  baráti szeretettel üdvözöllek Benneteket:
 
Ángyán József
Bővebben
Sajtóközlemény--2012. 02. 22.
 
 

Nem én kiáltok, a föld dübörög A nemzeti megmaradás programja a földről és a vizekről
A termőföld és az édesvíz minőségétől és közösségi birtoklásától kritikusan függ fizikai létünk és jövőbeli megmaradásunk. A 2014-es magyar földmoratórium megszűnésére felelősséggel készülő állam cselekvési lehetőségeiről a Magyar Természetvédők Szövetsége beszélgetett Dr. Tanka Endre professzorral és Molnár Géza kutatóval. [1]

Bővebben
Hol tartanak a védekezési, megelőzési munkák?--2012. 01. 13.

Sikerül-e, a gyakran árvizet okozó víztömeget víztározók segítségével felfogni, későbbi öntözésre hasznosítva azt? Válaszok Dr. Veres Nándortól a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökétől, Nagykörű polgármesterétől. A riport a Magyar Rádió 180 perc című műsorában hangzott el 2012. január 11-én. (A "Bővebben" gombra kattintva letölthető a hanganyag)

Bővebben
Összezavarodott európai élővilág--2012. 01. 10.

A gyors ütemű európai felmelegedés miatt egyes pillangó- és madárfajok késve költöznek, a hegyvidéki növényfajok pedig kiszorulóban vannak. A madarak soha nem tapasztalt létszámban telelnek az Orosházához közeli Fehértón. Darazsak, pókok, poloskák inváziója jöhet az enyhe tél miatt.

Bővebben
Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai--2011. 12. 06.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a gazdák árusítási feltételei javulnak, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat.

Bővebben
Magyar vízügyi csoda: Nagykőrösnél hömpölygetnék a Duna vizét--2011. 12. 01.

A SZÖVET hamarosan véleményezi az alábbi cikket: Elsivatagosodik a Homokhátság, százezrek költöznek el a Duna-Tisza közéből. Nagy szükség lenne vízre, amiből egyre kevesebb van. A leghangosabban támogatott megoldás mindjárt háromszáz éves: csatorna kösse össze a Dunát a Tiszával

Bővebben
Arccal a szélnek--2011. 08. 09.

Az Európai Szélenergia Szövetség jelentése szerint 2050-re akár az Unió áramszükségletének a felét is lehetne szélenergia forrásból fedezni. A szövetség szeretné elérni, hogy a Bizottság a 2020 utáni időszakra is tűzzön ki megújuló energia célokat.

Bővebben
Naperőműves öko-iskola várja a diákokat Borsodban--2011. 08. 02.

Teljesen átalakul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban található Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda, a diákok szeptemberben már egy úgynevezett ökoiskolában tanulhatnak, ahol előtérbe helyezik a természet és a hagyomány értékeinek megismerését.

Bővebben
A magyar EU elnökség eredményei biodiverzitás és GMO témakörben--2011. 07. 12.

Májusban az Európai Bizottság közzétette az EU 2020-ig szóló Biodiverzitás Stratégiáját, júniusban pedig az Európai Unió és további 12 tagállam aláírta a genetikai erőforrásokról szóló Nagoya Jegyzőkönyvet. Emellett a Bizottság új „GMO-javaslatcsomagot” is benyújtott.

Bővebben
Újabb három belvízfőcsatorna-fejlesztés zárul le a Közép-Tisza vidéken--2011. 06. 24.

A korábban átadott Körös-éri és Harangzugi után újabb belvízfőcsatornák fejlesztése ér véget három alföldi megyében a napokban - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) műszaki igazgató-helyettese pénteken az MTI-vel.

Bővebben
Alkotmányellenes ombudsmantörvény-javaslat--2011. 06. 21.

Sajtóközlemény
Ellentétes Magyarország áprilisban kihirdetett új alkotmányával az ombudsmanról szóló törvényjavaslat - hívja fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az országgyűlési képviselőknek június 21-én küldött levelében.

Bővebben
Élhetőbbé tehető a Tisza-völgy térsége--2011. 06. 06.

Tereplátogatással egybekötött előadásokat hallgathattak az érdeklődők Csongrádon, a Magyar Vidékakadémia negyedik állomásán. Az Alföld-program újjáélesztése című rendezvényen szakmabeliek mutattak megoldási lehetőségeket a Tisza-völgyben található gazdálkodási, természeti és megélhetési problémákra.

Bővebben
Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok--2011. 05. 19.

Felül kell vizsgálni a vízdíjakat, és nem lehet megspórolni az elöregedett ivóvízellátó és csatornahálózatok rekonstrukcióját - többek közt ezt javasolja tegnap bemutatott vízgazdálkodási stratégiájában a Magyar Tudományos Akadémia

Bővebben
Mindentudás Egyeteme--2011. 05. 18.

Tiszta vizet önteni a pohárba látszólag egyszerű feladat. A vízgazdálkodás nem az. Együtt kell gondolkodni a környező országokkal és az EU-val, hosszú távra kell tervezni, és nagyon komplex jogi, gazdasági és környezeti rendszereket kell átlátni.

Bővebben
Kimerült a megújulós épületenergetikai keret--2011. 05. 10.

A megújuló energiaforrás hasznosításával kombinált épületenergetikai fejlesztésekre a március 1-jei beadási határidőtől május 2-áig 27 pályázat érkezett 1,82 milliárd forint támogatási igénnyel - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Bővebben
Nyárig megszülethet a hungarikum-törvény--2011. 05. 02.

A hungarikum-törvény társadalmi vitájának második szakasza május közepéig lezárul és várhatóan még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán a képviselők dönthetnek is róla - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Bővebben
Meg kell nyerni a vásárlókat a magyar terméknek--2011. 04. 26.

Új irányzatok az agrár- és vidékfejlesztésben: Előbb a lokális, aztán a globális. Ángyán József parlamenti államtitkár a tihanyi Premium Hungaricum Ház minapi megnyitóján, a Premium Hungarica Díjak átadásán hangsúlyozta, hogy a helyi adottságokra épülő gazdaságot támogatják. A régi, jól bevált értékekre építhetjük a vidék jövőjét. Az agrár- és vidékfejlesztés tekintetében új irányokat kell követni. A tradíciót, a Kárpát-medence kiváló ökológiai adottságait és értékeit ki kell használni.

Bővebben
Zöldombudsman az alkotmányról--2011. 04. 25.

Magyarországon sürgősen és határozottan át kell alakítani a környezetromboló életmódot és szemléletet, meg kell változtatni a fantarthatatlan gazdasági gyakorlatot támogató jogszabályokat. Ehhez az Alaptörvény szilárd alapot teremtett - közölte Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Bővebben
Sajtóközlemény: Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!--2011. 04. 23.

A sajtóközleményt kiadja: Kiadja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Levegő Munkacsoport, a WWF  Magyarország, a Kerekerdő Alapítvány és az Egyetemes Létezés  Természetvédelmi Egyesület (ETK)

Bővebben
Pro Natura 2011--2011. 04. 22.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Dárvaszentesen, a Föld napi ünnepségen átadta a Pro natura kitüntetéseket. Miniszter Úr Posztumusz Pro Natura Díjat adományozott Flachner Zsuzsannának, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézet tudományos főmunkatársának – aki 2010-ben csendesen távozott közülünk.
Bővebben
A Föld napja--2011. 04. 22.

Föld napja (április 22.) célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Bővebben
Milyen sonkát vegyek húsvétra?--2011. 04. 21.

Ne gondold, hogy túl korai! Néhány hét múlva itt az ünnep, és a legfontosabb gasztronómiai terméket nem halogathatod az utolsó napokra. Hogy miért? A tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával – szeretjük mindenhogyan.

Bővebben
Hogyan lesz egy kiló húsból másfél kiló sonka?--2011. 04. 21.

A húsvéti sonkakínálat több mint felét idén is a befecskendezett páclével ízesített, néhány nap alatt érlelt főtt sonkák teszik ki. Találunk olyan sonkát, amelynek hústartalma alig haladja meg az 50 százalékot, de akad olyan is, amely szinte 100 százalékban hús.

Bővebben
A legkisebb piac is számít--2011. 04. 12.

A káptalantóti vásár és a Hunyadi téri piac története megtekinthető itt 14 percben.

Bővebben
Mit érhet néhány szem paradicsom? Szimpózium a városi piacokért--2011. 04. 12.

Ha valaki nem bizonytalan eredetű, jellemzően monokultúrában termelt tömegárukra vágyik, hanem a régióból származó, kisebb gazdaságok, hazai szófordulattal élve őstermelők által előállított, minőségi zöldségre, gyümölcsre, tejtermékekre vagy húsalapanyagra, és nincs saját kertje, nem sok lehetősége marad a piacokon túl.

Bővebben
Melyek a legjobb hazai tejfölök? - Tejfölök krémje--2011. 04. 05.

A Gerbeaud ház sörpincéjében zajlott a Magyar Gasztronómiai Egyesület legújabb alapanyagtesztje, amelyen igyekeztek a hazai kínálat legjavát megkóstolni: a zsűri terhelhetőségét, reális véleményalkotását szem előtt tartva, összesen 14 magyar tejföl került a tesztelők elé.

Bővebben
Tavaszi munkák a gyümölcsösben--2011. 04. 01.

Kissé mostohagyerekeknek minősülnek az idős gyümölcsfák. Talán azért, mert sokan - helytelenül - azt vélik, hogy a kerteknek ezek a terebélyes koronájú lakói akkor is teljesítik a kötelességüket, ha nem részesülnek gondozásban. És ebben van is némi igazság: egy ideig valóban teremnek, de metszés, táplálás és növény-védelem híján fokozatosan "leépülnek", a gyümölcsük élvezhetetlenné válik és idő előtt kipusztulnak.

Bővebben
Túl sok az adalékanyag az óvodai ételben--2011. 02. 19.

A tapasztalatok szerint továbbra sem javult az óvodások étkeztetése. A gyerekeknek adott ebéd korántsem olyan, mint a vezetőknek szóló cégbemutatón, az adagok kisebbek, az étel az egészségesnél sósabb, nagy mennyiségű adalékanyagot, gyakran a növekedést serkentő hormon termelését gátló anyagot tartalmaz, viszont a folyadék kevesebb a szükségesnél.

Bővebben
Megvan az ország hét természeti csodája--2011. 02. 18.

Az origo olvasói szerint a Megyer-hegyi tengerszem az első, már ami hazánk természeti látnivalóit illeti. A Csillagtúra játékban a hírportál látogatói hazánk hét természeti csodáját szavazták meg, amelybe felkapott, és eddig alig ismert vidékek is bekerültek.

Bővebben
A kormány nem tervez vízlépcső- illetve duzzasztómű-építést--2011. 02. 04.
A Magyar Köztársaság Kormánya a jelenlegi  körülmények között nem támogatja Magyarország folyóin nagy méretű duzzasztóművek, illetve vízlépcsők létesítését.
Bővebben
Vízlépcső a Széchenyi-tervben--2011. 02. 02.
Az Élőlánc Magyarországért nyilatkozata: Az Élőlánc Magyarországért megdöbbenve látja az új Széchenyi-terv 2. és 7. programfejezetében, hogy a kormány gazdasági programja „célszerűnek tartja” a „Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a „nagyobb duzzasztóművek” építését.
Bővebben
Rendeletben határozzák meg a magyar termék fogalmát--2011. 02. 02.

100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum 5 százalékban használnak külföldről származó árut a feldolgozás során.

Bővebben
Nincs igény a hazai minőségre? - Megszűnik egy magyar üzletlánc--2011. 02. 01.

Egy évvel ezelőtt még nagy reményekkel nyílt meg a magyar árukat forgalmazó Koppány Nemzeti Bolt negyedik üzlete. A hálózat tulajdonosa, Megyesi Zoltán még egy brüsszeli üzletnyitás lehetőségét említette. A jól induló történet azonban szomorú véget ért, a további terjeszkedés helyett az üzletek bezárására került sor.

Bővebben
Miért vásárolj magyar terméket?--2011. 01. 30.

Nagyon szemléletes és meggyőző kisfilm arról, hogy miért vásároljunk hazai árut.

Bővebben
Helyi termékek a menzán--2011. 01. 26.

Civil szervezetek, étkeztető cégek és önkormányzatok együttműködésével mozgalom indult, hogy legyen évente (legalább) két nap, amikor helyi ételek szerepelnek a menzák étlapjain. A felhívásra az ország minden tájáról érkeztek nevezések, így január 21-én pénteken számos iskolában és óvodában finomabbnál finomabb helyi specialitásokat kóstolhatnak meg a gyermekek. Panyolán például csimbókos levest, Rédicsen hetési babos káposztát, Orfűn pedig medvehagymás pogácsát.

Bővebben
Illés robbantott, Jávor szemlézett--2011. 01. 19.

Illés Zoltán szerint jelenleg ötmilliárd forint van az ár- és belvízvédelmi feladatokra, de a termékdíj törvény módosítással még többet lehetne erre fordítani. Jávor Benedek szerint a víz visszaköveteli magának a helyét.

Bővebben
Kétszázezer hektár őszi vetés menthetetlen--2011. 01. 17.

Mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt, ez már most látszik – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Szövetség konferenciáján. A jelenlegi kárenyhítési törvény, alkalmatlan a hatalmas kármennyiség kezelésére, ezért a szakemberek új javaslat előkészítésén dolgoznak.

Bővebben
Gyártója ismeretlen! Vissza a régi szabályt!--2011. 01. 11.

Legyen ismét tudható, ki állította elő az élelmiszert! Sok évvel ezelőtt még kötelező volt feltüntetni a csomagoláson a termelő, gyártó nevét. Ma viszont csak a forgalmazó kilétének feltüntetése kötelező, így a fogyasztó sokszor jó esetben csak azt tudja kiböngészni, hogy mely országból származik a termék. A régi szabályok visszaállítását szorgalmazzák a magyar fogyasztóvédők.

Bővebben
Fokozott tojás ellenőrzés--2011. 01. 09.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az EU hivatalos gyorsriasztási rendszerén keresztül érkezett információ alapján fokozott ellenőrzést rendelt el a Németországban dioxinos takarmánnyal szennyezett, állati eredetű termékek esetleges magyarországi behozatalának megakadályozására.

Bővebben
Világcsúcson az élelmiszerárak--2011. 01. 06.

Időjárás... vagy esetleg GMO lobbi?

Két cikket egymásmellé téve, már a realisták is meginganak, az összeesküvés elméletek kedvelői pedig rajt-cél győzelmet arathatnak.

Bővebben
Egymilliárdból piacra viszik a tanyákat--2011. 01. 06.

Ez évtől felhasználható a tanyás térségek fejlesztésére egymilliárd forint kormányzati támogatás. A Felső-Kiskunságban megkezdődött a gazdaságszervezés. Biztos forrásnak tekinthető az az egymilliárd forint, amit tavaly ígért a kormány a tanyás térségek fejlesztésére – tájékoztatta lapunkat Balogh József országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnöke.

Bővebben
Mangalica is kerülhet az iskolások asztalára?--2011. 01. 05.

Helyi specialitások kerülhetnek az asztalra az ország több menzáján január 21-én és október 17-én. Az akció célja a minőségi étkezés mellett a helyi hagyományok népszerűsítése, valamint a kistermelők segítése.

Bővebben
2011 az Erdők Nemzetközi Éve--2011. 01. 03.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a tavalyi év után (2010 a Biodiverzitás Nemzetközi Éve) most kifejezetten az erdők fontosságát, azok fenntartható kezelését és megőrzését szeretné kiemelni a nemzetközi évvel.

Bővebben
2011. év madara a széncinege--2011. 01. 02.

A faj nem veszélyeztetett, nem csökken az állománya; alkalmazkodóképes, mesterséges odúkkal jól telepíthető. Szükségünk van egy olyan pozitív példára, ami igazolja, hogy mindannyian tehetünk korunk egyik legnagyobb kihívása, az élőhelyrombolás, a fajok eltűnése ellen.

Bővebben
Hungarikum törvény társadalmi egyeztetése 2011. jan. 10-ig--2010. 12. 30.
 

A hungarikumokról szóló törvénytervezetet január 10-ig észrevételezhetik a társadalmi szervezetek. A hungarikumok a magyar nemzeti örökségünk megőrzendő és egyedülálló részét képezik, hírnevünket öregbítik és növelhetik megbecsülésünket szerte a világon.

Bővebben
Az Európai Bizottság meghosszabbította a magyarországi földmoratóriumot--2010. 12. 21.

A magyar agrárdiplomácia jelentős sikerének tartom a döntést. Az elmúlt félév az egyeztetések jegyében zajlott, tárgyaltam a Bizottság képviselőivel, valamint a tagországi miniszterekkel és kifejtettem a hosszabbításhoz fűződő érveinket - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter, aki Brüsszelben, a Környezetvédelmi Tanács ülésén értesült a jó hírről.

Bővebben
A SZÖVET hírlevele 2010.12.13-12.18.--2010. 12. 15.

A TARTALOMBÓL:
KARÁCSONYI AJÁNDÉK Könyvajánló - Házi Pálinkafőzés
Rendezvények
Piaci ajánlatunk: MÉZ, Pálinkás csoki, Csicsóka, Torma, Őrölt piros paprika,

Bővebben
Újabb 43 termék viselheti a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet--2010. 12. 14.

A mostani 30 százalékról a jövő év végéig 50 százalékra kívánják növelni a magyar fogyasztók körében a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy ismertségét, amely már több mint 500 magyar terméken szerepel - mondta Simon Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója.

Bővebben
Zöld mobiltelefon teszt--2010. 12. 13.

Karácsony közeledtével szinte nincs reklámblokk az a legújabb mobiltelefonok promóciója nélkül. A Tudatos Vásárló magazin elkészítette a mobiltelefonok zöld tesztjét. A három nagy mobilszolgáltató egy-egy saját márkás és nyolc gyártó készülékét (összesen tizennégyet) vizsgálták.

Bővebben
Centikre van a Tisza a 2001-es árvízszinttől--2010. 12. 12.

A tiszai árhullám vízszintje harminc centire van a 2001-es árvíz idején mért maximumtól. Készenlétben vannak az árvízvédelmi osztagok, több száz kilométeres szakaszon van készültség.

Bővebben
Zöldebb Duna Régió Stratégia--2010. 12. 11.

Megszületett az Európai Duna Régió Stratégia első hivatalos változata, amely egyaránt tartalmaz társadalmi, gazdasági és természetvédelmi fejezeteket. A WWF szerint ebben a vártnál erősebb pozícióban van a természetvédelem.

Bővebben
Vidéki téli munkák - Tiszadorogma--2010. 12. 10.

A Kossuth Rádió 2010.12.09-i "A Hely" c. műsora szokatlan, érdekes és fontos helyszínekre viszi el a hallgatókat.
A házigazda: Lapostyán Barnabás gazdálkodó és Sárvári Attila a Mezőségi Gazdagör titkára, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja. Téma a mezőgazdasági gazdálkodás. (A teljes rádiófelvétel meghallgatható a Bővebben gombra kattintva, a letölthető anyagoknál.)

Bővebben
Ismét szeméthullám a Tiszán--2010. 12. 09.

Kétszáz kilométeren sodor magával kommunális hulladékot az áradó Tisza. A helyenként több 100 négyzetméteres szennyezés csúcsa már elhagyta a Felső-Tiszát. Most csak az állati tetemeket emelik ki a vízből.

Bővebben
Új Velencei-tó keletkezett Csórnál--2010. 12. 08.

A több mint kétezer hektáros területet tavasszal öntötte el a belvíz, azóta gazdag állatvilág alakult ki körülötte.
A helyszínen készült videó megtekinthető itt.

Bővebben
Meghosszabbított határidő a gazdálkodási napló beadására--2010. 12. 05.

A gazdák érdekében kitolódott a gazdálkodási napló beadási határideje az Agrár Környezetgazdálkodási (AKG) rendelet módosításával.

Bővebben
Lezárult a LEADER program átalakításáról szóló társadalmi vita--2010. 12. 03.

Gyorsabb ügyintézés és érdemi döntések helyben. „Csökkentjük a bürokráciát, lerövidítjük az ügyintézési időt, és valódi döntési lehetőséget adunk a helyiek kezébe” – foglalta össze V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a LEADER program átalakításának legfőbb pontjait.

Bővebben
Csökkent az egyéni gazdaságok száma--2010. 12. 03.

A mezőgazdaságban működő gazdasági szervezetek száma 5 százalékkal nőtt, az egyéni gazdaságok száma 40 százalékkal csökkent 2010-ben az előző tíz év adataihoz képest- mondta Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese szerdán a 2010. évi Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) előzetes adatait bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bővebben
M1 Nappali műsorában a SZÖVET--2010. 11. 25.

2010. november 24-én a M1 Nappali című műsorának vendége volt: Szabadkai Andrea - SZÖVET elnökségi tag és Batternay Anita - Premium Hungaricum üzlet tulajdonosa. Téma: piaci körkép, kistermelő jogszabály módosítás és magyar termék-e, a magyar termék? A tv felvétel megtekinthető ezen a linken. (A  32. perctől kezdődik)

Bővebben
MTV Záróra--2010. 11. 25.

A 2010. november 24-én a Záróra vendége Dr. Andrásfalvy Bertalan professzor úr volt.
Téma: az árvizek és az ártéri gazdálkodás. A riport megtekinthető itt.


Bővebben
Agrár érdekképviselet--2010. 11. 23.

A Kishantoson megrendezett konferencia rádióinterjúja meghallgatható ezen a linken. (Előzmények: Az új agrár és vidékfejlesztési politika alapjai és eszközei c. konferencia; 2010.11.10-12. Forrás a honlapon.)

 

Bővebben
Vízlépcső kell Magyarországnak?--2010. 11. 16.

Folyóvizeink villamosenergia-teljesítményének csupán hat százalékát használjuk ki, holott a vízerőművek lehetnének az áramtermelés legalkalmasabb eszközei - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia stratégiai dokumentumából.

Bővebben
Eldőlt a dunakeszi tőzegláp sorsa?--2010. 11. 14.

Hatósági helyszíni szemle volt a dunakeszi tőzeglápnak azon a részén, amelyre az újabb áruházakat szeretné építeni az Auchan. A szemle eredményeként nemigen maradhat kétség afelől, hogy a dunakeszi tőzegláp védelemre érdemes érték, ahol építkezésnek semmi helye nincsen.

Bővebben
Vízlábnyom--2010. 11. 13.

A vízlábnyom, az ökológiai lábnyom (ÖL) analógiája. Az ÖL számításba veszi az adott lakosság által elfogyasztott áruk és szolgáltatások előállításához szükséges összes produktív területet (a globális hektár rámutat az ökológiai határokra, deficitre és fenntarthatóságra), addig a vízlábnyom az ugyanezekhez szükséges víztömeget veszi számításba a rendszerökológiával.

Szinay Miklós új cikke.

Bővebben
Tízmilliárddal kevesebb zöldcélokra--2010. 11. 12.

Támogatta a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitára bocsátását az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága tegnap. Jávor Benedek szerint ténylegesen mintegy 10 milliárd forintos forráscsökkenés látható a környezetvédelmi feladatoknál.

Bővebben
Célkeresztben a fenntarthatóság--2010. 11. 07.

Magyarországon hiányoznak az ökológiai fenntarthatóság társadalmi feltételei - vélik azok a szakemberek, akik a Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható? című kötetet bemutató tudományos tanácskozáson fejtették ki véleményüket október 29-én az Országgyűlési Biztosok Hivatalában.

Bővebben
M1 - Az Este, 2010.11.03-i adás--2010. 11. 06.

Nagyobb gátakra, vagy a vízgazdálkodás újragondolására van-e szükség az ártéri területeken és mi legyen az árvízi területekkel? A témával kapcsolatban megszólal: Dr. Ángyán József - VM Államtitkár; Dr. Koncsos László - Építőmérnök, egyetemi tanár-BME; Balogh Péter - SZÖVET. Az Este felvétele megtekinthető itt. Balogh Péter további hozzáfűzése itt.

Bővebben
Mesés halszaporulat a Tiszán --2010. 11. 06.

Az idei év árvizei rendkívül kedvező szaporodási feltételeket teremtettek a halaknak a Tisza-tóban.

Bővebben
Indul a LEADER program átalakításának társadalmi vitája--2010. 11. 03.

A VM társadalmi vitára bocsátja a LEADER program vitaanyagát. A programot a bonyolult eljárásrend és a hosszadalmas döntési folyamat miatt érte a legtöbb kritika.

Bővebben
Szempont, 2010. október 31-i adása--2010. 11. 02.

Benne Balogh Péter a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület kutatásvezetője és a Nagykörűi Tájgazdálkodási Program vezetője beszél a Tisza szabályozásáról, a táj megfelelő használatáról és az árvízekről.
A Tv felvétel megtekinthető itt.

Bővebben
Áttörés a biológiai változatosság megőrzésében--2010. 10. 30.

Nemzetközi megállapodás született a biológiai változatosság megőrzéséről tegnap este a nagojai ENSZ-értekezleten, amelyen riasztónak minősítették a fajok kihalásának ütemét. A hírügynökségek "történelmi" és "eddig példátlan" jelzőkkel illetik a megállapodást.

Bővebben
Sokkal több és olcsóbb ökotermék lesz az EU-ban--2010. 10. 25.

Egyszerűbb lesz igényelni az öko, azaz a környzetkímélő termékeknek az EU-ban elfogadott védjegyét – ígérik uniós illetékesek. Legalább ilyen jó hír Brüsszelből, hogy a védjegy megszerzéséért fizetendő összeget is mérséklik.

Bővebben
Szövetség Az Élő Tiszáért Egyesület hírlevele 2010.10.18.-23.--2010. 10. 19.

A TARTALOMBÓL:
Facsemete vásár!!!
Október 23. Nemzeti Ünnepnap - PIAC SZÜNET
Programajánlók: Csipkebogyó fesztivál 2010.október 23.
Köszönet! 1%

Bővebben
Dr. Kardeván Endre a Bács-Kiskun megyei kistermelők vendégasztalánál--2010. 10. 18.

Új esélyt adott a gazdáknak és a magyar vidéknek a kormány azzal, hogy módosította a kistermelői rendeletet. Bízunk abban, hogy a jövőben egyre több regisztrált kistermelő használja a „falusi vendégasztalt”- amely a falvak lakosságmegtartó-képességéhez járul hozzá, és a fejlődését segíti elő – hangsúlyozta Dr. Kardeván Endre a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson.

Bővebben
Reménykeltő jelentés Devecserből!--2010. 10. 14.

A katasztrófával sújtott térségben élő, gazdálkodó és volt kistérségi tájgondnok koordinátor vagyok.  Kérem, az alábbi írást ne tekintsék sem reklámnak vagy ügynöki tevékenységnek, a tanácstalan,  elkeseredett, reményvesztett lakosság megnyugtatására és a katasztrófa sújtott területek regenerálására készülő embereknek szól elsősorban.

Bővebben
Erősíteni kell a társadalmi és környezeti szempontokat a Széchenyi Tervben--2010. 10. 12.

215 civil szervezet levelet intézett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, amelyben sürgetik, hogy a Széchenyi Tervet egészítsék ki olyan intézkedésekkel, amelyek a civil társadalom fejlesztésére, a szociális és környezeti problémák megoldására irányulnak.

Bővebben
Uniós jogsértési eljárás a girincsi erdőirtás miatt--2010. 10. 11.

Magyarország eddig nem hozott megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Girincsi Nagy-erdőt ért kár ellentételezésére és a Natura 2000 hálózat általános ökológiai egységességének megóvása érdekében.

Bővebben
Járj piacra!--2010. 10. 08.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zöld Pók Hálózat kisfilmje arról, hogy miért járjunk piacra és miért jó piacra járni.

Bővebben
Botrányok a csarnok körül – piacmustra beszámoló--2010. 10. 07.

Amikor szombat reggel harmincnál is többen gyűltünk össze a Fővám téren a Nagycsarnok bejáratánál, még mindenki azt gondolta, hogy egy érdekes, hagyományos, amolyan kultúrtörténeti, városismereti, gasztronómiai sétára indulunk…

Bővebben
Vörösiszap ökobomba - kronológia--2010. 10. 06.

Az eddigi legnagyobb hazai ipari katasztófa az ajkai timföldgyár vörösiszap tározójának gátszakadása. Halál, milliárdos kár, sunnyogó felelősök. Az ökobomba nagyobb, mint a tiszai cianidszennyezés. A tragédia története...

Bővebben
Használt elem és elektromos kisberendezés gyűjtőverseny--2010. 10. 04.

Gyűjtsd és hozd az elavult, elromlott kisméretű elektromos, elektronikus készülékeket és a használt elemeket! Te, az osztályod és az iskolád is értékes nyereményekkel lehettek gazdagabbak. Az országos iskolai verseny december 12-ig tart.

Bővebben
Hány fokos fordulat?--2010. 09. 30.

2010. július 16-án közzétettünk egy cikket a HVG-ből "Orvhalászat a szántóföldön" címmel. A teljes cikket most közöljük a szakértők (Flachner Zsuzsanna-MTA-TAKI; Balogh Péter-geográfus; Molnár Géza-Tisza-kutató) hozzászólásával.

Bővebben
Vágják a fát Dunakeszin!--2010. 09. 29.

Az Auchan megkezdte a dunakeszi tőzegláp felszámolását! Néhány nappal a Természetvédelmi Felügyelőség által meghirdetett helyszíni szemle előtt 2010. szeptember 23-án az Auchan beruházócégének, az Immochan Kft-nek tulajdonához tartozó Dunakeszi lápon példátlan természetkárosítás történt. A hatóságok gyors és hathatós közbelépése megmentette a tőzegláp egy részét, vagy legalább is elodázta pusztulását. Itt elmondhatja véleményét ha nem ért egyet a láp tönkretételével és a módszerekkel.

Bővebben
Minden ötödik növény veszélyeztetett a bolygón--2010. 09. 29.

Öt növényből egy biztosan védelemre szorul, mert a kihalás fenyegeti – derült ki az első olyan átfogó vizsgálatból, amely az esőerdőkön át a sarkvidéki területekig több ezer növényfajt vett górcső alá.

Bővebben
Zöld jelzés a Bátonyterenyére tervezett erőműnek--2010. 09. 29.

Jogerős építési és környezethasználati engedéllyel rendelkezik a Bátonyterenyére tervezett biomassza erőmű, a kivitelezés megkezdéséhez még a Magyar Energia Hivatal engedélye szükséges - mondta az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Egyesülés igazgatója.

Bővebben
Bojkott Auchan--2010. 09. 28.

Egy zseniális képregény felhívása: "Bojkott Auchan!" Éjjel-nappal ezt adja az Auchan a TV-ben, egyszerűen kommunikálható mindenki számára, ha a saját maga által teremtett szőrmókjai rémülnek meg a teremtőjüktől. (A képregény alább letölthető). Ha egyetért a Bojkottal, itt csatlakozhat

Bővebben
A Balatont is veszélyezteti a somogybabodi szakadék--2010. 09. 27.

Félő, hogy a somogybabodi szakadékból a veszélyes anyagot is tartalmazó löszös iszap a Balatonba kerül. Azonnali intézkedésre lenne szükség, ezt a talajvédelmi szakemberek mellett a katasztrófavédelmi vizsgálat is megállapította. Csakhogy ehhez százmilliók hiányoznak.

Bővebben
Átadták a világ legnagyobb szélfarmját--2010. 09. 27.

100 turbina pörög a kenti szélben. Óriás lépésnek könyvelik el Nagy Britanniában, hogy működésbe lépett a Thanet szélfarm 100 - nyílt tengerre épített - turbinája.

Bővebben
Étolajteszt: veszélytelen finomságok--2010. 09. 27.

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt. A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta. A laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat.

Bővebben
Tata a Biodiverzitás Fővárosa--2010. 09. 17.

Az ENSZ 2010-et a Biológiai Sokféleség Világévévé nyilvánította. Ennek, és egy nemzetközi projektnek a kapcsán kereste a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség fővárosát Magyarországon.

Bővebben
Egy ENSZ-jelentés szerint a biogazdálkodásé a jövő--2010. 09. 16.

Az ENSZ környezetvédelmi programja kibocsájtott egy vizsgálati jelentést, amely szerint az organikus gazdálkodás hozamai megduplázódtak azokban az afrikai gazdaságokban, ahol áttértek az organikus gazdálkodásra. A biogazdálkodás nemcsak magas terméshozamokat produkál, ellenálló a szárazsággal szemben és kíméli a földet, de jó hatással van a helyi közösségekre is.

Bővebben
Ángyán József: meghatározó lesz az ökogazdálkodás--2010. 09. 14.

Az ökológiai gazdálkodásnak meghatározó szerepe lesz a Magyarország 2020 program tízéves agrár- vidék- és környezeti stratégiájában, amely az Európa 2020 elnevezésű gazdasági terv részeként készül el az elkövetkező fél évben - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Bővebben
A kormány rendezné az agrárium helyzetét--2010. 09. 13.

A Duna Televízió 2010. szeptember 6-i Közbeszéd című műsorának vendége Ángyán József parlamenti államtitkár volt.

Bővebben
A kaja krónikája--2010. 09. 09.

Közel 6 perces videó a megváltozott étkezési szokásainkról és az ételek minőségének folyamatos romlásáról.
A kisfilm megtekinthető ide kattintva.
(Angol nyelvű, de magyar felírattal)

Bővebben
Nem várt hatások a génpiszkált búza kísérletekben--2010. 09. 08.

Svájci kutatók kísérletei arra mutatnak rá, hogy egy génpiszkált búzafajta anyagcseréje a szabad környezet kibocsátáskor jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent.

Bővebben
A minisztérium kiáll a gazdák mellett--2010. 09. 07.

Vis maior igazolással rendelkező gazdákat polgári perben sem lehet meghurcolni. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye a mezőgazdaságot sújtó vis maior esetek kezeléséről.

Bővebben
Tudatos Vásárló magazin: Kenyér-Gabona--2010. 09. 01.

Gabonakör: körkép mindennapi kenyerünkről - Megjelent a Tudatos Vásárló magazin Kenyér - Gabona című száma

Bővebben
Újra Markovics az Őrségi Nemzeti Park élén--2010. 08. 30.

A három vezető nélkül maradt nemzeti park egyikét már új igazgatója Markovics Tibor irányítja. A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget élére Csepregi István került.

Bővebben
Bizonytalanság az érvénytelenített AKG-pályázatok miatt--2010. 08. 25.

Nagy a bizonytalanság a gazdálkodók körében a nemrégiben érvénytelenített agrár környezetgazdálkodási (AKG) programhoz kapcsolódó pályázati eljárások érvénytelenítésével kapcsolatban.

Bővebben
Lefejezett nemzeti parkok: indokok és következtetések--2010. 08. 25.

Eddig három parkigazgató esett az új kormány természetvédelmi reformjának áldozatául. Az átalakítás oka és mikéntje a közvélemény számára ismeretlen, a végeredmény az eddigi nemzeti parki struktúra kiüresedése is lehet.

Bővebben
Echo Tv - Barométer--2010. 08. 18.

A mai napon (2010.08.17.) 22:30-kor az Echo Tv Barométer című mosorában Szabadkai Andrea a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesüet elnökségi tagja a közétkeztetésről beszél. A felvétel itt megtekinthető (ajánlott böngésző a Mozilla).

Bővebben
Számolatlan pénz a Tiszába szórva--2010. 08. 12.

Magyarországon az árvédelmi művek szükséges magasságát már régóta a „mértékadó árvízszintek” alapján állapítják meg. E szintek meghatározásában az 1970-es évek jelentős változást hoztak. Míg korábban ezeknek a magasságát az addig előfordult legmagasabb árvízszintek alapján állapították meg, ekkortól viszont (a Duna egyik, legveszélyesebb szakaszát kivéve) valószínűségszámítással.

Bővebben
Kettős szerepben a Tiszaroffi árapasztó tározó--2010. 08. 11.

A Tiszaroffi vésztározót 2009. július 24.-én adták át, amely rendkívüli árvizek esetén akár egymaga 16 cm-el csökkentheti a Tisza vízszintjét. 10 centiméteres árapasztás mellett ritka madárfajok is megjelentek a területen.

Bővebben
Bérlet az árvízhez--2010. 08. 11.

„Ledózerolják Felsőzsolca nagyját?” – ezzel a címmel jelent meg a Népszabadságban  (2010. július 20.) az árvíz lehetséges következményeiről szóló írás, melyből megtudjuk: arról folyik a vita, hogy kik, mikor, milyen engedélyeket adtak ki, és ki a hibás az árvizekért.

Bővebben
Földhős zöldség nagyhatalom lehetnénk--2010. 08. 09.

Geotermikus energiára alapozva több tízezer új munkahely teremthető a mezőgazdaságban az üvegházi zöldségtermesztés nagyobb arányú elterjesztésével, és így Magyarország rövid időn belül zöldségtermesztő nagyhatalommá válhat.

Bővebben
Ártalmas műanyagadalékok a boltokban--2010. 08. 07.

Tizenhét bevizsgált műanyagtermék közül hétben az egészségre káros ftalát adalékanyagokat talált a Levegő Munkacsoport. Amiről nem tájékoztatnak minket a cégek.

Bővebben
Felújították a királyréti és kemencei kisvasutakat--2010. 08. 07.

Az Ipoly Erdő Zrt. 350 millió forintból felújította hazánk két legismertebb kisvasútját, a Királyréti Erdei Vasutat és a Kemencei Erdei Múzeumvasutat, az uniós forrást 60 millió forintos önrésszel kiegészítve - közölte a balassagyarmati székhelyű társaság.

Bővebben
A természetvédelem szisztematikus felszámolása?--2010. 08. 05.

Alig három hónappal a kormányalakítás és tisztogatás után a Fidesz-úthenger elkezdte maga alá gyűrni a természetvédelmi területet is - mondta ma Sallai R. Benedek LMP szóvivő a minisztérium előtt, tiltakozva az ellen, hogy három szakmailag elismert nemzeti park igazgatót bocsátottak el indoklás nélkül.

Bővebben
Zöld utat kapott az otthoni pálinkafőzés--2010. 08. 04.

Az Országgyűlés már elfogadta az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó új törvényt, a jogszabály még nem lépett életbe, így egyenlőre tilos otthoni körülmények között pálinkát készíteni. A törvény szerint 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni. A műsorban szakértők szólalnak meg (pálinkafőzők, VPOP és Szabadkai Andrea a SZÖVET programvezetője) A teljes műsor alább letölthető.
 

Bővebben
SZÖVET a Radio Cafeban--2010. 08. 04.

A Radio Cafe 2010. augusztus 02-i adásában Szabadkai Andrea a közétkeztetésről beszélt. A műsor alább letölthető. (Sok a reklám és a zene, Andrea riportja a 46. pertől kezdődik)

Bővebben
Klón és GMO az élelmiszerben (Hírcsokor a Szabadföld újságból)--2010. 08. 04.
 

A 2004-ben, Magyarországon megvizsgált szójatartalmú élelmiszerek több mint egyharmadából kimutatható volt a GM-szója. A húsipari termékek esetében még rosszabb volt a helyzet: a minták 59 százalékából lehetett kimutatni GM-szóját. (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet). Most a Szabadföld újság cikkeiből válogadtunk e támákban.

Bővebben
Az óvodai közétkeztetés vizsgálata--2010. 08. 04.

Megrázónak mondta a felmérés eredményét az óvodai étkeztetés állapotáról Martos Éva, az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója. A kisgyerekek többsége túlsózott ételeket és cukros italokat kap.

Bővebben
ÁRVÍZVÉDELMI ALTERNATÍVA --2010. 07. 31.

Százmilliárdos védművek helyett a folyók természetes életciklusához alkalmazkodó, a víznek teret engedő fokgazdálkodás felújításával kerülnék el az árvizek pusztításait egyes hazai szakemberek.

Bővebben
Veszélyes hulladék az ártéri bevásárlóközpont alatt?--2010. 07. 31.

Felmerült a gyanú, hogy veszélyes hulladékot is tartalmazó bontási törmelékekkel töltötték fel a Sajó árterében épült bevásárlóközpont alatt a talajt - nyilatkozta a Népszavának a környezetvédelmi államtitkár.

Bővebben
Termelőtől a menzára--2010. 07. 30.

Az Országgyűlés elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását (2010. augusztus 1-től hatályos). A bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban.

Bővebben
Vihart kavart az IPM ásványvíz-tesztje--2010. 07. 29.

Hiába a reklámra költött sok pénz, az Interpress Magazin mérései több ásványvíz esetében is ártalmas, gyermekekre mérgező vegyületek jelenlétét igazolták. A gyártók perelnek.

Bővebben
Százmilliós érték a sáros vízben--2010. 07. 26.
 

Csongrád - Horgászok és halászok együtt mentik a Tisza árterének tocsogóiban rekedt halivadékok milliárdjait. Az önkéntes munka Csongrádon kezdődött. Az elhúzódó árhullám miatt nagyon jól sikerült az ívás: a keszegfélék mellett apró pontyok, ujjnyi süllők, kisharcsák is akadnak a hálóba, régen látott tömegben.

Bővebben
Tiszába dobott milliárdok 1-4 rész--2010. 07. 22.

 Ma már tízszer akkora gátakkal próbáljuk útját állni az egyre magasabb árhullámoknak, de ez sem elég. A gátakat magasítani tovább már nem lehet, egyharmaduk elöregedett, „állékonysági problémák” vannak. Többek között ezekről is olvashatunk Czigler László kutatóbiológus két cikkében.

Bővebben
Mr 1 Kossuth rádióban a SZÖVET--2010. 07. 21.

2010. július 20-án az MR1 Kossúth Rádió Napközben c. műsorának vendége volt Szabadkai Andrea a SZÖVET elnökségi tagja. Téma: Könnyítések a kistermelőknek és az őstermlőknek. (A felvétel meghallhatható ill. letölthető a Bővebben gombra kattintva, a letölthető anyagoknál, kb. A riport kb. az 5. perctől kezdődik)

Bővebben
Az ország több mint harmada ártérre épült--2010. 07. 20.

Országszerte több tízezer ingatlan épült ártérre, ha szigorítják a szabályozást mind le kellene bontani, írja a Népszabadság keddi száma.

Bővebben
Orvhalászat a szántóföldön--2010. 07. 16.

Orvhalászokat ért tetten a rendőrség a Szolnokhoz közeli Nagykörű határában – egy szántóföldön. Csónakjukat lefoglalták, hálójukat és az egyetlen halból álló zsákmányt pedig elkobozták. Nem tévedés: az in flagrantira a Tisza áradásakor rendre feltöltődő, évszázadok óta Anyita-tóként ismert területen került sor, amely bürokratikus slendriánságból máig szántóként szerepel a telekkönyvben.

Bővebben
A kistermelői rendeletről az M1-en--2010. 07. 14.

2010. július 14-én az M1-en "Az Este" című műsor vendége volt Szabadkai Andrea; Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület-elnökségi tag és Bognár Lajos; Vidékfejlesztési Minisztérium-helyettes államtitkár. Téma: fellélegezhetnek a kistermelők, ezentúl saját megyéjükben, könnyített rendszerben értékesíthetik a termékeiket. A riport megtekinthető itt. (A 10. perctől kezdődik).

Bővebben
Rekordsebességgel olvad az északi-sarki jég--2010. 07. 13.

Az északi-sarki jég olyan nagy mértékben olvadt az utóbbi hónapban, mint az 1979-ben kezdődött mérések óta egyetlen júniusban sem.

Bővebben
Sajtóközlemény - MTVSZ--2010. 07. 12.

Az Európai Parlament idén májusban hozott döntésével ellentétben az Európai Bizottság és az uniós környezetvédelmi biztos nem áll ki a cianidos bányászati tilalom mellett.
 

Bővebben
WC-papír teszt: nem túl rózsás eredmények--2010. 07. 12.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb tesztjében a WC-papírokat vizsgálta meg környezet- és fogyasztóvédelmi szempontból. A helyzet nem túl rózsás: sok a hiányzó információ és kevés az újrapapír.

Bővebben
Erős és biztonságos magyar mezőgazdaságot!--2010. 07. 11.

Már csak néhány hete van a kormánynak arra, hogy a magyar agrárérdekek érvényesüléséért lobbizzon. Július végén zárul ugyanis az EU-ban a 2014-től életbe lépő új Közös Agrárpolitika (KAP) előkészítésének azon része, amelyben a tagországok benyújthatják nemzeti álláspontjukat.

Bővebben
Déli kulissza a kishantosi ökogazdaságról--2010. 07. 08.

Lánchíd Rádió, csütörtök 12.30-12.55, ismétlés: 18.30
Több száz fajta felületesen lebomlott, vegyimolekula-maradvány mutatható ki talajainkban és vizeinkben. Ezek még olyan erős élettani hatással is bírhatnak, hogy például képesek a hím békák nemét megváltoztatni. És ami hat a békákra , az nem közömbös az emberre sem...

Bővebben
Szövetség az Élő Tiszáért Hírlevele - 2010. július 5-11.--2010. 07. 07.

TARTALOMBÓL:
Cseresznyefesztivál - Nagykörű
Szedd magad akció! MEGGY
B E F Ő Z Ő A K C I Ó !!! Sárgabarack, meggy vásár előrendeléssel
E-heti piaci kínálatunk.
Termelői tojás, Házisajt, Háziszörp, és lekvárok;

Bővebben
Mégis a műanyag szatyor a környezetbarát?--2010. 07. 06.

A BASF internetes alapú öko-hatékonysági barométert fejlesztett ki, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy adott termék - például egy bevásárlószatyor - kapcsán számos kulcsparaméter kombinációján keresztül megvizsgálják annak környezeti hatásait.

Bővebben
Esti beszélgetés a Földről--2010. 07. 05.

Esti beszélgetés a Földről Molnár Gézával - SZÖVET szakértő, Palocsa Egyesület tagja, Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport, vezető kutató - és Tóth Ferenccel - Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézet, docens - az Mr1 Kossuth rádió július 03-ai adásában. Téma: az árvíz és az ártér helytelen használata. A rádiófelvétel letölthető innen.

Bővebben
Árvízi katasztrófa - tanulunk belőle?--2010. 07. 05.

A Lánchíd Rádió Déli Kulissza című műsorában, június 19-én, szombaton a SZÖVET szakértői is megszólaltak a tragikus árvízi eseményekkel kapcsolatban, egy lehetséges megoldási javaslat elemeit bemutatva. A műsor teljes, egy órás változata letölthető innen.

Bővebben
Türelmi idő a parlagfű-mentesítésre--2010. 07. 03.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a parlagfű-mentesítés ellenőrzésekor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak és gyakoroljanak türelmet azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik az árvíz, illetve a belvíz miatt nem tudták lekaszálni a parlagfüvet.
 

Bővebben
A felmelegedés az Alföldet sújtja majd leginkább.--2010. 07. 02.

Magyarország ökológiai lábnyoma, amely a beépített felszínt, valamint az ország lakosságának ellátásához szükséges területi igényt mutatja, jelenleg másfélszerese az ország területének, azaz életmódunkkal a jövő nemzedékeket terheljük

Bővebben
Szabadkai Andrea az Echo Tv-ben--2010. 07. 02.

2010.06.29-én az Echo Tv Barométer című műsorának vendége volt Szabadkai Andrea a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület programvezetője, aki a hatályba lépet kistermelő rendeletről beszélt.
A felvétel megtekinthető itt.

Bővebben
A szántóföldtől a terített asztalig--2010. 06. 29.

A Magyar Katolikus Rádió "A szántóföldtől a terített asztalig - termékében él a vidék" című műsorában Szabó Csilla bemutatja a SZÖVET-et és nagykörűi gazdálkodókkal beszél összefogásról, elfelejtett tájfajtákról. A felvételen megszólalnak a SZÖVET munkatársai: Balogh Péter gazdálkodó-geográfus és Rimóczi Árpád piacépítő is. A rádióműsor meghallgatható itt vagy fél évig letölthető a rádió archívumából. http://www.katolikusradio.hu
 

Bővebben
Betiltottuk a GM-krumplit--2010. 06. 28.

Befejeződött a védzáradéki eljárás: Magyarországon tilos a génmódosított Amflora burgonya és az abból készült takarmány forgalomba hozatala. Az erről szóló határozatot a napokban tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Bővebben
Kolokán invázió a Nagy-Karcsa tavon--2010. 06. 23.

Több tonnányi vízinövény került a Nagy-Karcsa tóba, a kolokánt Pácin mellett próbálják "lehalászni" a víz felszínéről; a bodrogközi település strandja teljesen használhatatlanná vált.

Bővebben
Nemzeti parkok boltja Sopronban--2010. 06. 22.

Nemzeti parkok boltja nyílik a napokban Sopron belvárosában, a Tűztorony közelében. A 60 négyzetméteres boltban legalább félszáz olyan termelő portékáit kínálja majd, aki valamelyik nemzeti parkban vagy annak környékén folytat bio- vagy ökogazdálkodást.

Bővebben
Komoly élelmiszer-áremelkedés várható--2010. 06. 22.

Akár 40 százalékkal is emelkednek az élelmiszerárak a világban az elkövetkező évtizedben – derül ki egy most elkészült ENSZ-jelentésből. Az OECD és az ENSZ vizsgálata szerint ezt elsősorban a növekvő kereslet, valamint a bioüzemanyagok termelése okozza majd.

Bővebben
A tiszaroffi tározó töltését is megrongálta a vihar--2010. 06. 20.

A Tisza árhulláma több mint 24 órán keresztül tetőzött Szolnoknál 954 centiméteres vízálláson, ám a következő napokra jelzett, jelentős mennyiségű csapadék még tovább lassíthatja az apadás ütemét a folyó középső szakaszán. A térség felett átvonuló vihar a tiszaroffi tározó töltését is megrongálta. Az ország többi, árvízzel sújtott területén folynak a kárfelmérések és helyreállítások.
 

Bővebben
Több mint ezer vad fulladt vízbe Tiszaroffnál--2010. 06. 20.

Vadászok és vízirendőrök mentik a vadakat a napokban elárasztott tiszaroffi vésztározó területén, a kár milliós - mondta el a Klubrádiónak Lengyel Andor, a tiszagyendai Kunsági Dózsa Vadásztársaság vadászmestere.

Bővebben
Árvízi katasztrófa - tanulunk belőle?--2010. 06. 17.

A Lánchíd Rádió Déli Kulissza című műsorában, június 17-én csütörtökön, 12.30-kor a SZÖVET szakértői is megszólalnak a tragikus árvízi eseményekkel kapcsolatban, egy lehetséges megoldási javaslat elemeit bemutatva. A műsor meghallgatható itt.
Ismétlés: 2010.06.17. 18:30-kor.

A műsor teljes, egy órás változatát, további izgalmas részletekkel június 19-én, szombaton, 16.05-től adja a Lánchíd Rádió, az adás letölthető innen.

Bővebben
Új USDA tanulmány a helyben termesztett termékekről és a közvetlen értékesítésről--2010. 06. 16.
 

Az USDA Gazdasági Kutató Szolgálata (ERS) a közelmúltban tanulmányt jelentetett meg a helyben termesztett élelmiszerek, a közvetlen értékesítés és a helyi élelmiszer-rendszerek jelenlegi helyzetével és gazdasági kilátásaival kapcsolatban.
A helyben termesztett élelmiszerek fogyasztása és a közvetlen értékesítés komoly népszerűségre tett szert az USA-ban az utóbbi időben.

 

Bővebben
Töltik a tiszaroffi tározót--2010. 06. 12.
 
 
 

Június 10-én, 17 órakor felemelték a szegmenstáblákat, ezzel beengedve a folyót a tározó területére. Előzetes számítások szerint a létesítmény megnyitásával Tiszaroff felett 10, alatta pedig 16 centiméterrel csökkenhet a Tisza vízszintje. Ez az első alkalom, hogy a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében kialakított védekezési rendszert üzembe helyezték.

Bővebben
Egészségkárosító beltéri falfestékek--2010. 06. 07.

Teszt: rákkeltő anyagok a falfestékekben
A Tudatos Vásárló magazin legújabb száma egészségkárosító anyagok jelenlétét tesztelte beltéri fehér falfestékekben. A tizenkét vizsgált termék mindegyikéből párolgott rákkeltő anyagként számon tartott formaldehid, de a biotermékek bizonyultak a legkevésbé károsnak.

Bővebben
Gátszakadás Edelényben--2010. 06. 04.

Edelényben átbukott a Bódva a gáton, az utcákra özönlik a víz. Nem az épített gát szakadt, hanem a magasítására oda hordott homokzsákok nem bírták a nyomást. Hajnalban csónakokkal megkezdődött a kitelepítés, a most elöntött területeken 3000 embert érintett.

Bővebben
Megtépázott erdők--2010. 06. 03.

A Mecseki Erdészeti Zrt., mint a Magyar Állam tulajdonában álló erdőterületek erdőgazdálkodója élet- és balesetveszély miatt, az erdők látogatását átmenetileg megtiltja! Ez idő alatt az erdők csak az erdőgazdálkodó kifejezett, írásos engedélyével látogathatóak.

Bővebben
Ne legyünk rabszolgák a saját földjeinken!--2010. 06. 03.

Ha nem akarunk rabszolgává válni saját földjeinken, meg kell akadályoznunk, hogy ránk kényszerítsék a génmódosított növényeket. Erre hívta fel a figyelmet a környezetvédő szervezetek és biogazdák meghívására hazánkban előadást tartó Alternatív Nobel-díjas kanadai gazda, Percy Schmeiser.

Bővebben
Több magyar élelmiszer kerülhet majd a boltokba--2010. 06. 02.

Könnyíti a helyi élelmiszerek piacra jutási esélyeit az a május 15-én hatályba lépett kistermelői rendelet, mely által fellendülhet a vidéki gazdaság és enyhülhet a gazdasági válság okozta munkanélküliség.

 

Bővebben
Szermaradványmentes gyümölcsöt az iskolákba!--2010. 06. 01.

Míg a nehezen lebomló kemikáliákról, a mezőgazdaság talaj- és élővízszennyezéséről egyre több az elrettentő hír, a hivatalos, uniónak szánt statisztikákban nem érezhető a vegyszerezett világ öröksége.

Bővebben
Amerika ráharapott a mangalicára--2010. 05. 28.

"Az Egyesült Államokban felfedezik a zsírsertést, valóságos zsírforradalom kezdődik" - idézte a legbefolyásosabb amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal Heath Putnamet, a világhírű magyar sertésfajtát, a mangalicát tenyésztő Wooly Pigs cég [1] vezetőjét.

Bővebben
Zöld Pesti Est--2010. 05. 28.

Rendszeres Zöld Különszámmal jelentkezik a Pesti Est. Az Est Media Group 11 vezető zöld szervezettel közösen rendszeresen megjelenő "zöld" különszámot ad ki 2010. május 20-tól. A Pesti Est mellékleteként megjelenő 16 oldalas kiadvány a zöld szervezetek saját anyagait tartalmazza.

Bővebben
Uj Péter: Az árvíz margója--2010. 05. 26.
Állok a Tisza-parton, nézem, ahogy árad. (Semmi zaj. Az ünnepélyes csendbe / Egy madár csak néha füttyentett be.) Idén van víz. Nagy csapás ez a magyarnak. Ha van víz, az a baj, ha nincs víz, az a baj. Tessék megnyugodni, most még egy hétig van, aztán egy évig nem lesz. Vagy kettőig. Vagy ötvenig.
Bővebben
Fellélegezhetnek a védekezők, nem lankad a figyelem--2010. 05. 24.

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad. A víz szintje az eddigi két legkritikusabb helyen, a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent. A meglévő és a kiépített töltések tartják a vizet, de folyamatosan figyelni kell az árvízi jelenségeket, amelyek továbbra is veszélyt hordoznak magukban.

Bővebben
Kistermelői rendeletről a Kossuth rádióban--2010. 05. 21.
Szabadkai Andrea a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja az MR1 Kossuth rádióban beszélt a kistermelői rendel etmódosításról. A teljes riport itt meghallgatható.
Bővebben
ÁRVÍZ - Segítséget kér a komlóskai polgármester--2010. 05. 19.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán az elmúlt hónapban kétszer öntött ki a helyi patak a jelentős esőzések miatt, helyzetüket a múlt hétvégén leesett csapadék tovább rontotta. A települést ért kárt Köteles László polgármester mintegy százmillió forintra becsüli.

Bővebben
Élő Magyarország hálózat--2010. 05. 19.

Élő Magyarország néven hálózatot hoztak létre civilek annak érdekében, hogy erősítsék a tájkímélő helyi gazdaságokat és lépjenek fel közösen a vidéki közösségek újraélesztésével és a mezőgazdasági termékek alternatív értékesítésével foglalkozó szervezetek.

Bővebben
Időt nyert a Magyar Agrárkamara a termelők számára!--2010. 05. 19.

Mulasztási bírság fizetése nélkül tette lehetővé a VPOP, hogy azon mezőgazdasági termelők, akik április 20-ig nem tettek eleget a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bejelentkezési, illetve fizetési kötelezettségeiknek, június 30-ig pótlólagosan megtehetik azt – hívja fel az ügyben tárgyalásokat folytató Magyar Agrárkamara az érintettek figyelmét.

Bővebben
Átszakadt a gát Edelényben--2010. 05. 18.

Egyre rosszabb a helyzet a Borsod megyei Edelényben, ahol éjszaka átszakadt a töltés, kedd délutánra pedig a többi része is nagyon meggyengült. Az árvíz az edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyhoz közelít, amelyet az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyaként tartanak számon. Négy-ötezer ember védekezik az ár ellen, mégis lehet, hogy újabb városrészt kell kiüríteni.

Bővebben
SZÖVET a Gazdakörben--2010. 05. 17.

A Szent István Stúdió Gazdakör című mosorában Szabadkai Andrea a SZÖVET programvezetője a kistermelői rendeletmódosítás hatályába lépéséről beszélt.  A riport megtekinthető ide kattintva (9:20 percnél)

Bővebben
A SZÖVET a kistermelőkről a Híradóban--2010. 05. 16.

A Magyar Televízió Híradójában Szabadkai Andrea és Győri Kálmán beszélt a kistermelőket érintő kedvező jogszabályi változásokról. A riport megtekinthető ide kattintva, a 10. perctől.

Bővebben
A fokgazdálkodás visszaállítása védelmében--2010. 05. 10.

„Midőn e sorokat a tisztelt közönség színe elé bocsátom, nagyon jól tudom, hogy darázsfészekbe nyúlok; mert sok ember anyagi érdekeit kell érintenem s másoknak szakképzettségét megtámadnom...

Bővebben
SZÖVET kezdeményezések, hírek, események--2010. 04. 29.


Az utóbbi időben egyre több helyen jelennek meg cikkek, írások a SZÖVET kezdeményezéseiről (kistermelő jogszabályok, az őstermelők adózási feltételei, stb)
Az alábbi linkeken ezekből, a csokorba gyűjtött cikkekből szemezgethetnek olvasóink.

Bővebben
Enyhülnek a kistermelői szabályok - új lekvárok, sajtok, kolbászok--2010. 04. 28.
Újdonság például, hogy a jövőben a magyar kistermelői élelmiszerek is megtalálhatók lesznek a boltok polcain és az éttermek asztalain.
Bővebben
Csatlakozz a BEAGLE programhoz--2010. 04. 26.

Fedezd fel a környezetedben levő fákat, és légy részvevője egy európai tudományos projektnek, ami tevékenységünk Földre gyakorolt hatásait vizsgálja. A BEAGLE egy online biodiverzitás projekt, amely 7 évnél idősebb diákok számára alkalmas és nyitott Európa minden iskolája számára.

Bővebben
Rólunk szól a Föld Napja--2010. 04. 23.

Az első Föld Napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották még 1970. április 22-én. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata e jeles nap kapcsán arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy soha nem késő fogyasztásunkon, ökológiai lábnyomunkon zsugorítani.

Bővebben
Eljárás a Tiszát szennyező cég ellen--2010. 04. 22.

Nagy összegű kártérítési per indult a kárpátaljai Rahón a Tiszát öt éven át szeméttel szennyező helyi közművállalat ellen.

Bővebben
Vezetékek okozta madárpusztulások--2010. 04. 20.

A ma létező és egyre fogyatkozó madárvilág számára az egyik legnagyobb emberi eredetű veszélyforrás a középfeszültségű szabadvezetékek által okozott, többnyire halálos kimenetelű áramütés. Vizsgálatok eredményei a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén.

Bővebben
Nehézfémszennyezés az Aranyos folyón--2010. 04. 20.

Nehézfémszennyezést észleltek a román hatóságok a romániai Aranyos folyón, amely a Tiszába ömlő Marosnak a mellékfolyója. A magyar vízügyi hatóságok azonnali hivatalos tájékoztatást kértek a romániai társhatóságoktól a szennyezés mennyiségéről és összetételéről.

Bővebben
Nem szennyeződött a Maros--2010. 04. 20.

Nem kell a Maros szennyezésétől tartani, a magyar vízügyi hatóságok azt a tájékoztatást kapták a marosvásárhelyi vízügyi igazgatóságtól, hogy nem került határérték feletti szennyeződés az Aranyos folyóba - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Bővebben
Vállalkozói negyed cikke: Új rendelet: zöld utat kapnak a kistermelők--2010. 04. 15.
 

A cikkben olvashatnak a közigazgatási egyeztetésen túljutott, miniszteri aláírásra küldött kistermelői rendeletről. Bemutatjuk a főbb változásokat, és ismertetjük a civil partnerek véleményezéseit a rendeletről.

Bővebben
Közlemény GMO burgonya védzáradéki eljárásról--2010. 04. 14.
 

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mint géntechnológiai hatóság védzáradéki eljárást indít.

Tagállam ezt az eljárást akkor alkalmazhatja, ha egy korábban engedélyezett GMO-ról új tudományos ismeretek alapján feltételezi, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre kockázatot jelent. Ekkor ideiglenesen korlátozhatja vagy megtilthatja saját területén a GMO felhasználását, illetve forgalmazását.

Bővebben
Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa--2010. 04. 08.

Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőjére hivatkozva az NPR amerikai közszolgálati rádió.

Bővebben
A Magyar Agrárkamara hírei - alkalmi munkavállalás --2010. 04. 08.

Életszerűtlenek maradtak az alkalmi munkavállalás szabályai – szögezi le a Magyar Agrárkamara
Az egyszerűsített alkalmi munkavállalás bonyolultabb lett, mint korábban volt, szabályainak egy része betarthatatlan, az előírások nem a valós élethelyzetből indulnak ki. A munkaadók számára ez azzal a veszéllyel jár, hogy vétenek a szabályok ellen, ami 30 ezer forinttól 10 millióig terjedő szankcióval is járhat.

Bővebben
Védegylet a patakokért--2010. 04. 06.

A Védegylet által készített animációs film az ökológiai vízgazdálkodás alapelveit mutatja be közérthető módon. A film további célja, hogy felszólítsa a patakpartok közelében élő közösségeket a vízgazdálkodásban való részvételre.

Bővebben
Egyetlen óriási áramfejlesztővé változott a Mekong--2010. 04. 06.

Először tartott csúcsértekezletet a tizenöt éve alakult Mekong-bizottság, amelynek négy folyóparti ország - Kambodzsa, Laosz, Thaiföld és Vietnam - a tagja, Kína és Myanmar pedig "dialógus-partnerként" kapcsolódik munkájához.

Bővebben
A palackozott víz története--2010. 04. 01.

A palackozott víz története 2010. március 22-én, a Víz Világnapján jelenik meg és a Tárgyaink története stílusában mesél a mesterséges igénykeltésről. Hogyan vették rá az amerikaiakat, hogy félmilliárd palack vizet vegyenek hetente, amikor a víz a csapból is folyik?

Bővebben
India ellenáll az amerikai agrárüzlet csábításának --2010. 04. 01.

Korábban a Monsanto meghamisított kísérleti adatok benyújtásával kapott engedélyt arra, hogy Indiában termeltessen. Vajon ez történt most a génmódosított padlizsán esetében is, amelyet indiai leányvállalata kísérletezett ki? Ennek kimondása nem lehetséges. Ám Új-Delhiben a kormány felfüggesztette a világ első génmódosított zöldségének értékesítési, kereskedelmi engedélyét.

Bővebben
Továbbra is pusztulnak a méhek--2010. 04. 01.

2006-ban figyelték meg először, hogy az európai és amerikai méhkolóniák száma egyre csökken. Amerikában tavaly 29 százalékkal kevesebb volt a kaptárok száma a 2008 és 2007-ben megfigyelt majdnem 50 százalékos csökkenés után. Igaz, egyes tavalyi hírek pont arról szóltak, hogy hirtelen több új méhpopuláció jelent meg és kezdte el a mezők beporzását.

Bővebben
Az Élő-Tisza Szövetség Hírlevele - 2010. április 03. Húsvét--2010. 03. 31.

TARTALOMBÓL:
Jeles és időjósló napok
E heti piaci termékkínálatunk
Facsemete Vásár /Április
Adó 1%
Programajánlók: Szent György napi Biovásár és Kihajtási Ünnep/Hortobágy;
VIZITÚRA ajánlataink nyárra!
Húsvéti bárány akció!
Civil ajánlás a Közös Agrárpolitikára a helyi termékek védelmében
Termelői tojás, Házisajt, Háziszörp, és lekvárok;
Locsoló versek gyűjteménykötet Püski-Masszi kiadó
BioFeribá ajánlatai

Bővebben
Húsvéti tojásteszt--2010. 03. 31.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tojástesztjében 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg. A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható 6 illetve 10 darabos kiszerelésű tojásokat vonták be.

Bővebben
Új szennyezőanyag-kibocsátási adatok--2010. 03. 27.

Új szennyezőanyag-kibocsátási adatokat közöl a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szennyezőanyag-kibocsátási és –szállítási nyilvántartása (PRTR).

Bővebben
Este elsötétül a világ egy órára--2010. 03. 27.

Ma este fél 9-kor a világ 125 országában, köztük Magyarországon is számos településen, intézményben és háztartásban kialszanak a fények egy órára a klímavédelem és környezettudatosság jegyében.

Bővebben
Újabb klímavédelmi programot indított a zöldtárca--2010. 03. 25.

Egymilliárd forint keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt támogatást a KvVM. A Klímabarát Háztartás Programban gépenként 60-70 ezer forint támogatás is kapható.

Bővebben
Bős: bízzuk inkább másra?--2010. 03. 25.

Magyarország egyelőre azt a stratégiát követi, hogy nem fordul az Európai Bírósághoz, inkább kivár.
Úgy tűnik, Szlovákia bojkottálja az EU által előírt közös környezeti vizsgálat elkészítését, ami miatt Magyarország akár az Európai Bírósághoz is fordulhatna. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter lapunknak azt mondta: a stratégia most az, hogy Magyarország demonstrálja a saját elkötelezettségét, s ezzel hozza lépéskényszerbe Szlovákiát.

Bővebben
A Víz Világnapja--2010. 03. 22.

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

Bővebben
Indulnak a békák--2010. 03. 18.

Végre idén is eljön az igazi tavasz, és ezzel együtt az újabb békamentési szezon is a legfontosabb részéhez ér hisz napokon belül elő fognak jönni a békák is téli rejtekükből. A békamentők már várják őket, és ebben segít egy új honlap.

Bővebben
Pillangók és szitakötők a kihalás szélén--2010. 03. 17.

Természetes élőhelyeik visszaszorulása miatt kihalás fenyeget számos pillangó-, szitakötő- és bogárfajt Európában - erre figyelmeztet a veszélyeztetett európai fajok legfrissebb vörös listája.

Bővebben
Újra akcióban a GMO-lobbi--2010. 03. 14.

Az elmúlt hetekben a tudományos kutatások eredményeit figyelmen kívül hagyó, a GMO-k melletti kampányhadjárat indult ismét útjára az online sajtóban.„A  génmódosítás nem az ördög műve” és „Európa … egyelőre kimaradt … a fejlődésből” - tudhatta meg az olvasó  két népszerű online hírportáltól. [1]  [2]

Bővebben
Megnyitották a Biológiai Sokféleség Világévét--2010. 03. 12.

Az Alcsúti Arborétumban tartott, hóvirágnézéssel egybekötött eseményen kiderült, hogy nem teljesültek a 2010-es célkitűzések a negatív trendek csökkentésére.

Bővebben
Egységes fellépést a földtulajdon rendezésére!--2010. 03. 12.

Az MTVSZ  és környezetvédő, vidékfejlesztő partnerei szerint mielőbb lépéseket kell tenni a külföldiek föltulajdon szerzését korlátozó - 2011-ben lejáró - földmoratórium meghosszabbítására, és egy olyan birtokszerkezet kialakítását sürgetik, amely hosszú távon biztosítja Magyarország természeti erőforrásainak védelmét.

Bővebben
A Tiszáért és a folyó mentén élőkért --2010. 03. 08.

Három éve alakult Nagykörűben a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET). A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy javuljanak a Tisza folyó vízgyűjtőjén élők megélhetési lehetőségei, növekedjen az árvízi és környezeti biztonsága, valamint megőrizzék és gyarapítsák a Tisza ökológiai értékeit, hogy e táj lakói jó életminőségben és biztonságban élhessenek.

Bővebben
Összefogás és sokszínűség a Duna mentén--2010. 03. 02.

Kormányfők, miniszterek és tudósok részvételével kezdődött az „EU Duna-régió Stratégiája” című konferencia. Határokon átnyúló együttműködést és a civilek bevonását sürgették a konferencia résztvevői.

Bővebben
Árhullám az észak-magyarországi folyókon--2010. 03. 02.

A hét végén leginkább a Tarna, a Sajó és a Bodrog vízrendszerében kell nagyobb mennyiségű olvadék- és csapadékvíz lefolyására számítani, emiatt árhullámok érkezhetnek az említett folyókon.

Bővebben
Stop a szivattyús energiatározónak--2010. 03. 01.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elutasította a Magyar Villamosművek Zrt. keresetét az Aranyos-völgy térségében tervezett Sima-2 szivattyús energiatározó elvi vízjogi engedélykérelmének ügyében.

Bővebben
Eltüzeljük, vagy védjük erdeinket?--2010. 03. 01.

Természetvédelmi szempontból nem az a valódi kérdés, hogy a kitermelhető faanyag egy részét felhasználhatjuk-e az erőművekben. Sokkal inkább az, hogy hol, és milyen módszerekkel történik a fakitermelés.

Bővebben
Tájfajták bevetésre várva--2010. 02. 28.

Az utóbbi években a termelésből kiszorult tájfajták a világ számtalan pontján újra a reneszánszukat élik. Mi a helyzet nálunk?

Bővebben
Pénz helyett cselekvési terv--2010. 02. 28.

Új fejezet következik a Duna-stratégia kidolgozásában, mostantól az ötletek között lehet válogatni - mondta Balázs Péter külügyminiszter az EU Duna-régió stratégiája című konferencia után. Nem lesz külön forrás a Duna-stratégia megvalósítására.

Bővebben
Bekövetkezett a 35. nap--2010. 02. 27.

Február 26-án, vagyis az év 57. napján következett be a 35. olyan nap a fővárosban, amikor a részecskeszennyezés, a PM10 a levegőben túllépte az egészségügyi határértéket.

Bővebben
Zöld Duna-stratégia--2010. 02. 26.

A Duna-stratégia kormányfői szintű tárgyalásának ad otthont február 25-én Budapest. Civil szervezetek és helyi közösségek bevonása nélkül azonban a koncepció nem életképes - hangzott el a Lehet Más a Politika által szervezett sajtótájékoztatón.

Bővebben
Újabb GMO tanulmány--2010. 02. 25.

A génmódosított növények nem nyújtanak megoldást az éghajlatváltozásra. Tíz százalékkal csökkent a génmódosított növények termőterülete Európában.

Bővebben
Újra jön a flakonár--2010. 02. 24.

Jelenleg 675 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség az országban, a belvízzel elöntött terület nagysága 114 000 hektár. Az áradó Tisza Tiszabecsnél, és a Szamos Csengernél 40-50 db/perc műanyag flakont sodor.

Bővebben
Csongrádi válaszlevél--2010. 02. 19.

Levelezésünkből, általános tanulságai miatt közzéteszük alábbi válaszunkat:

Tisztelt Uram!


Nagy örömmel vettük levelét, melyből kiderül, hogy mennyire szívén viseli a Tisza sorsát, és (át)látja, hogy a Tisza folyó a kulcsa a Tiszai-alföld sorsának is. Érdeklődése és érintettsége kapcsán engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét néhány újabb összefüggésre, a Tisza-kutatás újabb eredményeire, amik alapja, hogy a Tiszát nem mint „csak folyót” tekintjük önmagában, hanem a táji (földrajzi és ökológiai) és emberi (társadalmi és ökonómiai) kapcsolataiban vizsgáljuk...

Bővebben
Az üres sörösdobozok 34 fokos meleget fújnak a házba --2010. 02. 16.

Napjainkban a fűtés olcsóbbá tétele sarkalatos kérdéssé vált. A kunszentmártoni Tóth Péter például a múlt év végén a házára felszerelt sörkollektorokkal karcsúsítaná a borsos gázszámláját.

Bővebben
Aláírták a Duna vízgyűjtő-gazdálkodási tervét--2010. 02. 16.

14 érintett ország írta alá Bécsben tegnap a Duna vízgyűjtő kerület vízgyűjtő-gazdálkodási tervét, ami az elkövetkező öt évre meghatározza az országok vizeivel való gazdálkodását.

Bővebben
Kihívás - ártér revitalizáció a Kossuth rádióban--2010. 02. 13.

Gadó György Pál által készített 15 perces összeállítás egy Science cikk apropóján az árvíz és az ártér fogalmak értelmezéséről a Kossuth rádió Kihívás c. műsorában: 2010.02.12-i adás.

Bővebben
Tizenegy milliárdos óriásgát--2010. 02. 05.

Környezetvédők, egyházi méltóságok és az őslakos indiánok is tiltakoznak egy hatalmas brazíliai vízerőmű megépítése ellen, a kormány azonban sokévnyi huzavona után  zöld utat engedett a beruházásnak.

Bővebben
Cianid 10--2010. 02. 02.

Nemzetközi konferencián emlékeztek meg a nagybányai ciánszennyezés tizedik évfordulójáról. A résztvevők a jövőbeni katasztrófák elkerülése érdekében szorgalmazták a cianidos bányászati technológia európai betiltását és a potenciális szennyezőforrások felszámolását.

Bővebben
A cián-kérdésről--2010. 02. 01.

Az éppen 10 évvel ezelőtti cianid szennyezés kapcsán február elseje a Tisza emléknapja lett - a tudományos konferenciákhoz (pl.: A cianid betiltás határok nélkül - konferencia) és a lakossági megemlékezésekhez az alábbi néhány tanulság összefoglalásával csatlakozunk "Szövetségben az Élő Tiszával".

Bővebben
Az étkezés legyen élmény a menzán is--2010. 01. 27.

Pulykával töltött sütőtök gyömbéres mártással: egy fogás a jövő menzájáról. Az egészséges és változatos menü nem a pénztől függ, hanem a fejektől – véli Buday Péter mesterszakács, aki alapjaitól újítaná meg a diákétkeztetést.

Bővebben
Zöld minimum a pártoknak--2010. 01. 21.

"Zöld minimum" elfogadására szeretné ösztönözni a pártokat a választások előtt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Bővebben
Natúrparkot avattak Fehérgyarmaton--2010. 01. 18.

Létrejött Magyarország legújabb natúrparkja, a Szatmár-Beregi Natúrpark. A natúrpark címet 67 Szatmár-Beregi település kapta meg, kiterjedése mintegy 104 ezer hektár.

Bővebben
Áder János a cianidos bányászat uniós betiltását sürgeti--2010. 01. 18.

Áder János a cianidos bányászati technológia teljeskörű európai uniós betiltásának támogatását kérte a környezetvédelmi biztos jelölttől.

Bővebben
Az Európai Parlamentbe viszi a cián-tilalmat az LMP--2010. 01. 18.

A Lehet Más a Politika (LMP) levélben fordult az Európai Parlament magyar képviselőcsoportjának tagjaihoz. Az ökopárt arra kéri a Fidesz, az MSZP és az MDF EP-képviselőit, hogy kezdeményezzék az EU bányászati hulladékokról szóló irányelvének módosítását a cián bányászati alkalmazásának betiltása érdekében.

Bővebben
Megvan a cianidtilalom!--2010. 01. 18.

2009. december 7-én az Országgyűlés kimondta a cianidos bányászati technológia tilalmát Magyarországon. A javaslatot 356 igen és 1 nem szavazattal fogadta el a parlament. Hungary’s Parliament votes to ban cyanide-based metal mining – Press release 7th December 2009

Bővebben
Kinek kerülhet legtöbbe a klímacsúcs bukása--2010. 01. 17.

A decemberi Koppenhágai Klímacsúcs sikertelen volt. A globális klímaváltozás bizonyos államoknak várhatóan komoly gazdasági nehézségeket okoz, más államoknál az egész gazdaság összeomlásával fenyeget, s megint más országok esetében még a puszta fennmaradást is kérdésessé teszi.

Bővebben
Verespatak-bizottság alakul--2010. 01. 17.

Különleges vizsgálóbizottság létrehozásáról döntött Borbély László román környezetvédelmi miniszter. A testület feladata lesz monitorozni a Verespatakra tervezett bányaberuházást, a projekt engedélyezési folyamatát.

Bővebben
Összeomolhat az antarktiszi óriásgleccser--2010. 01. 17.

Az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró szempontjából kulcsfontosságú a Pine Island-gleccser sorsa, és a legfrissebb kutatási eredmények nem kecsegtetnek semmi jóval. A jégtömeg olvadása felgyorsult, a folyamat megállíthatatlan.

Bővebben
Szupermarketek kontra gazdák--2010. 01. 13.

A brit kormány 2030-ig szóló mezőgazdasági stratégiáját ismertette egy oxfordi konferencián. A "termeld meg saját élelmed" jelszóval fémjelzett programban kiemelt helyet kapott az állampolgárok földhöz juttatása. A gazdák közben az egyre nagyobb hatalommal bíró szupermarketek miatt panaszkodnak, melyek lenyomják a termelői árakat.

Bővebben
A meglátott láp...--2010. 01. 13.

Döntő fordulat állt be a természetvédelmi hatóságok hozzáállásában a dunakeszi tőzegláp ügyében?

Bővebben
Ideje észretérni--2010. 01. 09.

Közel a fordulóponthoz... Az óránk ketyeg... Mit jelent a klímaváltozás neked és az utánad jövőknek? Tehetünk valamit? Vagy tényleg itt a világvége? Nézd meg, gondolkodj és cselekedj!

Bővebben
Segítsük telelő madarainkat!--2010. 01. 07.

Az elmúlt hetek időjárása megmutatta, milyen szélsőségekre számíthatunk még a továbbiakban. Egyik héten -15 fok, másik héten +15 fok. Ezek a változások az emberi szervezetet is kizökkentik bioritmusából, s joggal vetődik fel a kérdés, mi történik ilyenkor a telelő madarakkal.

Bővebben
Apadnak a folyók, nő a belvíz--2010. 01. 05.

Bár a folyók többsége apadásnak indult, jelenleg még mindig több mint 1103 km hosszú folyószakaszokon van árvízvédelmi készültség, a legmagasabb fokozatú azonban már mindössze 67 kilométernyi folyószakaszon van érvényben.

Bővebben
Felértékelődő árterek--2010. 01. 03.

Jelentősen mérsékelni lehet a jövőben az árvizek pusztítását, hogyha a folyók életébe ismét visszakapcsolják az ártereket – vélekednek amerikai kutatók.

Bővebben
Tovább áradnak a Körösök--2010. 01. 03.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek a Fekete-Körösön Antnál; a Körösök teljes vízgyűjtő területén újabb csapadék hullott - közölte az MTI-vel a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

Bővebben
Elkészült Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási Terve--2009. 12. 30.

A Víz Keretirányelv mérföldkövet jelent Európa vízgazdálkodásában, hiszen azt a világviszonylatban is egyedülálló célt tűzte ki, hogy 2015 végéig jó állapotba kerüljön minden olyan felszíni és felszín alatti víz, melynek jó állapotba hozásához, illetve jó állapotának megőrzéséhez szükséges intézkedések szakmai szempontból megvalósíthatók, nem sértik súlyosan a közérdeket és nem elviselhetetlenül költségesek a társadalom számára.

Bővebben
Bajban a magyar mezőgazdaság--2009. 12. 30.

Az egész Európai Unióban várhatóan Magyarországon fog csökkenni a legnagyobb mértékben (35,6 %-kal ez előző évhez képest) idén az egy foglalkoztatottra kivetített mezőgazdasági reáljövedelem nagysága – derül ki az Eurostat becsléséből. A csökkenés mindenekelőtt a mezőgazdasági reáljövedelem visszaesésére vezethető vissza.

Bővebben
Kettészakadt a magyar gazdaság--2009. 12. 30.

Hatvannyolcmilliárd forint – ekkora nettó árbevétellel lehetett bekerülni 2008-ban a száz legnagyobb gazdálkodó közé Magyarországon. Hogy ez sok-e vagy kevés, az attól függ, honnan nézzük. Az azonban vitathatatlan, hogy az említett vállalkozói kör továbbra is kulcsszerepet tölt be a magyar gazdaságban. És ez nem feltétlenül örömhír.

Bővebben
WWF: idén is folytatódott a fajok tömeges kipusztulása--2009. 12. 30.

Bár több faj esetében is felderengett halvány reménysugár az év folyamán, az állat- és növényfajok tömeges kihalása alapvetően változatlanul folytatódott 2009-ben - értékelte az évet a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértője, Volker Homes.

Bővebben
Mérsékelték az árvízvédelmi készültséget--2009. 12. 29.

Elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Sajó mentén, mert lassan levonul az árhullám a folyón. A Bodrog lassan árad, Sárospatak környékén várhatóan holnap vagy holnapután tetőzik. A Tisza Záhonyig apad, lejjebb lassan árad. Az országban mintegy 500 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség. Lakott területet nem veszélyeztet az áradás.

Bővebben
Tőzegtó vagy Auchan "Tópart"?--2009. 12. 15.

 
Végveszélyben a Dunakeszi Tőzegláp! Ugye, Te sem vásárolsz már náluk? Bojkott!! Ha nem támogatod a jogsértéseket, a természeti értékeink megszűnését... Bővebben képekkel, dokumentumokkal, aláírásgyűjtéssel: http://tozegto.freeweb.hu/

 

Bővebben
Koppenhága: Újraindultak a tárgyalások--2009. 12. 15.

Több mint öt órás leállás után tegnap késő délután újraindultak a hivatalos tárgyalások az ENSZ klímavédelmi konferencián. A mélytengerek élővilága is reagál a klímaváltozásra. Könnygázzal oszlatott a dán rendőrség.

Bővebben
Műhús a laborból--2009. 12. 01.

Kommentár nélkül: Holland szakemberek élő malacból vett sejtekből petri csészében idézték elő a fejlődési folyamatot. Az úgynevezett in vitro, vagy mesterséges hús előállítása évente több milliárd tonnával csökkentheti az állatok által kibocsátott üvegházhatású gázokat, már ha az emberek hajlandók megenni.

Bővebben
Nájlonfa-akció - bojkott a vásárlási láz ellen--2009. 11. 27.

November 27-én, a Ne vásárolj semmit! Napon egy nájlonfával hívják fel a figyelmet az esztelen vásárlás hatásaira a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Cellux Csoport.

 

Bővebben
ECHO TV - SZÖVET--2009. 11. 25.

Az ECHO TV Barométer című műsorának vendége volt Szabadkai Andrea programvezető - Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) -2009. 11. 24-énTéma: Kihasználatlan piac? - Védelem a hazai kistermelőknekA műsor az alábbi linken tekinthető meg.

Bővebben
Nem kell árapasztó a szatmári gazdáknak--2009. 11. 24.

Tiltakoznak a Szamos-Kraszna közben tervezett árapasztó vésztározó építése ellen az érintett szatmári gazdák, s nem adják földjeiket az árvízvédelmi létesítmény kialakításához - írta a Kelet-Magyarország.
 

Bővebben
Vita a Vásárhelyi-terv törvény módosításáról a Parlamentben--2009. 11. 23.

Az Országgyűlésben megkezdődött a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosítására vonatkozó indítványról. A tervezetet többen kifogásolják, köztük Bencsik János és Ángyán József képviselők. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalásban hívta fel a figyelmet a tervezett módosítás által felvetett környezeti kockázatokra. Az Országgyűlésben parázs vita zajlott a törvényjavaslatról, melyet elolvashat ide kattintva.

Bővebben
Ha élelmiszer, akkor legyen magyar!--2009. 11. 21.

A lakosság mindenekelőtt az élelmiszerek esetében ragaszkodik a magyar áruhoz, közülük is különösen a hús- és hentesáru, a tej és tejtermékek, illetve a zöldség- és gyümölcsfélék esetében. Ha teheti, a megkérdezettek 52 százaléka a magyar terméket részesít előnyben - ezek a legfontosabb megállapításai az Ipsos válságkutatás-sorozatának.

 

Bővebben
Az ombudsman a Vásárhelyi-terv törvény módosításáról--2009. 11. 17.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosításának tervezete beláthatatlan környezeti kockázatokat vet fel. Az ombudsman a veszélyekre rámutatva az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához fordult.

Bővebben
Miért akarják módosítani Vásárhelyi-tervet?--2009. 11. 16.

Az Országgyűlés tegnapi vitanapján megkezdődött a Vásárhelyi-terv módosítására benyújtott kormánypárti indítvány általános vitája. Bencsik János szerint a kormány módszeresen lassítja a tározók megépítését, és a javaslat csak egy szűk kör gazdasági érdekeit kívánja előtérbe helyezni.

Bővebben
Igazságtalan ország?--2009. 11. 15.

Reménytelenség és remény

Hankiss Elemér cikke az Indexen.

Egy társadalmi berendezkedés igazságossága, illetve igazságtalansága három tényezőn múlik.

Bővebben
Gondok a zöld kommunikációban--2009. 11. 07.

A biológiai sokféleség és az ezt sújtó problémák nehezen megérthetők. A média feladata is lenne, hogy az emberekben jobban tudatosuljon a természetben végbemenő drámai folyamatok fontossága.

Bővebben
Hogyan lakjunk zöldebben?--2009. 11. 02.

 Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület környezeti tanácsadó irodáját az utóbbi időben többen keresték fel energetikai, építészeti jellegű kérdésekkel. Tegyük passzívvá házunkat!

Bővebben
Ötvenmilliárdra nőtt a fa feketepiaca--2009. 10. 27.
A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont adatai szerint a nyilvántartásba vett évi 6,5-7 millió köbméter legálisan kitermelt fa mellett éves szinten 3-3,5 millió köbméter "fekete-vágás" is van, amelynek piaci ára 50-75 milliárd forint lehet - írta ma a Napi Gazdaság.
Bővebben
Csak a hulladék 15 százalékát gyűjtjük szelektíven--2009. 10. 27.
A nyugat-európai országokban a visszagyűjtött hulladékok aránya összességében eléri a 70-75 százalékot, s ezen belül a lakosság harmada, negyede gyűjt szelektíven. Nálunk a lakossági begyűjtés még csak 15 százalékos.

Bővebben
Nem sírok a Suezért--2009. 10. 26.
Nemcsak Magyarországon ellentmondásos fejlemény a multinacionális óriásvállalatok megjelenése a víziközmű- és csatornavállalatokban: a vízszolgáltatás – és általában a közszolgáltatások – privatizációja sehol a világon nem fáklyásmenet. Történelmileg a víziközművek közösségi tulajdonban működtek egészen a huszadik század végéig, a csapvíz mint termék és piac relatíve új fejlemény.
Bővebben
Sólyom László az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján--2009. 10. 23.
a Műegyetem aulájában tartott ünnepi megemlékezésen

Tisztelt Emlékező Közönség, a Műegyetem ’56-os és mai hallgatói!


Nem véletlenül szólítottam meg külön az ötvenhatosokat és a fiatalokat. Itt van a nemzedékváltás ideje. Hadd lássuk meg végre, szeretnénk látni még, mi lesz az örökséggel. Mit tud kezdeni ötvenhattal az ifjúság?
Bővebben
Visszatartással kezelnék a belvizeket--2009. 10. 12.
A hagyományos gyors levezetés helyett visszatartással kezelné a belvízproblémát a társadalmi konzultáció alatt álló vízgyűjtő-gazdálkodási terv - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI).
Bővebben
A SZÖVET már a Nappaliban van!--2009. 10. 10.
A spájzban már régóta ott vagyunk, most a Nappaliba is eljutottunk. Az MTV műsorában Szabadkai Andrea és Kajner Péter beszélt a helyi termékek értékesítéséről, a jogi akadályokról és megoldási javaslatainkról. A műsor megtekinthető itt.
Bővebben
Aszály és a szárazodás Magyarországon--2009. 10. 08.
Magyarországon 100 évből 28 aszályos, a kalászosoknál az ebből adódó bevételkiesések 25%-kal nőttek az elmúlt évben. Aszály elleni stratégiát sürgetnek a hazai tudósok, úgy vélik, az Országgyűlésnek mielőbb határozatot kellene hoznia az aszály káros hatásait megelőző, a védekezést elősegítő program kidolgozására.
Bővebben
Vízerőmű a Rábán--2009. 08. 29.
Három évtizede nem épült Magyarországon vízerőmű, ezért is nagy jelentőségű a Rába Nicki duzzasztója mellett elkészült Kenyeri Vízerőmű, melyet egy éves próbaüzeme után adott át Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
Bővebben
Fűszeres Eszter gasztroblogger is hírdeti a civilek Kistermelői rendelet módosító javaslatát!--2009. 08. 27.
Az egyik legjobb gasztroblogger, a Fűszer és Lélek című oldalán olvashatjuk:
34 civil szervezet hivatalosan benyújtotta a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006 FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet módosítására vonatkozó részletes javaslatát. Jelenleg 39 civil szervezet csatlakozott a módosító javaslathoz, az egyeztetések folynak. Az illetékes tárca, az FVM ígérete szerint a 2009. év végére elkészülhet az elfogadásra szánt módosító rendelet.
Bővebben
Végképp bezárhatnak a falusi vendéglátók--2009. 08. 27.
Harminchárom civil szervezet közösen fordult az agrár igazgatáshoz, hogy érdekeiket egyeztetve változtassanak a kistermelést szabályozó rendeleteken. Ez részben hiánypótló lenne, hiszen 2010-től hatályon kívül helyezik a falusi és agroturizmust eddig szabályozó kormányhatározatot. Mi lesz például a falusi piacokkal? Erre is kereste a választ Lévai András. (A műsorban Szabadkai Andrea nyilatkozik a SZÖVET-től, de tévesen a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szakértőjeként mutatják be). Hallgassa meg!
Bővebben
Bösztörpusztán minden a magyarokról szól--2009. 08. 24.
A Szabadszállás melletti Bösztörpusztán, a Magyarok Szövetsége (MSZ) országos találkozójának első napján 60-80 ezren vettek részt a 2009. augusztus 21-én, pénteken, délelőtt kezdődött programokon.
Bővebben
Törvénysértéssel vádolja a Fidesz az agrárminisztert--2009. 08. 24.
A Fidesz szerint törvényt és egyben alkotmányt sértett a földművelésügyi miniszter akkor, amikor tényként közölte az Európai Bizottság illetékes biztosával, hogy Magyarország 2010-ben áttér az új agrártámogatási rendszerre.
Bővebben
Sólyom László köztársasági elnök beszéde Révkomáromban--2009. 08. 23.
Szent István szobrának felavatása alkalmából

A beszédet az ünnepségen Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel.


Tisztelt Ünneplő Közönség!

Boldog az a nép, amelynek olyan nagy, és szent király alapított országot, mint Szent István. Boldogok vagyunk, mert Szent István ezer éven át együtt maradt népével, mert a reménység forrása volt és példaképként szolgált.
Bővebben
Baleset egy szibériai vízi erőműben--2009. 08. 19.
A dél-szibériai Hakaszföldön a Szajan-Susenszki-víztározó két átvezető csatornája tegnap megsérült, és víz alá került az erőmű egyik gépterme. Nyolc ember meghalt, 10 megsérült, 64 ember sorsa ismeretlen.
Bővebben
Hatalmas élőhely-mentő munkálatok kezdődhetnek a Tisza-tavon--2009. 08. 17.
Ez év végéig befejeződik az előkészítése annak az élőhely-rehabilitációs és fejlesztési programnak, mely közel százmillió forintból várhatóan jövő nyáron valósul meg a Tisza-tó Tiszavalki medencéjében - tájékoztatta a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke az MTI-t pénteken.
Bővebben
Tisza-tavi Ökocentrum épül Poroszlón--2009. 08. 17.
A Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként a Tisza és a Tisza-tó élővilágát bemutató ökocentrum épül 2,2 milliárd forintos beruházásban a Heves megyei Poroszlón.
Bővebben
Bölcső, majdan sír--2009. 08. 17.
Vészesen apad az ókor több folyóvölgyi civilizációjának létrejöttében kulcsszerepet játszó Eufrátesz, Tigris és Nílus, ami környezeti és társadalmi katasztrófával fenyeget.
Bővebben
Bemenne a bankba kétezer csákányos, csak érdeklődni--2009. 08. 16.
Éliás Ádám két éve kezdte tulajdon-visszaszerzési akcióját, és ma már az építőipari kisvállalkozás tulajdonosa a több mint száz céget tömörítő Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnöke. 2007 októbere óta százmillió forintot szereztek meg segítségükkel a munkájukért pénzükre váró vállalkozók. Éliás a nem fizető megrendelők elleni támadás után most kilakoltatási moratóriumra szólította fel a bankokat. Azt mondja, politikai ambíciói csak arisztotelészi értelemben vannak.
Bővebben
Teljesen elhalt a nyolcvan százalékos polcszabály--2009. 08. 16.
Nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a kereskedők a nyolcvan százalékos szabályként emlegetett etikai kódexbe. Az Élelmiszer Termékpálya Kódex szerint meghatározták volna, hogy az üzletekben a magyar áruk aránya legalább nyolcvan százaléknak kell lennie. A válság azonban közbeszólt, a kereskedők felmondták a kódexet, minden marad a régiben.
Bővebben
Feketén folytatják majd a falusi vendéglátók?--2009. 08. 15.
A költségvetési hiány kezelésének oltárán a kormány feláldozza azokat a tevékenységeket, amelyek a vidéken élő ezreknek, tízezreknek tették lehetővé jövedelmük legális kiegészítését, a megélhetést - fogalmaz Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület piacépítési programvezetője a Napi Turizmus kérdésére.
Bővebben
Legalizálni akarják a véres hurkát a civilek--2009. 08. 15.

A hazai szabályozás jelenleg csak a magánfogyasztást engedi házi vágás esetén. A hazai civilek szerint azonban még mindig lehetne nemzeti intézkedési terven kérni ezt a kivételt.

Bővebben
A SZÖVET piacépítő tevékenysége--2009. 08. 15.
Az alább olvasható két cikk Az Európai Unió Agrárgazdasága című kiadványban jelent meg /2009. 14. évf. 5-6. szám. Hamarosan letölthető lesz az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ honlapjáról is.

Az első cikk: Szabadkai Andrea programfelelős: A SZÖVET piacépítő tevékenysége;
Az ezt követő: Kajner Péter elnökségi tag: Az önellátó gazdaság előnyei és távlati lehetőségei.
Bővebben
Nyitott seb a hegyen - kénsavas tó fenyegeti a Tiszát--2009. 08. 11.
Ezer méter magas hegyek között gyűlik a savas víz a Rosia Poieni-i rézbánya zagytározójában. Gazdája, egy román állami cég lassan kifut a pénzből, és ha nem kap segítséget, nem tudja majd semlegesíteni a kénsavas vizet, amely az Aranyosba, onnan pedig a Maros, majd a Tisza vizébe juthat. Eljött az utolsó pillanat, amikor a helyzet még menthető, de a román állam nem talált végleges megoldást a problémára.
Bővebben
Ne vezessék be az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert!--2009. 08. 02.
Megdöbbenéssel értesültünk a Kormány tegnap nyilvánosságra került döntéséről, mely szerint a köztársasági elnök alkotmányossági kifogásai ellenére  be kívánják vezetni az SPS rendszert.
Bővebben
Megszavazták a szociális kártyát Monokon--2009. 08. 02.
Monokon kedden döntöttek a szociális kártya szeptemberi bevezetéséről. Erre utalják majd a segélyeket, amelyeket csak meghatározott termékekre, a kijelölt helyeken költhetnek el a rászorulók. A segélyek átutalásának feltétele az is, hogy mindenki rendben tartja a háza előtti területet és haszonnövényeket termeszt. Döntöttek arról is, hogy a település a jövőben csak magyar termékeket fog vásárolni.
Bővebben
Az erdőtüzek 96 százalékát ember okozza--2009. 08. 02.
A természetes jelenségek, mint a villámcsapás, vulkáni tevékenység, sziklaletörések vagy kőlavinák keltette szikrák manapság az erdőtüzek négy százalékáért felelősek. A WWF természetvédelmi szervezet friss tanulmánya szerit az összes többi eset okozója az ember.
Bővebben
Zöld nyilatkozat a VGT-ről--2009. 08. 02.
A zöldek nyilatkozatot tettek közzé a vízgyűjtő tervezési folyamatban észlelelt problémákról. Álláspontjuk szerint az EU által előírt decemberi határidőre csak akkor készülhet használható terv, ha a munkába egyenrangú szereplőként bevonják a környezetvédelmi felügyelőségek és a nemzeti parkok munkatársait, továbbá, ha a "társadalom bevonása" se marad puszta formalitás, és a döntéshozók elé kerülő anyagba bekerülnek a civil közösségek javaslatai.
Bővebben
Szüretelnek az első roma TSZ-ben--2009. 08. 01.
Uborkaföldön szoktatták vissza a munkába a helyieket. Hajolgatni fárasztó, de a szövetkezetben mindenki tulajdonos. Dupla annyit keresnek, mintha segélyt kapnának. Az index.hu videóriportja Igriciből.
Bővebben
A SZÖVET a Zöldövezetben--2009. 08. 01.
Szabadkai Andrea és Kajner Péter a Kossuth Rádió Zöldövezet című műsorában, július 31-én, Mangel Gyöngyi mikrofonja előtt beszélt az élelmiszerbiztonságról és a közvetlen kereskedelemről. A műsor letölthető itt vagy meghallgatható a Magyar Rádió honlapján (a 15. perctől).
Bővebben
Tiszatarján a Nagy ugrás után--2009. 07. 26.
Tiszatarján lakói július 12-én megmutatták, hogy tudnak mulatni. Az Európai Folyók Hálózata nevű civil szervezet kezdeményezésére idén is több százezren ugrottak az európai folyókba, hogy támogassák a folyók újjáélesztését. Most a hétköznapok következnek.
Bővebben
Jövőre megszűnik a falusi szálláshelyek adókedvezménye--2009. 07. 25.
A falusi vendégfogadók egyre népszerűbbek Magyarországon, ám erre az állam is felfigyelt. Jövőre megszűnik a falusi szállást kínálók adókedvezménye. A szakmai szervezet szerint a jogszabályalkotók ezzel a feketegazdaság irányába tolják az ágazatot, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy sok faluban ez az egyetlen esély a helyben maradásra, a segélyen túli élethez.
Bővebben
A disznóvágást is betiltaná a kormány--2009. 07. 25.
Úgy tűnik, a tradicionális disznóölést is "eltörli" a Bajnai-kormány. A disznóvágásra készülő házigazdák portájára már EU-konform vágóhidakat álmodnak a honatyák - legalábbis erre enged következtetni egy előkészítés alatt álló rendeletmódosítás. A falusi vendégasztal szolgáltatókat ellehetetlenítik a döntéshozók, pedig a vidéki vendéglátás adómentességének eltörlése és az üdülési csekk megadóztatása már önmagában is kivéreztetné a falusi turizmust.
Bővebben
Az leszel, amit megeszel--2009. 07. 24.
Gál Tamás, Kajner Péter, Szabadkai Andrea cikke a Magyar Narancs 2009. július 23-adikai számában élelmiszerbiztonságról, kistermelőkről, agrárreformról.
Bővebben
A SZÖVET az ECHO TV-ben--2009. 07. 21.

Szabadkai Andrea az ECHO TV Barométer elemző műsorának vendége volt 2009. július 21-én

A téma: Mikor lesz magyar áru a magyar polcokon?

A felvétel megtekinthető ide kattintva.


Bővebben
SZÖVET az M1-en--2009. 07. 21.
Kormányzati segítség ahhoz a törvénymódosítási csomaghoz, mely lehetővé teszi a magyar áruk boltba, piacra és étterembe való jutását.
Az Este vendége Szabadkai Andrea a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület programvezetője volt.
(A riport 22:35 percnél kezdődik) A felvétel megtekinthető itt.
Bővebben
Áldás lehetne az árvíz--2009. 07. 19.

Szélsőséges az időjárásunk: aszály után jött az áradás. Ugyanakkor hagyjuk elfolyni az életet adó vizet, vélik a Szövetség az Élő Tiszáért (Szövet) aktivistái.

Bővebben
A magyarok szerint kockázatos enni--2009. 07. 18.
A magyarok kétharmada (64 százalék) szerint a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget. Mindössze 4 százalék vélekedik úgy, hogy a szintetikus anyagoknak nincs számottevő egészségügyi hatásuk, ez az arány a 40-49 éves korosztályban ennél jelentősebb, 9 százalék.
Bővebben
Olcsón adják a barackot a gazdák--2009. 07. 15.
Bár az idei kajsziszezon magas árakkal indult, a Tisza-menti termelők folytatják fővárosi gyümölcsakciójukat. Mint mondják, kifizetődő közvetlenül a fogyasztóknak értékesíteni a gyümölcsöt, hiszen így azonnal készpénzhez juthatnak.
Bővebben
A SZÖVET a Duna TV-n--2009. 07. 15.
A Szövetség az Élő Tiszáért piaci csapata a Duna TV Gazdakör című műsorában szerepelt, 2009. július 11-én. Az adás megtekinthető ide kattintva.
Bővebben
Valódi részvételt a vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésében!--2009. 07. 12.
Civilek nyílt levélben kifogásolják, hogy a vízgyűjtő-gazdálkodás tervezési folyamatában a "civilek" részvétele pusztán formalitás.
Bővebben
Valódi részvételt a vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésében!--2009. 07. 12.
Civilek nyílt levélben kifogásolják, hogy a vízgyűjtő-gazdálkodás tervezési folyamatában a "civilek" részvétele pusztán formalitás.
Bővebben
Sivatagi tájgazdálkodás--2009. 07. 12.
A tiszaroffi tározó megnyitása kapcsán a környezetvédelmi és vízügyi miniszter maga teszi nyilvánvalóvá, hogy a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) programból a tájgazdálkodás lehetősége immár végleg kikerült. Ahhoz, hogy ezt megértsük, persze tudni kell olvasni a sorok között.
Bővebben
Visszatérnek a boltokba a görbe uborkák--2009. 07. 01.
Húsz éves szünet után július elsejétől újra árusítani lehet majd az üzletekben a görbe uborkákat és szabálytalan formájú répákat, miután a bürokrácia elleni harc jegyében az esetek többségében eltörlik a gyümölcsök és zöldségek méretére és formájára vonatkozó megszorításokat - írja a Bruxinfo.
Bővebben
Népszerűvé válhatnak a tejautomaták--2009. 06. 21.
A tejtermelők keveslik a felvásárlók által kínált árat, ezért maguk igyekeznek eladni a terméket: Nyugat-Magyarországon több élelmiszerboltban automatából értékesítik a friss tejet. A terméktanács szerint van jövője az automatás értékesítésnek.
Bővebben
Hová utaznak és miért ételeink?--2009. 06. 21.
Az angliai Új Közgazdaságtan Alapítvány (New Economics Foundation) „egymástól függés” címen tanulmányt készített, amelyben azt vizsgálta, hogy különböző szempontokból az angol gazdaság mennyire függ a világ többi részétől: pl. energia, élelmiszer, kulturális értékek tekintetében.
Bővebben
Tiszavirágzás Nagykörűben--2009. 06. 18.
 
A természetvédők örömére az Alsó-Tiszán és a Maroson néhány napja nagy egyedszámban rajzottak a kérészek, más szóval látványos tiszavirágzás zajlott. Munkatársunk tegnap este a Közép-Tiszán, a Nagykörű és Fegyvernek közötti révátkelőhelyen tartott helyszíni szemlét.
Bővebben
Virágzik a Tisza--2009. 06. 10.
Megkezdődött a Tiszán és a Tisza-tavon a legnagyobb termetű magyarországi kérészfaj, a tiszavirág rajzása. A vízi rendőrök a természetvédőkkel együtt igyekeznek megakadályozni, hogy a védett rovarokat, főként a horgászok, illegálisan begyűjtsék.
Bővebben
Tiszavirág rendőri kísérettel--2009. 06. 10.
Megjött a júniusi jó idő, a vízhőmérséklet újra emelkedik, az elmúlt napok esői följebb hozták egy kicsit a vízszintet, de nem zavarosodott be, a hét végére már Szolnoknál is húsz fok körüli lesz a Tisza, és ha minden jól megy, akkor már ma vagy holnap elindul a tiszavirágzás Szeged környékén (a Maroson és a Tiszán is láttak már néhány kirepült rovart az elmúlt napokban), és aztán, ahogy az időjárás alakul, halad szépen fölfelé, északnak.
Bővebben
Szinte ingyen adják az epret--2009. 06. 05.
Tavalyi "meggymentő" akciójukon felbuzdulva idén is a fővárosban árulják majd portékájukat a Tisza-menti termelők. A gazdák így tisztességes áron értékesíthetik termésüket, a fogyasztók pedig a bolti ár töredékéért vásárolhatnak jó minőségű, magyar gyümölcsöt.

 

Bővebben
Nagymarosi gát - újratöltve?--2009. 06. 02.

A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügye valóban politikai, sőt, nem csekély mértékben pszichiátriai kérdés; mert hát mi szükség volna egy ilyen ökológiailag iszonyatosan romboló, viszont rendkívül költséges és energetikailag csekély hasznot hajtó Műre? Semmi.
Bővebben
Fülöp a vízbiztonságról--2009. 05. 29.
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a regionális víziközmű cégek átszervezésének felfüggesztését kéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.
Bővebben
Belvízreform tanulmány--2009. 05. 21.
Szinay Miklós, a Magyar Mérnöki tagjának, hidrológusának tanulmánya a csapadékgazdálkodásról. A tanulmány célja, hogy a hazai belvízgazdálkodást és öntözést fenntartható pályára segítse.
Bővebben
Fűnyírásra kecskenyájat alkalmaz a Google--2009. 05. 09.
Sokan egyetértenek azzal, hogy a Google a korszerűség, a találékonyság és a vállalati siker mintapéldája. Ezt bizonyítandó az internetes óriás egy kecskenyájat bérelt fel, hogy székházának kertjét megtisztítsa a gaztól - írja az El Mundo című spanyol napilap.
Bővebben
Ez itt a tét: az Alföld jövője--2009. 05. 07.
A múlt évszázadban ötvenegy száraz és harminckét csapadékdús év volt az Alföldön. Aszálynál aszálykárt, belvíznél belvízkárt fizet a magyar állam, az elpusztult termés után nincs adóbevétele, a magasabb étolaj-, kenyér- és egyéb árak gerjesztik az inflációt.
Bővebben
Két környezetvédelmi nagyprojektre bólintott Brüsszel--2009. 05. 05.
Az Európai Bizottság - a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően - újabb két környezetvédelmi nagyprojektet hagyott jóvá. Zöld utat kapott a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó megépítése, az árvízvédelmi fejlesztések együttes értéke 38 milliárd forint.
Bővebben
Működőképes vízfegyver--2009. 04. 25.
A víz egyszerű, de a földi élet fenntartásához nélkülözhetetlen anyag. Óriási mennyiségben található földünkön, mégsem dúskálhatunk: nagy baj ugyanis, hogy a vízkészleteknek mindössze néhány százaléka iható, a többi sós, nehezen kiaknázható vagy fertőzött. Némely földrészen rendkívül kevés van belőle, ennek következtében évente több milliónyian pusztulnak el, vagy betegednek meg.
Bővebben
Grocery Store Wars--2009. 04. 25.
Animációs angol nyelvlecke a lázadó biozöldségek végső küzdelméről az intenzív mezőgazdaság birodalma ellen. Csillagok háborúja a zűrben, a földön és a szupermarketben. A video megtekinthető ide kattintva.
Bővebben
Kiszáradnak a Föld folyói--2009. 04. 23.
A Föld szinte összes folyójából fogy a víz, amikből nem, azokból is csak azért, mert az olvadó gleccserek táplálják őket még egy ideig. A kutatók szerint katasztrófa fenyeget hosszú távon, mert kifogyunk az édesvízből.
Bővebben
A dinoszauruszok ismét kihalnak--2009. 04. 20.
Jövő idő II.
A dinoszauruszok a bolygó urai voltak. A Föld történetének legvirágzóbb ökoszisztémájában éltek, és a korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló tápláléknak köszönhetően legtöbb fajuk hatalmas testméretet ért el. Aztán történt valami, ami váratlanul megváltoztatta a létfeltételeket, és a nagy testű állatok képtelenek voltak alkalmazkodni. Az a test, ami hatékony volt az élelembőségben, teher lett az ínségben.
Bővebben
Magyar élelmiszer - közvetlenül a termelőtől--2009. 04. 17.

A kis léptékben történő élelmiszertermelés, feldolgozás és értékesítés szabályainak módosításával új értékesítési lehetőségek nyílhatnak a kistermelők előtt. Civilek szerint így a vidék gazdasága plusz állami támogatás nélkül is fellendülhet, enyhítve a válság okozta munkanélküliségen.

Bővebben
Fenntartható közösségi kezdeményezések--2009. 04. 15.
Kajner Péter az Echo TV Barométer című műsorában Obersovszky Péter vendége volt és hazai fenntartható közösségi kezdeményezésekről, vidék és város közös sorsáról, a válság hatásairól és a kiút lehetőségéről beszélt. A műsor megtekinthető itt.
Bővebben
Elhunyt Harnos Zsolt akadémikus--2009. 04. 15.
Életének 68. évében elhunyt Harnos Zsolt akadémikus, az MTA Agrártudományok Osztálya tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi tudományos rektorhelyettese. A tudós a TÁJ-KÉP Program egyik vezetője is volt.                          
Bővebben
Mit hoztak a multik Magyarországnak?--2009. 03. 19.
Róna Péter befektetési bankár úgy véli, hogy a válság miatt összeomlott a harminc éve uralkodó neoliberális paradigma, a piac önszabályozó mechanizmusai nem válthatják ki az állami szabályozást. A válság következtében visszafordulhat a globalizáció és újjáépülhetnek a nemzetállamok. Az ELTE tiszteletbeli tanára szerint az euró bevezetése több kárt okozhat mint hasznot, a külföldi befektetők helyett pedig a hazai mezőgazdaságra kéne koncentrálnia az országnak. Interjú az Index-en.
Bővebben
A gazdasági válság okai és következményei közérthetően--2009. 03. 14.
Mandy, akinek Berlin-Kreuzbergben van kocsmája, fejébe veszi, hogy megnöveli a forgalmát. Ettől kezdve hitelre is ad  innivalót a törzsvendégeinek, a főleg szociális segélyből élő iszákosoknak. Egyszerűen felírja a söralátétekre, hogy ki mennyit ivott.
Bővebben
TÁJ-KÉP csata előtt - Tiszai jövőkép a Parlamentben--2009. 03. 10.
Március 6-án, az Országgyűlés felsőházi termében mutatták be a TÁJ-KÉP Tiszai Alföld Jövőkép Építés Program ajánlásait. A szakértők véleménye szerint a folyó mentén élők számára a kitörés kulcsa: visszaadni a helyi közösségek számára az önrendelkezés jogát és lehetőségét.
Bővebben
Duzzasztani, mindenáron--2009. 03. 04.
Folyóról, vízlépcsőről, természetről lesz szó, nagy ívben, óvatosan fordulok rá, mert rossz tapasztalataim vannak. Persze, milyen vitával kapcsolatban lennének jó tapasztalai az embernek 2009-ben Magyarországon? Hol ne találkozna primitív előítéletekkel, nyereségvágyból elkövetett hazudozással, üres, buta hangoskodással, sunyítással, vörös fejű anyázással?
Bővebben
Zöld szervezetek a magyar sikerről--2009. 03. 02.
Nagyszerű magyar siker született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok ismét elutasították a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.
Bővebben
PIACKUTATÓ második rész: Fehérváron felment az ára a tejnek--2009. 02. 28.
A fehérvári úti csarnokban az átalakítás óta is sok őstermelő árul. Réka retró-szerkójában tejfölért és krumpliért megy, Csilla kommentál. Este mindezt összefőzik: vecsernyéhez szól a nóta! Fehérváron felment az ára a tejnek. A NOL videója ide kattintva látható.
Bővebben
Világörökség törvényt sürget a Környezetvédelmi Bizottság--2007. 12. 14.
Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága megállapította, hogy az UNESCO világörökség listán szereplő magyarországi területek védtelenek a különféle gazdasági és infrastrukturális fejlesztések káros következményei ellen. Ezért a Bizottság javaslatot fogalmazott meg a kormány felé, hogy alkossa meg a Világörökség Törvényt, és gondoskodjon a szükséges pénzügyi forrásokról.

A greenfo cikke
Bővebben
Ostorlámpák a hortobágyi pusztán?--2007. 11. 26.
Több mint egymilliárd forintba került az elektromos légvezetékek s a többi, nem odavaló tereptárgyak eltüntetése a hortobágyi pusztáról, de a világörökségi területen most újra olyan beruházást terveznek, amely ismét lámpaoszlopokat igényel. Aradi Csaba ökológus felháborítónak tartja a munkálatokat, amelyek szerinte harminc év álmait teszik tönkre.
Bővebben
Kiskunsági éghajlatváltozási teszt--2007. 11. 12.

A klímaváltozás hatásai már Magyarországot is elérték, ennek tudhatók be az aszályos nyarak, a szubtrópusi növények megjelenése és a legutóbbi enyhe tél is. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársai a Fülöpházi buckavidéken vizsgálják a folyamatot.

Bővebben
Traktorhoz kell az olajprés--2007. 11. 02.
Olajütőt vásárolt egy ároktői fiatalember. Önmagában ez nem hír, mert nemcsak marhatakarmányt, hanem repcét és napraforgót is termeszt. Lesz hát olajpogácsája a teheneinek és étolaja a családnak. Ám Győri Kálmán saját gépeit is az általa előállított biodízelolajjal szeretné működtetni.
Bővebben
Sajtótükör a VTT-ről--2007. 10. 19.

A héten újra a Parlament elé került a Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése, mivel a 2004-es törvényben meghatározott 2007. december 31ig határidős beruházásoknak csak igen csekély hányada valósult meg. A törvény felülvizsgálatát célzó törvényjavaslatot a sajtó következőképpen értékeli.

Bővebben
Tározóépítés elnapolva--2007. 10. 19.
December végéig el kellett volna készülnie a kilenc közül hat vésztározónak a Vásárhelyi terv keretében, ám lehet, hogy az építkezés elhúzódik 25 esztendőre. A terv módosításáról Kajner Pétert, a Szövetség az Élő Tiszáért mozgalom elnökségi tagját kérdeztük.
Bővebben
Környezetvédők új petíciója a Tiszáért--2007. 10. 18.
Civil természetvédő szervezetek és térségbeli önkormányzatok közös beadványban kérik az Országgyűléstől és a környezetvédelmi minisztertől, hogy halasszák el a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat vitáját.
Bővebben
Erdők eltűnése miatt hevesebb áradások--2007. 10. 18.
A fejlődő országokban végzett erdőirtás fokozza az áradások gyakoriságát és hevességét – állítja egy új tanulmány.
Noha az erdőirtás és az áradás között létező kapcsolatot már sok éve sejtik e feltevést a Global Change Biology szeptember végi száma most először támasztja alá a világ különböző tájairól vett példákkal.
Bővebben
HVTK hírlevél--2007. 10. 16.
A Határmenti Vidékfejlesztési Tanácsadó Központ hírlevele -
2007. október
Bővebben
A Tisza jövőjéért aggódnak--2007. 09. 28.
A Tisza vízgyűjtő területein található öt ország szakemberei arra szövetkeztek a közelmúltban, hogy együttműködjenek a Kárpátok-Tisza régió társadalmi és gazdasági fejlesztése érdekében. A Tisza Chartáról [.pdf - 31KB] Bodrogkeresztúri fórum a Tiszáért, 2007.09.27.
Bővebben
A Vatikáni szén-dioxid Tiszakeszin köt--2007. 09. 20.
Pápai áldással is megerősített globális kommunikációs sikert aratott a Vatikán számára erdőt telepítő magyar-amerikai vállalkozás. A Planktos-KlímaFa Kft. a nyáron vállalta, hogy 150 ezer négyzetméteren erdősít, amivel megváltja az egyházi állam szén-dioxid-kibocsátását.
Bővebben
Az agrárárat is felpörgeti az etanol--2007. 09. 20.
A következő tíz évben húsz-ötven százalékkal emelkedhetnek az élelmiszerárak a bioenergia-ipar fellendülése nyomán - ezt prognosztizálja az OECD. Az idei szélsőséges időjárás és a rossz termés csak átmeneti ársokkot okoz, de az energiafüggetlenedést szolgáló amerikai, európai, kínai politika megváltoztatja az agrártermelés szerkezetét, és legalább középtávon tartós élelmiszerár-emelkedést vetítenek előre.
Bővebben
Örökerdők terkedésének támogatása Magyarországon--2007. 09. 20.
Új pályázati lehetőség a személyi jövedelemadó 1 százalékából „Az erdők közjóléti célú védelmére és bővítésére” befolyt összeg felhasználására. A pályázat célja a folyamatos erdőborítással járó, természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodás támogatása, terjedésének segítése.
Bővebben
Károsabb a biodízel, mint a fosszilis üzemanyag--2007. 09. 20.
A szerzők, Richard Doornbosch és Ronald Steenblik a fején találták a szöget - lehet, hogy a gyógymód rosszabb, mint a betegség maga.
Bővebben
Zöld Hiradó--2007. 09. 17.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület rendszeresen megjelenő folyóiratának a Zöld Hiradónak 2007-es számai letölthetők.
Bővebben
Ökológiai katasztrófák képei az új Times világatlaszban--2007. 09. 10.
Drámai változások követhetők nyomon a The Times legfrissebb, szeptember 3-án megjelent átfogó világatlaszának (The Times Comprehensive Atlas of the World) oldalain. A globális klímaváltozás és az emberi tevékenység - elsősorban a vízválság miatt felépült gátak, öntözőrendszerek - nyomán földtörténeti léptékkel nézve drasztikus sebességgel rajzolódnak újra bolygónk egyes területei. Melyek a leglátványosabb változások?
Bővebben
Fenntarthatóság és globalizáció sorozat 1-5.--2007. 06. 05.
Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a L’Harmattan Kiadó “Fenntarthatóság és globalizáció” című sorozatának első öt füzete:

1. Lányi András: A globalizáció folyamata
2. Lányi András: A fenntartható társadalom
3. Kajner Péter (szerk.): Gazda(g)ságunk újrafelfedezése. Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztés elméletben és gyakorlatban
4. Jakab György - Varga Attila: A fenntarthatóság pedagógiája
5. Takács-Sánta András (szerk.): Paradigmaváltás?! Kultúránk néhány alapvető meggyőződésének újragondolása
Bővebben
Árvíz: küzdjünk ellene vagy hasznosítsuk?--2006. 04. 05.
A Kárpát-medencét ismét rekordméretű árvíz érte el. Küzdelem folyik a víz ellen, emberéletért, házakért. A gazdák földjeinek jelentős része víz alatt áll, késleltetve a tavaszi munkálatokat. A víz ma ellenség, de néhány hónap múlva a földek a hiányzó csapadék után kiáltanak majd.
Bővebben
Megfeneklik-e a Vásárhelyi-terv?--2006. 03. 10.
Nagykörű, 2006. március 10.  Memorandum a Tiszáról címmel hozták nyilvánosságra közös állásfoglalásukat Tisza-menti önkormányzatok, folyó mentén élő gazdálkodók, a Tiszáért dolgozó civil szervezetek, kutatók. A dokumentum leszögezi, hogy a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) című állami fejlesztési program csak akkor segíthet a Tisza mentén élők sorsán, ha az árvízvédelmi, vidékfejlesztési és természetvédelmi szempontokat egyforma súllyal veszi figyelembe. A 2003-mas bíztató kezdet után azonban a hangsúlyok átkerültek az árvízvédelemre, a fenntartható gazdálkodást szolgáló fejlesztési célok szinte teljesen eltűntek. 
Bővebben