Töltik a tiszaroffi tározót

 
 
 

Június 10-én, 17 órakor felemelték a szegmenstáblákat, ezzel beengedve a folyót a tározó területére. Előzetes számítások szerint a létesítmény megnyitásával Tiszaroff felett 10, alatta pedig 16 centiméterrel csökkenhet a Tisza vízszintje. Ez az első alkalom, hogy a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében kialakított védekezési rendszert üzembe helyezték.

Minden idők második legnagyobb árvize vonul le a Tiszán – mondta a Tiszaroffi árvízszint-csökkentő tározó megnyitásakor Kóthay László árvízvédelmi miniszteri biztos. A biztonság garantálása érdekében minden rendelkezésünkre álló eszközt igénybe kell venni – szögezte le. Éppen ezért június 10-én 17 órakor felemelték az északi műtárgy szegmenstábláit, ezzel beengedve a folyót a tározó területére. Előzetes számítások szerint a létesítmény megnyitásával Tiszaroff felett 10, alatta pedig 16 centiméterrel csökkenhet a Tisza vízszintje. Ez az első alkalom, hogy a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében kialakított védekezési rendszert üzembe helyezték. A miniszteri biztos köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik saját érdekeiken felülemelkedve, a tágabb közösség védelme érdekében hozzájárultak földjeik elárasztásához. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy káraikat az állam maradéktalanul megtéríti.

A Tiszaroffi árvízszint-csökkentő tározó három település, Tiszaroff, Tiszabő és Tiszagyenda között helyezkedik el, közel 5300 lakos és 2000 háztartás árvízi biztonságát növeli közvetlenül, de kihat az egész, másfélmilliós Tisza-völgy árvízi biztonságára is. Alapterülete 22,8 négyzetkilométer – a Velencei tó méretével megegyező nagyságú. Feltöltésekor 97 millió köbméter vizet képes befogadni, jelenleg 85-90 millió köbméter víz beeresztését tervezik a szakemberek. Ez várhatóan három-négy napig tart majd.

A tározó megnyitásával Tiszaroff felett 10, alatta pedig 16 centiméterrel csökkenhet a Tisza vízszintje. Kóthay László felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mérték éppen a kritikus szint alatt tarthatja a folyót. A tározót 23,1 km hosszú töltés veszi körül, átlagos vízmélysége 2,5 méter. A töltések átlagosan 4 és fél méter magasak, koronájuk 5 méter széles. A töltéskoronán teljes hosszban 3 méter széles kerékpározásra is alkalmas üzemi út fut.

Hosszú évtizedek tapasztalatai alapján a szakemberek arra számítottak, hogy 30-40 évente kerül majd sor az elárasztásra rendkívüli árvizek esetén, azonban 2001 és 2006 után 2010-ben ismét rekordközeli szintet ért el a közép-Tisza. Idén a Tisza felső szakaszának áradása mellett, a borsodi térség 3 folyóján (Bódva, Sajó, Hernád) rendkívüli árvizek vonultak le, amelyek hatása hozzáadódik a meglévő magas vízálláshoz.

Az elárasztás úgy történt, hogy a folyó vizét az ún. be- és leeresztő északi műtárgyon keresztül beengedték a tározó területére. Az északi műtárgy 300 köbméter vizet képes átereszteni másodpercenként három 8 méter széles nyílásán keresztül.

További információ:
Nagy Annamária Pr-vezető
Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság
Telefon: +36-30-967-6123

Forrás: Greenfo