VízVálasztó Projekt

 

VÍZVÁLASZTÓ – Válaszd a vizet! – szakmai és ismeretterjesztő fórumok a klímaváltozás és helytelen tájhasználat okozta szélsőségek megoldására
A Projekt célja, hogy megmutassuk a VÍZ helyét a tájban, a gazdaságban és az emberek értékrendjében.
A klímaváltozás és a nem megfelelő tájhasználat a szélsőséges időjárási jelenségek szaporodását okozza, melyekre a legjobb megoldás az élő víz lehetne a tájban.
Ennek pontos módját és helyét keressük szakemberekkel (geográfus, ökológus, informatikus, vízügyi, agrár) és gazdálkodókkal, horgászokkal, erdészekkel, vadászokkal, civilekkel a Tisza mentén.
A fórumok kiterjesztéseként ismeretterjesztő kisfilmekkel szolgálunk, melyben bemutatjuk a Víz választásának értékrendi és szakmai alapjait és lehetőségét.

Időtartam (módosítva): 2019 július – 2020 december

Támogató: Agrárminisztérium Zöld Forrás 2019.

Szakmai-ismeretterjesztő fórumok

Idő / tér A fórum jellege
2019. augusztus 3.

Ópusztaszer

Bevezető, ismeretterjesztő lakossági fórum, a VízVálasztó koncepció ismertetése, gyakorlati megoldásokkal, majd lakossági fórum.
2019. augusztus 30-31.

Balmazújváros

Belső szakmai fórum, a VízVálasztó koncepcióval azonosuló, elsősorban természetvédelmi kollégákkal, téma: a vizes élőhelyek kezelése – terepbejárással.
2019. november 22.

Szeged

Szakmai egyeztető fórum a VízVálasztó koncepció szakmai képviselői és a hivatalos tudomány képviselői között, különös tekintettel az ATIVIG igazgatójára.
2020. február 28-29.

Tokaj

Társadalmi egyeztető fórum a VízVálasztó koncepció és a helyi társadalom kapcsolata, gyakorlati projekt ismertetőkkel, majd terepi bejárással.

A fórumokról egyenként részletesebb beszámoló olvasható a honlapunkon.
Az élő fórumokon összesen mintegy 200 résztvevőt értünk el közvetlenül. A fórumokról sajtótudósítások, az előadásokról esetenként felvetélek készültek, amik által közvetve tovább nő a (meg)érintettek száma.

 

További eredmények

VízVálasztó küldöttségünket szakmai egyeztetésre fogadta az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Osztálya. Ehhez VízVálasztó háttéranyagot készítettünk, és adtunk át. (2019.12.10.)

Személyes meghallgatáson mutattuk be a VízVálasztó koncepcióját a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökének, akinek az “Ökomegye” koncepciójához próbáltunk bejuttatni információkat. (2020.01.06.)

Az OVF közleményére reagálva, a Projektünk záró nyilatkozataként, egyeztetéseink eredményeképp 20 jeles szakmai szereplő aláírásával létrehoztuk a “VízVálasztó Nyilatkozatot“, amiben megjelenítjük a vízgazdálkodási és tájhasználati paradigmaváltás szakmai-társadalmi támogatottságát és valóságosságát. (2020.02.12.)

Szakmai csapatunkból 2 előadásra is meghívást kaptunk az ITM KEHOP h.államtitkársága által tartott “Vízgazdálkodás és agrárium kedvezményezetti találkozóra”, ahol a szakmapolitika középvezetői számára tartottunk ismertetőket a VízVálasztó koncepciójáról és homokhátsági lehetőségeiről. (2020.02.25.)

 

A projekt további életét aztán a koronavírusra való hivatkozással hozott korlátozások hátráltatták, de a Támogató Agrárminisztérium szíves határidő módosításával sikerült a vállalt filmeket is befejeznünk,
melyek közzétételére a Projekt zárásaként létrehoztuk a “VízVálasztó csatornát” a youtube-on, ahol 3 kisfilmben, összesen 30 perc időtartamban beszélgetünk a VízVálasztó koncepció szemléleti (értékrendi) és szakmai alapjairól.

 

További hírek a projektről az aktuális oldalakon.