Venezuela: ahol a víz kétezer-négyszázszor többe kerül a benzinnél

Kilátástalan helyzetben vannak a venezuelai magyarok, akik közül sokan hazánkba költöznének, dacára annak, hogy többük már a nyelvet sem beszéli. A Magyar Nemzet cikke.

Munkatársunk a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként Venezuelába vitt életmentő gyógyszereket az ott élő magyaroknak. A világ legveszélyesebb városában nézte meg a hétköznapokat, és részt vett egy alternatív népszavazáson, melynek eredményét a kormány nem ismeri el. Sokkoló riport egy olyan országból, amely egykor a térség leggazdagabb állama volt.

Caracas immár sokadik éve a világ legveszélyesebb városának számít a Planet Deadly (planetdeadly.com) nem háborús övezetek településeit rangsoroló listáján. (Az első tízben további két venezuelai várost lelhetünk fel: az ötödik helyen Maturínt, a hetediken pedig Valenciát.) A latin-amerikai ország fővárosa egyébként még a háborús övezetekben is megállná a helyét; évente ugyanis több embert lőnek le itt, mind Bagdadban. Ez alapján talán érthető, hogy aggódtam kicsit, amikor kiderült, a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként Venezuelába kell utaznom, ugyanakkor erősen motivált, hogy az ottani magyarok nagy bajban vannak: a világ talán legnagyobb kőolajkészletével rendelkező ország évek óta gazdasági-politikai mélyrepülésben van. Az üzletek polcairól eltűnt minden, amit valutáért kellene az országnak megvásárolnia, és az április óta tartó tüntetéssorozatban már kilencvennél is többen haltak meg.

A cikk itt folytatódik.