Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!

A SZÖVET "Természetközeli vízpótlási módszerek a fenntartható gazdálkodás szolgálatában" (NEA-UN-16-SZ-1524) projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

 Vidékfejlesztési politika alulnézetből

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


 Blogok

 
 
 
 

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról

Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép


 Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


További kiadványok...


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia

 


 

 Information in English

 


"Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása" című programunk támogatói: 


Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma
NEA-UN-13-M-1773 JOGSEGÉLY PROGRAMUNK
az Accenture "Képességek a Sikerért 2010" pályázatának támogatásával valósul meg.


Az ártéri tájgazdálkodás megvalósításának helyi lehetőségei a Tisza-mentén programunk a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.


Nemzeti Alkalmazkodási Központ


 KIEMELT AJÁNLATAINK
Köszönjük támogatásuk!


http://www.tiszavilag.eoldal.hu/


 
SZÖVET PROJEKTEK


Árvízvédelem, vízgazdálkodás

WATERISK honlap 

Tisza-vízgyűjtő Monitoring Rendszer


 
TÁMOGATÓINK:
 

 

KvVM - Zöld Forrás 2010


"Élő Tisza" - a Tisza mente tájainak újjáélesztéséért című projektünk támogató

 


 További információ a honlapon olvasható cikkekkel, munkával kapcsolatban:

 

 
 
 

 
 

 

Beszámoló a Közép-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács civil küldöttjeként--2015. 04. 19.

Volt egyszer egy ember, aki felszállt a vonatra, mert utazni muszáj, és már nagyon várta, hogy megkérdezzék végre, hogy mi a véleménye az utazásról, mert régóta látta, hogy kompletten a másik irányba megy a vonat, mint ahová mennie kell, és el is terjedt, hogy meg fogják kérdezni az utasokat, hiszen illik. Szóval régóta várta a lehetőséget, s amikor végre kezébe kapta a kérdőívet, látja, hogy az útirányról nincs is benne kérdés, sőt még a következő útelágazások kapcsán is csak előre megadott lehetőségek közül lehet választani, hiszen a pálya kötött és a menetrend ki van adva – legalábbis így tudja mindenki.

Bővebben
Vélemény a Jelentős Vízgazdálkodási kérdések vitaanyagok kapcsán--2015. 03. 29.

Általában nagyon jónak tartjuk, hogy folyik ilyen tervezés, vagyis hogy felmerült, hogy vannak jelentős vízgazdálkodási kérdések, amikről szakmai vitákat kell folytatni, és hogy a szűkebb vízügyi szakmán kívüli érintetteket is be kell vonni a tervezésbe.

Bővebben
Vélemény a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról--2013. 11. 14.

A Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS-2) terjedelmes és tartalmas anyag, mennyiségileg és minőségileg is komoly munka – s ugyanígy a véleményezése is, amelyhez a kapott erőforrások szabtak olyasmi peremfeltételeket számunkra, mint az Ország további életének az éghajlatváltozás.

Bővebben
A kisléptékű termelés megerősítésének lehetőségei--2013. 10. 31.

A Rádió Orient vendégei voltak Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviseleti Szövetség elnöke és Kujáni Katalin, nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tag. A műsort vezette: Már Anna. A beszélgetés meghallgatható vagy letölthető.

Bővebben
Érdekképviseleti szövetség alakult a kisléptékű termelés megerősítéséért--2013. 10. 22.

2013. október 20-án, Debrecenben megalakult a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége. A szervezet célja a kisléptékű gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételeit javítani, amivel a helyi gazdaság erősíthető.

Bővebben
Sikertörténet lehet a gyógynövény hazánkban!--2013. 10. 09.

Szabadkai Andrea az Echo TV Híradójában beszélt a kedvező EU bizottsági állásfoglalásról, melyet a Kislépték érdekképviselet kapott. A riport megtekinthető itt, a 14. perctől.

Bővebben
Kedvező EU Bizottsági állásfoglalás a kézműves gyógynövénytermékek értékesítéséről!--2013. 10. 07.

Kislépték érdekképviselet nevében levelet fogalmaztunk meg az Európai Bizottság számára, melyben arra kértünk választ, hogy a piacon, gazdaboltban, háztól történő értékesítés során maradhat-e a gyógyhatású vagy népi hagyományos gyógyászati kézműves termék megnevezés és forgalomba hozatal? Szükséges-e ezen termékeket laborvizsgálatokkal igazolt, aránytalan költséget jelentő hatóanyag vizsgálatoknak alávetni?

Bővebben
El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól! - nyílt levél--2013. 10. 02.

Mi, e nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

Bővebben
Ne szavazzák meg a földforgalmi törvényt!--2013. 06. 21.

Egy nappal a zárószavazás előtt vált ismertté a Kormány álláspontját tükröző zárószavazás előtti módosító javaslat a földforgalmi törvénytervezethez. A földügyekben aktív hét civil szervezet szerint a törvény továbbra is lehetővé teszi a külföldiek földszerzését, és a nagybirtokrendszer fennmaradásának, további terjeszkedésének kedvez, ezért a javaslat elvetésére kérik a képviselőket.

Bővebben
A SZÖVET véleménye a Nemzeti Vízstratégiáról--2013. 06. 07.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület véleménye a Vidékfejlesztési Minisztérium által készített Nemzeti Vízstratégiáról itt letölthető.

Bővebben
Kétszázkilenc civil szervezet szólította fel a Parlamentet a földtörvény átalakítására--2013. 06. 06.

Kétszázkilenc civil- és gazdaszervezet levelet intézett a parlamenti képviselőkhöz, hogy a földforgalmi törvényt csak jelentős módosításokkal fogadják el. A szervezetek szerint a jelenlegi törvénytervezet nem alkalmas arra, hogy az ország földvagyonát megvédje a külföldi tőkétől, biztosítsa a helyi közösségek hosszú távú életlehetőségét, megfékezze a tőkés nagyüzemek terjeszkedését és megteremtse a föld termőképességét megóvó fenntartható gazdálkodás alapjait.

Bővebben
Civilek sürgetik a földjogi szabályozás átalakítását--2013. 05. 15.

Civil szervezetek sürgetik a kormányt, hogy a földjogi szabályozást úgy alakítsa át, hogy az hatékonyan akadályozza meg a magyar termőterületek külföldi kézbe való jutását, illetve járuljon hozzá nagybirtokrendszer lebontásához.

Bővebben
Civil javaslatok a földjogi szabályozáshoz--2013. 05. 08.

Természet- és környezetvédelmi, illetve agrár-, vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek a földforgalmi és üzemszabályozási törvény kapcsán fogalmaznak meg részletes javaslatokat a Kormány, illetve az Országgyűlés felé. Az állásfoglalást készítő szervezetek szerint a földforgalmi törvény mélyreható átalakítására van szükség ahhoz, hogy ne a magyar vidék érdekeivel ellentétes hatásokat váltson ki.

Bővebben
Kié lesz a magyar föld?--2013. 02. 20.
 
 

141 civil szervezet és gazdatanács közösen értékelte a földforgalmi törvénytervezethez érkezett módosító indítványokat. A törvényjavaslatot korábban élesen bíráló szervezetek elsősorban Ángyán József és Bencsik János indítványait támogatják, amelyek elfogadásával a földtörvény a fenntarthatóságot és a vidék felemelkedésének ügyét szolgálná.

Bővebben
JOGSEGÉLY MENÜPONT elköltözött--2012. 12. 07.
 

Kistermelők, helyi termékek, piacok témában a friss JOGSEGÉLY cikkeinket a www.elotisza.hu honlapunkon találják.

Bővebben
JOGSEGÉLY ÖSSZESÍTŐ--2012. 08. 05.

A SZÖVET több éve nyújt jogsegélyt kistermelőknek, piacszervezőknek. Civil szervezetek által kért és adott útmutatókat is ismertetjük, továbbítjuk a közös érdekképviseleti munka során.

Bővebben
Harc a gyógynövényfronton--2011. 03. 17.

Drága és bonyolult eljárás elé néznek a gyógynövénytartalmú termékek gyártói, ha gyógyszerré szeretnék minősíttetni jól bevált, természetes alapanyagú medicináikat.

Bővebben
Magyar Termék rendelet társadalmi egyeztetése VÉLEMÉNYEZÉSEKKEL--2011. 03. 16.
 
 

 Az észrevételek beküldésének határideje: 2011. március 16. Észrevételeiket közvetlenül a jogifo@vm.gov.hu címre küldhetik magyar termék hivatkozással. A tervezet letölthető itt.

Bővebben
Útmutató: alaptermék, elsődleges termelés, feldolgozatlan termék, feldolgozott termék--2011. 03. 14.
 

A kistermelői rendelet és számos jogszabály használja ezen fogalmakat, de csak kevesen tudják mit is jelentenek. Segítségül összegyűjtöttük ezen fogalmak gyakorlati megközelítésű értelmezését.

Bővebben
Őstermelői, Kistermelői adóbevallás--2011. 02. 28.
 

A Dél-Alföldi Regionális Agrárkamarai Hírelvélben sok segítséget kaphatnak a 2010-es évi adóbevalláshoz. Szerkeszti a Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megyei Agrárkamara.
 

Bővebben
Falusi vendéglátó -kisérleti nyúl--2011. 02. 10.
 

Engedélyeztetési folyamatokat végigjárva érdekes tapasztalatokat gyűlytöttünk esettanulmányunk főszereplője segítségével. Falusi Vendégasztal szolgáltató (kistermelői rendelet módosítása után)

Bővebben
AKG BLÖFF avagy fajtamegőrzés a toronyból--2011. 01. 31.

 

Agrár Környezet Gazdálkodás (AKG). A sokféleséggel büszkélkedhető hagyományos gazdálkodás talán a leg környezet és emberbarátabb, mégsem ezt ösztönzik, SŐT...

 

Bővebben
"Mi Menzánk" az M1-en--2011. 01. 22.

A Ma Reggel 2010. 01.22-i adásában: Szabadkai Andrea-Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, elnökségi tag és Szakály Attila - étteremvezető. Téma: A Mi Menzánk program, helyi termékek a közétkeztetésben. A felvétel itt megtekinthető (16. perctől kezdődik)

Bővebben
Vágóhíd, kisvágóhíd, vágópont--2011. 01. 10.
 

A fogalmak magyarázata, jogi szabályozásai, a http://www.m70.hu/hu/cikk/vagohid/  oldalon.

Bővebben
Piac engedélyeztetés--2011. 01. 03.

A következő nagy civil összefogás, a termelői piacok, vásárok engedélyeztetésének és működtetésének megkönnyítése lesz, ehhez a Vidékfejlesztési Minisztérium is partner lenne, de a jelenlegi szabályozás a NGM és NEFM hatáskorébe tartozik. Itt egy megyei jogú város hamvába halt kísérlete:

Bővebben
Magánlakóházi élelmiszerelőállítás Jó Higiéniai Gyakorlata--2010. 12. 01.
 

Elkészült a "Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés, Jó Higiénia Gyakorlat útmutató" tervezete.

Bővebben
Út az életszerű a kistermelői szabályozás felé--2010. 11. 17.
 

Tárgyalást folytattak a kistermelők érdekképviseletét felvállaló társadalmi szervezetek képviselői a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Dr. Ángyán Józseffel. A civilek szerint még rengeteg a probléma a kistermelői élelmiszer-előállítás és -forgalmazás szabályozásában. A tárca a jogszabályi környezet felülvizsgálata során a szervezetek javaslatait is figyelembe veszi.

Bővebben
Könnyebb lesz a kisebb vágóhidak élete --2010. 11. 16.
 

Az agrártárca az unió által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a hazai vágóhidakat érintő szabályozást, mellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy magáncélra történő marha, sertés, juhvágást segíti elő. Bővebben a VM oldalán.

Bővebben
Kistermelői regisztráció és értékesítés--2010. 10. 18.
 

Hatályba lépett júliusban az új kistermelői rendelet. Ennek kapcsán kértünk Hatósági állásfoglalást, melyet a Vidékfejlesztési Minisztrérium, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak küldött tovább. MEGKAPTUK a válaszokat.

Bővebben
PÉK- PUKK..--2010. 10. 08.
 

Miért kell egy mobil kemencével rendezvényekre járó pékmesternek otthon kiépíteni kisüzemet?

Nem találok szavakat...

Bővebben
VPOP - Pálinka a Falusi vendégasztalon...--2010. 10. 07.
 

Az új jövedéki törvényt átolvasva sem láttam tisztán a falusi vendégasztal helyzetét, ezért kértem az állásfoglalást. Még van mit tenni. Először is el kell érni, hogy NE KELLJEN ÜZLET hozzá!

Bővebben
Ne szűkítsék a kistermelői KÖZVETLEN értékesítés lehetőségeit! --2010. 09. 12.
 

Ha egyetért csatlakozzon Ön is! Léterhoztunk a Facebook-on egy csoportot ahol bárki csatlakozhat a véleményhez. Egyénileg:  Csatlakozzon Ön is ide kattintva.

Szervezetek csatlakozását az info@elotisza.hu emailcímen (Szervezet neve, email, képviselője).

 

Bővebben
Pálinka/Párlat főzés és értékesítés SZEPTEMBER 27-től--2010. 08. 25.

Szeptember 27-től lehet magánfőzést végezni, illetve ekkortól adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat feltéve, hogy az a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál.

Bővebben
Jogszabály módosítást az organikus építkezésért!--2010. 08. 25.

Ősi építési technológiák, anyagok alkalmazását lehetetleníti el a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet, ilyen techonlógiák a vályog, terméskő, illetve egyéb, a természetben fellelhető, az organikus építészet kelléktárát is meghatározó anyagok.  A jogszabály módosítására írt levelet a GAIA Alapítvány a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához, melyhez a csatlakozókat várják a gaia@gaiaalapitvany.hu email címen.

Bővebben
Pálinkafőzés és értékesítés--2010. 08. 23.
 

A VPOP-tól hatósági állásfoglalást kértünk az új, Pálinkára vonatkozó, szeptember 27-től hatályos szabályokról, a FALUSI VENDÉGASZTAL ÉS KISTERMELŐI értékesítés témában. Megkaptuk a választ.

Bővebben
HATÁLYOS kistermelői rendelet--2010. 08. 19.
 

A 65/2010. (V. 12.) FVM és a  4/2010. (VII. 5.) VM rendelete által módosított kistermelõi élelmiszer-termelés, -elõállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet. Letölthető dokumentum.

Bővebben
Útmutató a kistermelőknek - VM--2010. 08. 16.
 

A Vidékfejlesztési Minisztérium Útmutatót készített a kistermelői értékesítés elősegítése céljából. Az útmutató még nem ad választ a hatósági állásfoglalás kérésünkben feltett kérdésekre, de már nagy segítség a kistermelőknek.

Bővebben
Idénymunka - Új szabályozás augusztus 1-től--2010. 08. 16.
 

Kevesebb közterhet kell fizetni a mezőgazdasági idénymunka után, egyszerűsödik az adminisztráció és emelkedik a foglalkoztathatóság maximális időtartama.
 

Bővebben
Illetékmentes gazdaságátadás --2010. 08. 16.
 

Adó és illetékmentesen, apáról fiúra szállhat  a családon belüli gazdaság. Illetéktörvény módosításával, az új jogszabály  segíti az egymást követő nemzedékek kapcsolatának erősödését, a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását.

Bővebben
Magyar siker! GMO köztermesztés engedélyezése tagállami döntéskör--2010. 07. 26.
 

2010. július 13-án az Európai Unió illetékes Bizottsága egy olyan irányelv módosítási javaslatot terjesztett a tagállamok elé, amely az eddig közösségi szinten lévő GMO köztermesztés engedélyezését tagállami döntéskörbe helyezi. Ez a gyakorlatban azt jelenteni, hogy minden ország maga dönthet majd arról, hogy egy közösségi szinten elfogadott GMO fajtát enged-e saját területén termeszteni vagy sem.

Bővebben
A Fidesz vidékfejlesztési munkacsoportjának 21 pontja --2010. 07. 13.

Erőteljes agrárszabályozásbeli változásokat igényel a Fidesz országgyűlési frakciójának vidékfejlesztési munkacsoportja Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. A 21 fő- és több alpontban összefoglalt listát teljes terjedelmében közöljük.

Bővebben
Új minisztérium, újabb esélyek a kistermelőknek és a vidéknek--2010. 07. 06.

2010. július 5-én lépett hatályba a 4/2010. (VII. 5.) VM jelű rendelet, mely újra módosította a kistermelői élelmiszerelőállításra és kereskedelemre vonatkozó előírásokat. A jogszabály olyan civil javaslatokat is tartalmaz, melyek a korábbi rendeletmódosításba nem kerülhettek bele. A változás újabb lehetőségeket is nyit a kistermelők számára.

Bővebben
Nemzetközi összehasonlítás --2010. 06. 02.
 

A kistermelők szabályozási környezetét hasonlítjuk össze (adó, értékesítési lehetőség, számlaadás) nemzetközi civil és szakmai kapcsolataink segítségével. A táblázat folyamatában bővítjük, pontosítjuk, ehhez segítséget szívesen fogadunk. Az összehasonlítás angol és német nyelven is olvasható. A munkát az NCA-DP-09-A-0142 pályázat támogatta.

 

Bővebben
Civil közös agrárpolitikai állásfoglalás--2010. 05. 21.

Az európai unió Közös Agrárpolitikája átfogó reform előtt áll. Alulírott civil szervezetek ezúton fejezzük ki közös álláspontunkat, egy olyan új KAP érdekében, mely a fenntartható, helyi, kisléptékű élelmiszerrendszereket támogatja.

Bővebben
Kitelepülési és regisztrációs díj--2010. 05. 21.
 

2009 ősze óta a termelőknek nem kell az alkalmi rendezvényekhez hatósági engedélyt kérni, és kitelepülési díjat fizetni.

Bővebben
Május 15-től hatályos az új kistermelői rendelet--2010. 05. 15.
 

2010. április 30-án tették közzé a közlönyben is az új 52/2010 (IV.30) FVM jelű módosult kistermelői rendeletet.

A főbb tartalmi változásokat összegyűjtöttük:

Bővebben
Mától több magyar élelmiszer lehet a boltokban--2010. 05. 15.

Könnyíti a helyi élelmiszerek piacra jutási esélyeit a május 15-én hatályba lépő kistermelői rendelet, amely rendkívül fontos tartalmi és mennyiségi változásokat is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően fellendülhet a vidéki gazdaság és enyhülhet a válság okozta munkanélküliség.

Bővebben
FELPÖRGETHETI A VIDÉKI GAZDASÁGOT AZ ÚJ KISTERMELŐ RENDELET--2010. 04. 28.

Sikeres volt a civilek példátlan mértékű összefogása
Számos civil javaslatot tartalmaz a kistermelői rendelet hamarosan kihirdetésre kerülő módosításának utolsó verziója. 53 civilszervezet egy éven át dolgozott azért, hogy az új rendeletbe olyan elemek bekerüljenek, amelyek könnyítik a helyi élelmiszerek piacra jutási esélyeit, mert ezek segítségével fellendülhet a vidéki gazdaság és enyhülhet a válság okozta munkanélküliség. Ám a siker nem felhőtlen: egyes intézkedések újabb problémákat vetnek fel. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót a civilek budapesti szakmai fórumuk szünetében. 

Bővebben
Változtak az őstermelők adózási feltételei--2010. 04. 28.

Több tekintetben módosul idén az őstermelők adózása. Az egyik fontos változás a kistermelőkre vonatkozó bevételi értékhatár emelkedése hétről 8 millió forintra. Ez azt is jelenti, hogy az őstermelők átalányadójára vonatkozó értékhatár is 8 millió forintra emelkedik.

Bővebben
Hatályba lépés előtt a kistermelői rendelet módosító javaslat--2010. 04. 10.
 

Közigazgatási egyeztetésen is túl van már a kistermelői
élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló FVM rendelet
tervezete. Az NCA-DP-09-A-0142 támogatta a ”A kisléptékű élelmiszer előállítás, értékesítés érdekvédelmi szövetsége” című programot. A tervezetet véleményezhette a  2010. március 22-ig többek között a FATOSZ és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, Védegylet, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara, a Győr- Moson- Sopron Megyei Agrárkamara partnereink és a Jövő Nemzedéke OBH is. A döntéshozók megerősítették, hogy pár napon belül elfogadásra kerül a rendelet.

Bővebben
Állásfoglalás - 2010. március 27. Hortobágy--2010. 04. 02.

2010 OT egyik szekciója a SZÖVET, és a  Kincsünk a Piac és az Ökotárs Alapítvány levezetésével a "Kiléptékű (családi) élelmiszerelőállítók, értékesítők és a fogyasztók érdekképviselete" szekció volt. A szekción jelenlévők által megalkotott állásfoglalást a Zöld szervezetek Országos Tanácsa egyhangúlag megszavazta.

Állásfoglalás - Kisléptékű (családi) élelmiszerelőállítók, értékesítők és a fogyasztók érdekképviselete szekció; 2010. március 27. - Hortobágy

 

Bővebben
Hatósági állásfoglalás Piaci értékesítésről--2010. 03. 11.

Piacon, vásáron 2009 óta állati eredetű terméket, és növény eredetű feldolgozott terméket csak kistermelői nyilvántartásba vett termelő értékesíthet.
 

Bővebben
Új rendeletbe kerül, így megmarad a falusi vendégasztal --2009. 10. 24.
Október 20-án egyeztetés zajlott a Turisztikai Szakállamtitkárság és az FVM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályával, és megegyezés született arról, hogy az október 1-jén hatályon kívül helyezésre került falusi és agroturisztikai tevékenységről szóló 136/2007. Korm. rendelet falusi vendégasztalra vonatkozó rendelkezései átemelésre kerülnek a jelenleg kidolgozás alatt álló új kistermelői FVM miniszteri tervezetbe.
Bővebben
Megjelent a szálláshely rendelet--2009. 10. 24.
 
Kedden kihirdették a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X .20.) Korm. rendeletet.
Bővebben
Termelői Vásár -Jogszabály módosítás kezdeményezése--2009. 09. 30.

A Kistermelői rendeletmódosításhoz csatlakozó civil szervezetek megküldték az Egészségügyi Minisztérium részére a módosító javaslatban megfogalmazott termelői vásár szabályozására vonatkozó előterjesztést. A javaslat ezen része ugyan is az előzetes egyeztetéseket figyelembe véve, nem a kistermelői rendeletbe fognak bekerülni, hanem a módosításokat a 35/1995 piac és vásártartásról szóló kormányrendeletben és a 59/1999 EÜM rendeletben kell elérni.

Bővebben
45 civil szervezet áll ki a falusi- és agroturizmus, őstermelők, kistermelők adómentességéért--2009. 09. 10.
A Magyar LEADER Szövetség, illetve a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége kezdeményezésével egyetértve 45 civil szervezet – köztük a Szövetség az Élő Tiszáért – tiltakozik a falusi és agroturizmus, az őstermelők, kistermelők személyi jövedelemadó kedvezményének eltörlése ellen.
Bővebben
Élelmiszer üzleten kívül is árusítható--2009. 08. 23.

Az elmúlt időszakban az MGSzH körlevelet juttatott el a települési önkormányzatoknak az alkalmi árusítás engedélyezésének élelmiszer-higiéniai és biztonsági feltételeiről. E szerint üzleten kívüli kereskedés útján élelmiszer nem forgalmazható, pl. falunapokon csak engedéllyel rendelkező, kitelepült éttermek főzhetnének.

Megkérdeztük a Minisztériumtól, hogy így van-e? Nem így van.

Bővebben
Disznóságok - tisztán--2009. 07. 28.
Egyszer s mindenkorra leszámol a kormány a falusi megélhetést biztosító kiegészítő tevékenységekkel. A falusi turizmus és az őstermelők adókedvezményei is megszűnnek 2010-től. Eltörlik a falusi vendégasztal szolgáltatásnak még a lehetőségét is. A házi disznóvágással egybekötött fizetővendéglátást azonban már nem lehet betiltani, mert eddig is tilos volt.
Bővebben
Magyar gyümölcs - fillérekért--2009. 07. 25.
A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) termelői ezen a héten is folytatják nyári zöldség- és gyümölcsakciójukat, sőt, a kínálat feldolgozott termékekkel - lekvárokkal, szörpökkel, gyümölcslevekkel - is kiegészült. Amelyik gazda teheti, az egyszerűbb értékesítés és nagyobb haszon reményében feldolgoztatja áruját.
Bővebben
A miniszterek előtt a civil gazdaságélénkítő javaslat--2009. 05. 27.

A vidéki gazdaság élénkítését tenné lehetővé az a jogszabályi változtatás, amit civil szervezetek kezdeményeztek. A kistermelői élelmiszerfeldolgozást és forgalmazást segítené a javasolt rendeletmódosítás, melyet most a tervezet kidolgozói megküldtek a három illetékes miniszternek.

Bővebben
Civil gazdaságélénkítő javaslat--2009. 04. 20.

 


A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) és a Védegylet nyilvánosságra hozta 17 civil szervezet közös jogszabálymódosítási csomagját, mellyel a hazai kistermelők helyzetét kívánják javítani. A kezdeményezők szerint, ha a javaslatok beépülnek a hazai jogrendbe, a vidéki gazdaság plusz állami támogatás nélkül is fellendülhet. A civilek április 20-áig várják az észrevételeket az általuk bemutatott javaslatokhoz.
Bővebben