A támogatóink
Egyéb Információk
Hidvégi-Üstös Pál - Tisza futás 2009
Information in English
Jogszabálymódosítás
Kiadványok
Pályázatfigyelő
Polgármestereknek
Programajánló
Résztvevőknek
Sajtószemle
Segítsünk az árvízkárosultaknak!


 Az "Agenda 2030 Humánökológiai Kutatóműhely a globális együttélésről" program támogatói:


AJÁNLÓ

Szelídvízország - animációs film


Szelídvízország - kiadvány

ILD kézikönyv a Tisza-menti ártéri tájgazdálkodás
lehetőségeiről


Blogok

 
  

Folyóiratok, könyvek
 

Tiszavölgy

BOKARISZ-füzetek az ártéri tájgazdálkodásról

Szelídvízország - kézikönyv az ártéri tájgazdálkodásról 


Ismeretterjesztő CD

BOKARTISZ: A folyó élete


DVD

Kulcs a Tiszához I.-II.

IV. Hagyomány és Természet konferencia


További kiadványok...

 Information in English


KORÁBBI BANNEREINK

BioSzentandrás: a kezdetektől napjainkig--2016. 06. 10.
 
 

Üveges Gábor polgármester előadása

A borsodi Hernádszentandrás az elmúlt pár évben az egyik legsikeresebb és legismertebb hazai kezdeményezéssé lépett elő, BioSzentandrásként bevonulva a köztudatba.

Bővebben
A fenntarthatóság felé való átmenet jó példái Magyarországon--2014. 07. 13.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa megbízásából Kajner Péter, Lányi András és Takács-Sánta András vezetésével tanulmány készült, mely számos fenntarthatóság felé törekvő hazai közösségi kezdeményezést mutat be. A kutatás az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia érvényre juttatását segítő munkák sorába illeszkedik.

Bővebben
Közösségek felé--2014. 07. 13.

Az Inspi-Ráció Egyesület 2013-14. évben egy a közösségi minőségre irányuló kutatást valósított meg. A kutatás célja volt a fenntarthatósági kezdeményezések jó gyakorlatainak, közösségszervezési és -fejlesztési mintázatainak összegyűjtése és megosztása annak érdekében, hogy ezzel elősegítsék a fenntarthatósági kezdeményezések életben maradását. A kutatás záró tanulmánya letölthető az Inspi-ráció honlapjáról.

Bővebben
Szelídvízország - animációs film az ártéri gazdálkodásról--2013. 06. 20.

A Tisza menti ártéri gazdálkodás múltjáról és lehetséges jövőjéről készített animációs kisfilmet a SZÖVET. A video szemléletesen mutatja be a természettel együttműködő tájhasználat lényegét, összeomlásának okait, a Vadvízország kialakulását, majd a folyók gátak közé szorítása következtében előállott helyzetet.

Bővebben
Szelídvízország - Édenkert vagy sivatag?--2013. 05. 19.

A tájhasználat-váltás indokoltsága és feltételei a vízgazdálkodásban valamint a támogatási rendszerben.

A természet gazdagsága az emberi élet alapja is. A Tisza-völgy története ékes példája ennek. Hajdanán az a mondás járta, hogy a Tisza kétharmad rész víz, egyharmad rész hal. Élővilágát csodálták a külföldi utazók is. Ma viszont e folyónkról és a Nagyalföldről gyakrabban jut eszünkbe az árvíz fenyegetése, a belvíz, az aszály. Természetes élőhelyei csak nyomokban emlékeztetnek a hajdani gazdagságra. Hazánk keleti felén sokan rossz anyagi körülmények között élnek. Vajon mindezek összefüggésben állnak egymással? A SZÖVET kiadványa itt letölthető.

Bővebben
"Merre tart a magyar vidékpolitika?" konferencia--2013. 02. 25.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, az ELTE Társadalomtudományi Kar Humánökológia Szak és a Közös Örökségünk Kutatóműhely szervezésében, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) támogatásával, a "Vidékfejlesztési politika alulnézetből" című program keretében került sor a "Merre tart a magyar vidékpolitika?" című tanácskozásra, 2013. február 15-én. A konferencia előadásai itt meghallgathatók.

Bővebben
Vidékfejlesztési politika alulnézetből--2013. 02. 14.

Az Open Society Institute által támogatott kutatási programunk keretében azt a célt tűztük ki, hogy a balassagyarmati kistérség konkrét gazdasági, oktatási stb. folyamatai, az itt feltárható tények alapján és azok fényében megvizsgáljuk a Nemzeti Vidékstratégia, illetve annak végrehajtási keretprogramja, a Darányi Terv célkitűzéseit, a megvalósítás első szakaszának eredményeit és tapasztalatait. A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány innen letölthető.

Bővebben
Helyi, minőségi termékek a közétkeztetésben - KÖZBESZERZÉSI KISOKOS--2012. 12. 07.
 

Fontos ismereteket olvashatnak arról, hogy mit lehet tenni termelőként / önkormányzat/közétkeztetőként ha helyi/minőségi alapanyagokból szeretnék ellátni a közösségi étkeztetést. 

Bővebben
Helyi közösségek a mezőgazdasági sokféleségért Magyarországon. Kiadvány a TÁJFAJTÁKRÓL--2012. 12. 07.

A Védegylet kiadásában megjelent kiadvány bemutatja, hogy nem csak a génbankok foglalkoznak a mezőgazdasági sokféleség megőrzésével.  Kint a földeken, "élőben" egyre több gazdálkodó és helyi közösség dolgozik azon, hogy a tájfajták megmaradjanak és elérhetők legyenek a mindennapjainkban... BENNE olvasható a SZÖVET esettanulmánya is!

Bővebben
Szűcs Sándor: A puszta utolsó krónikása--2012. 12. 07.
 

Sárrét, Nagykunság, Hajdúság krónikásának íráasi egy kötetgyűjteményben. Olvashatunk benne pákászokról, lápi emberekről, életükről, tudásukról. Ismeretekehez jutunk a gyékény- és nádvágásról, feldolgozásáról, a réti pásztorkodásról, javasokról...

Bővebben
A Közép-Tisza vidék árterületein ívó halfajok – képes zsebhatározó--2012. 12. 07.

 

 

A határozó 60 oldalon 30 fajt mutat be részletesen képekkel is, ill. tartalmaz még élőhelyfejlesztési javaslatokat, szómagyarázatot és fontosabb címeket, elérhetőségeket.

Bővebben
A történeti felszínborítás térképezése a Tisza-völgyben--2012. 11. 01.
 
Bővebben
Tanuljon meg lekvárt főzni és aszalni! - A képzés anyaga--2012. 10. 10.
 
 

"Hagyományos lekvárfőzés és aszalás a szatmári szilva hazájában" címmel szeptember 7-8-án és október 5-6-án képzést tartott a Helyipiac.hu Egyesület Panyolán, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával. A képzés vetített előadásai letölthetők itt!

Bővebben
Megvalósult 2011. évi Zöld Forrás programunk--2012. 07. 26.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. évi Zöld Forrásának támogatásával (PTKF/2304/2011) "Élő folyót gazdag tájat - szemléletformálás a helyi halászat, halgazdálkodás és ökoturizmus hosszútávú fejlesztésében" c. pályázatunk forrásából 2 információs táblát, valamint egy képes halhatározót készítettünk, melyek alább ingyenesen letölthetőek!

Bővebben
A folyó élete--2012. 05. 13.
 

Honlapunkról mostantól letölthető a BOKARTISZ Kht. 2005-ben készült oktató CD-jének anyaga, mely a folyó életét, ember és folyó kapcsolatát mutatja be közérthetően, sok képpel.

Bővebben
Könyvajánló--2012. 02. 22.

Dr. Tanka Endre, Molnár Géza: Nem én kiáltok, a föld dübörög
A nemzeti megmaradás programja a földről és a vizekről (Kairosz Könyvkiadó, Bp. 2011. 1 – 418. o.)

Bővebben
"A kerttől a konyháig - a tudatos szakács könyve" --2011. 09. 02.

Tájfajták, elfeledett őshonos zöldségfajták, vadon termő növények, fair trade alapanyagok – ezekből válogat a Tudatos szakács könyve.

Bővebben
MEGJELENT!--2011. 02. 11.

"Helyi termelők, helyi termékek a rendezvényeken" -
Kisokos kistermelőknek és rendezvényszervezőknek

Kiadványunk az Accenture „Képességek a sikerért 2010” pályázati támogatás segítségével jelent meg!

Bővebben
Lantos Tamás: Dráva menti gyümölcsészet--2011. 01. 01.
 
 

Alkalmazkodó gazdálkodásról, Tájfajtákról, védekezésről, botanikáról...

Bővebben
Surányi Dezső: Gyümölcsöző Sokféleség--2011. 01. 01.
 

Régi és Helyi gyümölcsfajták

Bővebben
Könyvajánló--2010. 12. 07.

Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet. Az is előírás, hogy "pálinkának csak az a gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett nemes és vad gyümölcsből, szőlőtörkölyből, illetve aszú szőlőtörkölyből készítenek, és amelynek cefrézését, lepárlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végzik.

Bővebben
Baji Béla: Önfenntartó biogazdálkodás Permakultúra--2010. 12. 01.
 

Gyakorlati tanácsok tervezéshez, gazdálkodáshoz.

Bővebben
Könyvajánló--2010. 04. 12.

Ajánljuk figyelmébe Sziráki Sándor nyug. tanár „Gazdaság és Iskola” című könyvét. Pedagógiai és gazdasági tárgyú írások Nagykörű község történetéből 94 oldalon.

Bővebben
Cseresznyés Receptkönyv--2010. 03. 11.

Cseresznyefesztivál a fazékban címmel jelent meg recept könyv a Nagykörei cseresznyés ételekről Varga Zoltán gyűjteményéből.

A könyv több mint receptek felsorolása, nagykanállal meríthetjük belőle az ÉLET sava borsát is.

Bővebben
Tudatos Vásárló Magazin: EGÉSZSÉG--2010. 03. 08.

A Tudatos Vásárló magazin az eddiginél nagyobb formátumban és új arculattal foglalja össze a fogyasztók számára legfontosabb információkat az egészségmegőrzéssel és az egészségügyi fogyasztóvédelemmel kapcsolatban, valamint bemutatja a környezettudatos életmód legújabb trendjeit, tippjeit és sikertörténeteit.
Tartalomból: Multivitamin teszt – melyiket válasszam?
Zöld mama – húsmentes várandósság
Vény nélkül – feleslegesen szedett gyógyszerek
Kórházteszt a betegjogokról
Mi a nano?

 

Bővebben
A világ...és ami mögötte van...--2010. 02. 25.

Az USA kormánya űrből jött robotoknak engedélyt ad a bolygó felfalására aranytéglákért cserébe. Egy félszemű nyúl megmenti barátait egy nagyvállalat állatkísérlet-laboratóriumából. És két kislány felfedezi a titkot a világ megmentésére mindkét ellenségétől (és ez nem az energiagazdaságos izzók vagy a biodízel)... Az Ahogy Ég a Világ egy roppant szórakoztató és szemfelnyitó történet arról, hogy állítsuk meg az élővilág pusztítását mielőtt még túl késő lenne. Egy zseniális képregény, hogy lássunk is, ne csak nézzünk...

Bővebben
Kőrösi Miklósné: Szatmári kóstoló--2010. 01. 09.

Ajánljuk ezt a könyvet azoknak, akik elronthatatlan hagyományos receptekre vágynak, vagy akik meg szeretnék jobban ismerni ezt a csodálatos vidéket, az ott élők szemén és büszkeségein keresztül. A könyv gyönyörű színes képeket, igen sok receptet tartalmaz.

Bővebben
Megjelent a Tudatos Vásárló nyári, Pénzügyek című száma--2009. 08. 06.
A klímaváltozás után a gazdasági válság is a civil mozgalmakat igazolta, akik régóta mondják, hogy az Európai, de még a magyar fogyasztási szokások nem fenntarthatóak. Ha mindenki úgy fogyasztana, mint egy átlag európai vagy akár egy átlag magyar, elbírná-e a Föld vagy a társadalom? 2008-ban kiderült: a lehetőségeken felüli fogyasztás, nem csak a környezetnek árt, de a gazdaság és a társadalom sem bírja végtelenségig viselni a terheit. A Tudatos Vásárló 16. száma utánajárt a megoldásoknak.
Bővebben
KÖR - Közösségi Önsegítő Rendszerek--2009. 08. 05.
Válság idején különösen hasznos, gyakorlati tevékenységeket mutattak be nemrég a KÖRFESZT nevű rendezvényen. Hogy még könnyebb legyen kipróbálni ezeket a közösségi, önsegítő praktikákat, ezért füzet formájában is hazavihetők voltak az ötletek. Aki szeretne pénzt spórolni, környezetet védeni, közösségben élni, annak ajánljuk a KÖR című kiadványt! A füzetben a SZÖVET-ről is olvashat.
Bővebben
Füzet a kistermelőkért--2009. 08. 01.
A Védegylet szemre való, színes, sok képpel illusztrált füzetet adott ki a vidéki gazdaság élénkítésének lehetőségeiről. Ennek kulcs lenne például, hogy a kistermelők könnyebben piacra vihessék saját házi termékeiket, amihez módosítani kellene a kistermelői rendeletet. A kiadványt ajánlják termelők, fogyasztók, és minden érdeklődő számára.
Bővebben
Monsanto szerint a világ--2009. 08. 01.
Könyvajánló

"A világ legnagyobb vegyipari vállalatai, akik a múlt század során dioxinokkal és egyéb vegyszerekkel mérgezték meg az élővilágot, földjeinket, vizeinket, a levegőt, most az élelmiszereinkre akarják rátenni a kezüket. Géntechnológiai úton olyan növényeket állítottak elő, amelyek minden sejtje rovarölő hatású mérget termel, vagy pedig ellenállóvá vált valamilyen - általában a vállalat által előállított - totális gyomirtószerrel szemben."
Bővebben
Tudatos vásárlók könyve--2009. 08. 01.
A Tudatos vásárlók könyve a 2004 óta megjelenő Tudatos Vásárló magazin első tizenhárom számából tartalmaz némileg átdolgozott, bővített és felfrissített válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok - mindez egy kötetben.
Bővebben
Utazás a Balaton körül--2009. 07. 18.
 

Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című műve nem egyszerűen csak egy regény. Nem is az. Anekdotagyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv is egyben. Olvasása olyan, mintha egy kedves, bőbeszédű, sokat látott öreg barátunkat hallgatnánk hajnalba nyúló borozgatás közben a lugas vagy borospince asztalánál.

Bővebben
A nagy év apró emlékei--2009. 07. 12.
E címmel jelennek meg hamarosan a Vitis Aureus Kiadónál Eötvös Károly válogatott írásai az 1848-49-es magyar szabadságharcról.
Bővebben
Helyi termelés, helyi fogyasztás, helyi termékek egészségesen!--2009. 05. 02.
Természetkímélő gazdálkodás - jobb megélhetés - biztonság

Ebben a kiadványban röviden igyekszünk áttekinteni, hogy milyen változások fenyegetik környezetünket, megélhetésünket, egészségünket. Egyúttal olyan gazdálkodási, feldolgozási, értékesítési, szervezési módszereket is bemutatunk, mellyel kiszolgáltatottságunkat enyhíthetjük, felkészülhetünk a bizonytalan jövőre.
Bővebben
Kezünkben az életünk és a jövőnk!--2009. 05. 02.
Az emberi erőforrások, egészségi állapot, egészségkultúra Magyarországon

A Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Társadalmi Alapítvány kiadványa összefoglalja azokat a fontos, és talán nem annyira közismert tényeket és tényezőket, amelyek a magyar lakosságot érintik. Szól egészségi állapotról, betegségről, egészséges életmódról, táplálkozásról, környezetről, termelésről, arról, hogy mivel tudunk hozzájárulni magunk és környezetünk egészségéhez.
Bővebben
4 évszak reform receptjei--2009. 05. 02.
A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért Társadalmi Alapítvány gyűjteménye az évszakhoz igazodó alapanyagokból készülő ételeket mutat be. Ha ilyeneket készítünk, akkor kevesebb tartósított, feldolgozott, adalékanyagokkal "feljavított" (azaz lerontott) ételt fogyaszthatunk. Kevesebb üvegházban termesztett vagy messziről ideszállított alapanyagra van szükség. Ezzel nem csak egészségünket, de környezetünket is kíméljük.
Bővebben
A gazdálkodók útmutatója--2009. 05. 02.
Az Ekvilibrium Műhely reprint kiadásában jelent meg A gazdálkodók útmutatója, mely az extenzív, kímélő gazdálkodásba nyújt alapos betekintést. Kezdők és haladók egyaránt haszonnal forgathatják. Alapos és hasznos leírás egy olaj- és vegyszerintenzív mezőgazdaság előtti (és utáni) farm felépítéséhez.
Bővebben
Kulcs a Tiszához I-II. DVD--2009. 04. 27.Két film a Tisza-völgy problémáinak feltárásáról, a helyiek, tudósok, kutatók, szakmai és civil szervezetek által egyhangúan támogatott megoldás megvalósításának nehézségeiről.

 

A korszerű ártéri tájgazdálkodás lehetőségei és szükségessége a Tisza mentén

Bővebben
Az ártéri tájgazdálkodás elmélete és gyakorlata--2009. 04. 18.
A BOKARTISZ Kht. által készített kiadványok az ártéri tájgazdálkodás rendszerét és e gazdálkodási formán belül a vizes élőhelyek kezelését, a gyümölcsészetet, az ártéri erdők kezelését valamint a szántó- és gyepgazdálkodás módszereit tekintik át.
Bővebben
Szelídvízország--2009. 04. 18.
Az ártéri tájgazdálkodás múltjáról és lehetséges jövőbeli megvalósíthatóságáról szóló kézikönyv letölthető innen. A könyv az Élő Tiszáért UNDP-GEF-KvVM Program keretében és támogatásával készült. Várjuk észrevételeiket az anyaggal kapcsolatban!
Bővebben
Zöld utak a Tisza mentén - túratérkép--2009. 03. 01.
Az A5-ös formátumú kiadványok ideálisak méretben és rengeteg hasznos információt tartalmaznak. A Tisza mentén kerékpárral, gyalog vagy vízen túrára készülők megismerhetik a Felső-Tisza-mente főbb tájait, természeti értékeit.
Bővebben
Özönnövények a Tisza Mentén - Képes zsebhatározó--2009. 03. 01.
Zsebkönyvünk a Tisza völgyében legelterjedtebb 19 üde és száraz termőhelyen előforduló növényfaj ismertetését adja. Visszaszorításuk első lépése ezen fajok bemutatása, hiszen az általuk okozott kórok megszüntetése közös felelősségünk!
Bővebben
Madarak a Tisza mentén - Képes zsebhatározó--2009. 03. 01.

A könnyen használható zsebhatározó a Tisza-mente madarait mutatja be színes képeken. Hasznos információkat tartalmaz életükről, előfordulási helyeikről.

Bővebben
Madarak a Tisza mentén - Képes zsebhatározó--2009. 03. 01.
A könnyen használható zsebhatározó a Tisza-mente madarait mutatja be színes képeken. Hasznos információkat tartalmaz életükről, előfordulási helyeikről.
Bővebben
Tiszavölgy--2008. 06. 17.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület lapja 4-5. számának tartalmából:

- A Vissza az alapokhoz
- ÉL(ED)Ő SZÖVET
- Beszámoló a Biodiverzitás Pályázati Mikroalap működéséről
- Egyenes beszéd az Alföld-programról
Bővebben
Kevi tájgazdálkodási hírmondó--2008. 05. 18.
A Herman Ottó Természetvédő Kör kiadványának II. évfolyam 1. és 2. száma itt letölthető!
Bővebben
Molnár Géza: A Tiszánál--2008. 05. 02.
 
A könyv az első részben bemutatja, hogy az ember a civilizáció térhódításával hogyan távolodott el egyre inkább a Természettől. Minnél inkább uralma alá volt képes azt hajtani, annál inkább rövid távon gondolkodott, egyre kevesebb esélyt adva a következő generációknak. Ennek a következménye ma jól látszik a Földgömbön: az egyre nagyobb területeket „elhódító" sivatagok jelzik az ember térnyerésének útját.
Bővebben
Báder László: Öltöztessük fel a Földet!--2008. 04. 02.
Az éghajlatváltoz(tat)ás tesközelből

Sokan azt remélik, hogy az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság problémáival majd megküzd az állam, a szakértők, a nemzetközi szervezetek, a környezetvédők vagy a megfelelő jogi szabályozás, és biztosítják, hogy mi élhessünk úgy, ahogy eddig, vagy ha lehet, egy kicsit jobban.
Bővebben
Bartha Dénes - Oroszi Sándor: Őserdők a Kárpát-medencében--2008. 03. 02.
A mai Magyarország területén őserdő már sehol sem maradt fenn, ezért a külföldi tudományos eredményeken kívül kiemelt jelentőségük van az egykori őserdeink szerkezetéről, összetételéről és működéséről szóló tanulmányoknak. Az elmúlt két évszázad szakirodalmában mintegy félszáz olyan hiteles leírást találunk, amely fontos szakmai megállapításokat és tanulságokat tartalmaz. Ezek egy új típusú erdőkezelés alapelveinek és követelményeinek megfogalmazásához biztos alapokat nyújtanak.
Bővebben
A IV. Hagyomány és Természet konferencia DVD-n--2008. 01. 18.

A Hagyomány és Természet konferencia 5 perces video-összefoglalója megtekinthető itt!

Bővebben
A Duna mente népének ártéri gazdálkodása--2007. 10. 30.
Az MTA Társdalomkutató Központ, a Budapesti Európa Intézet, és az Ekvilibrium Könyvkiadó közös szervezésében tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt Andrásfalvy Bertalan: A Duna mente népének ártéri gazdálkodása című könyvének bemutatójára.
Bővebben
Nagy-Sárréti Hírmondó--2007. 07. 17.
Az Élő Tiszáért programmal együttműködő Nimfea Egyesület kiadványa. Megjelenik Túrkevén és környékén.
Bővebben
Ugrai pillanatok--2006. 10. 20.
Az Élő Tiszáért programmal együttműködő Otthonunk a Kis-Sárrét Munkacsoport kiadványa. Megjelenik Biharugrán és környén.
Bővebben