Az Ártéri Faiskola, Nagykörű 2009. tavasz

Az alábbi oltványok kizárólag a nagykörűi ártéri gyümölcsösből kerültek szaporításra
Körték
Igénytelen, betegségeknek kimondottan ellenálló, tűzelhalásra érzéketlen, rendszeresen termő, nagy terméshozamú, régi körtefajta.
Hosszú ideig eltartható, sajátos fűszeres ízű, de zamata igazán csak teljes érettségben élvezhető. Ilyenkor mozgatásra, szállításra már erősen érzékeny.
Aszályos időben magháza körül kövesedésre hajlamos.
Beltartalmi vizsgálatai egészen kiemelkedő eredményt hoztak. Kalciumtartalma hihetetlenül magas, ahogyan a gyümölcscukor, sav, C-vitamin, és polifenol (antioxidáns) tartalma is. Pálinkája kitűnő.
Bosc kobak (Alexander, Kaiser, Kormos):
A legkedveltebb friss fogyasztású körtefajta.
A Kieffernél érzékenyebb, de szintén ellenálló. Gyümölcse nagy, klasszikusan körte formájú, ártéri klónja ezen belül is kimondottan tetszetős, hosszú, elvékonyodó nyakú.
Az őszi időszak legkedveltebb csemegéje, a heti piacok nagy slágere.
Megfelelő tárolóban (hűtőben), akár februárig is eltartható.
Clap kedveltje:
Augusztus második felében érő nyári körte. Édes, zamatos, lédús, nagyméretű gyümölcse igen közkedvelt. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, de keményebb állapotában kitűnő befőtt is készíthető belőle.
Csak időben leszüretelve és csak hűtőben tárolható, szotyósodásra hajlamos. Kitűnő, zamatos pálinka készíthető belőle.
Jó Lujza:
Augusztus végén, szeptember elején érő, középméretű, enyhe pírral az oldalán, zöldes sárgára érő, egyre ritkább fajta. Jó ízű, választék bővítésre ajánlott.
Húsvéti rozmarin:
Régi fajtánk, nevét egyik legelőnyösebb tulajdonságáról kaphatta, miszerint minden különös tárolási eljárás nélkül, húsvétig is eltartható. Fája nagytermetű, erőteljes növekedésű, ellenálló.
Színe világoszöld, oldalán piros pírral. Tapintása viaszos, ezért is őrzi meg épségét olyan hosszú ideig.
Starking – Jonatán:
A mindenki által jól ismert almafajták, régi, ártéri klónjai.
Telephelyi ár: I. oszt.:
II. oszt.: