Mától több magyar élelmiszer lehet a boltokban
Könnyíti a helyi élelmiszerek piacra jutási esélyeit a május 15-én hatályba lépő kistermelői rendelet, amely rendkívül fontos tartalmi és mennyiségi változásokat is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően fellendülhet a vidéki gazdaság és enyhülhet a válság okozta munkanélküliség.
Az új rendelet példátlan civil siker is: 53 szervezet egy évi munkája nyomán számos civil javaslat is bekerült a jogszabályba. A házi disznóölés termékei viszont továbbra sem értékesíthetőek a falusi vendéglátók részéről sem. Mostantól alap- és feldolgozott termékek is jóval nagyobb számban elérhetők lesznek a magyar fogyasztók számára, nemcsak a boltokban, hanem az éttermekben is.
SZABADKAI ANDREA, Szövetség az Élő Tiszáért: „Végre a magyar kistermelői feldolgozott élelmiszerek is megtalálhatók lehetnek a boltok polcain és az éttermek asztalain a megyében és szomszédos megyében sőt, Budapestre is szállíthat a kistermelő. A közétkeztetésben is felhasználhatók a régiós termékek. Az új lehetőségek a magyar kistermelők piacra jutási esélyeit, a vidék fejlődését és a vidéki turizmust is segítik.”
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére például a strucc- és emutenyésztők és termékfeldolgozók is bekerültek a kistermelők körébe, valamint mostantól a méz mellett a méhészeti termékeket is értékesíthet a kistermelő. További fontos változás, hogy mostantól egy családban elég lesz egy kistermelőt regisztrálni, valamint részfeldolgoztatást a kistermelő máshol is elvégeztethet a nyomonkövethetőség figyelembe vételével (hús füstöltetés, paprika szárítás, őrlés…)
Egyes intézkedések azonban új problémákat is felvetnek. A civilek ezért a jövőben ezért további jogszabályok módosítását is kezdeményezni fogják, valamint ajánlásokat tesznek a magyar EU-elnökség számára az EU 2020 stratégiához és a 2013 utáni Közös Agrárpolitikához.
SARBU-SIMONYI BORBÁLA, a Védegylet agrár programvezetője: „A gazdasági és a klímaválság megoldásában is kulcsszerepet játszhatnak a kisléptékű élelmiszertermelés és a helyi piacok. A kistermelői rendelet módosításával épp ezért nem értünk a munka végére, bár a minisztériummal folytatott egy éves egyeztetési folyamatot jónak és eredményesnek tartjuk. De további jogszabályokhoz is hozzá kell még nyúlni, mint például a piac- és vásártartás szabályaihoz, ill. a jövedéki- és adótörvényhez.”
A rendeletben új fogalomként megjelenő kistermelői vendégasztal az ősszel megszüntetett falusi vendégasztalt is szabályozó kormányrendeletet hivatott pótolni. Ez új értékesítési lehetőséget biztosíthat a gazdálkodónak, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége ezért örömmel fogadta az új kistermelői rendeletet. Sajnos azonban a két fogalom más, így jogi problémák adódnak a vendégasztal új elnevezéséből. A vendégasztal szolgáltatás hagyományos környezetben, hagyományos technológiával, tájjellegű ételreceptek alapján az adott gazdaságban megtermelt nyersanyagokból elkészült ételek családias környezetben történő bemutatása és értékesítése. Ezt azonban egyelőre akadályozza a tény, hogy a falusi szállásadók nem rendelkeznek kistermelői státusszal és nem is tudják magukat kistermelőként nyilvántartásba vetetni. Az együttműködő civilek kérni fogják az új kormányt a falusi vendégasztal és falusi turisztikai szolgáltatás szabályozásának visszaállítását.
Dr. CSIZMADIA LÁSZLÓ, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke: „Az új jogszabály egyszerre segíti a vidékfejlesztést, egyszerűsíti a kisléptékű élelmiszerrendszer szabályozását és járul hozzá a magyar hagyományok ápolásához. A népi hagyományokat őrző és turisztikai látványosságként működő hagyományos disznóvágást azonban nem engedélyezi, és félő, hogy így a disznóöléssel járó reggeli hagyományok teljesen elvesznek.”
A hagyományos disznóvágás helyett a rendelet ugyanis csak a vágóhídon való leölést engedélyezi. Az ott kötelezően elvégezendő trichinella orvosi vizsgálat meglétét követően lehet az állatot a falusi portán feldolgozni a vendégekkel közösen. A disznóöléssel járó reggeli hagyományok veszélybe kerülése mellett probléma az is, hogy a vendéglátóknak így komoly költségei merülhetnek fel, hiszen meg kell oldaniuk az állat elszállítását, hazaszállítását és hűtését.
A Magyar Közlönyben 52/2010 FVM rendelet besorolással olvasható jogszabály részletes változásai a Szövetség az Élő Tiszáért oldalán olvashatók.
A civilek érdekképviseleti együttműködését a kistermelőkért az NCA-DP pályázati program és az Ökotárs Alapítvány adományi programja segíti. Az 53 civil szervezet:
- Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara
- Bihar Közalapítvány
- Bors Alapítvány
- CEEWEB a Biológiai Sokféleségért
- Csongrád és térsége Biokultúra Egyesület
- Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)
- E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
- Energia és Környezet Alapítvány
- Európai Civil Koordinációs Egyesület
- Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ)
- Fejér megyei Paktum Egyesület
- Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület
- GAIA Ökológiai Alapítvány
- GATE Zöld Klub Egyesület
- Győr- Moson- Sopron Megyei Agrárkamara
- HANGYA Szövetkezeti Együttműködés
- Hegypásztor Kör Oszkó
- Hortobágy Közalapítvány
- Inspi-Ráció Egyesület
- Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kht.
- Kiskunsági Nők Egyesülete
- Kiszombori Faluépítő Közösségi Közhasznú Kft.
- Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
- Magyar Biokultúra Szövetség
- Magyar Faluszövetség
- Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete (MGE)
- Magyar Környezetgazda Egyesület
- Magyar LEADER Szövetség
- Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete
- Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
- Messzelátó Egyesület
- Moccantó Egyesület
- Nyitott Kert Alapítvány
- Nyugat- dunántúli Biokultúra Egyesület
- Ormánság Alapítvány
- Öko-forrás Közhasznú Alapítvány
- ÖKOTÁRS Alapítvány
- Piacfejlesztési Alapítvány
- Pro Vértes Közalapítvány
- Reflex Környezetvédő Egyesület
- Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
- Természetes Életmód Alapítvány
- Tiszatáj Közalapítvány
- Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE)
- Vállalkozók Közép-magyarországi Regionális Szövetsége
- Védegylet Egyesület
- Visnyeszéplaki Faluvédő és Közművelődési Egyesület
- VOSZ Közép-magyarországi Regionális Szervezete
- Zöld Akció Egyesület
- Zöld Fiatalok Egyesület
- Zöld Folyosó Közalapítvány
- Zöld Pihenő Alapítvány
- Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
HÁTTÉR
A kisléptékű agrártermelés a magyar vidéki népesség nagy hányadának jelent jövedelemkiegészítést vagy önellátást. A környezeti problémák, a gazdasági- az és energiaválság okán pedig jelentősen felértékelődik a helyi gazdaság. Az uniós csatlakozás azonban nagy próbatétel volt a magyar mezőgazdaságnak, mert egy jelentős réteg, a kistermelő gazdálkodók, nem voltak felkészülve a több évtizede támogatott gazdaságok versenyére, és a hazai jogszabályok sem jelentettek motivációt vagy segítséget számukra. Az Európai Unió 2004-ben létrehozta az ún. higiéniai csomagot, amely az áruk szabad áramlásának európai elvéhez igazított, egységes élelmiszerbiztonsági standardot állít minden európai, élelmiszert előállító üzem elé. Ez a kistermelőkre zuhanó uniós higiéniai és élelmiszerbiztonsági szabályozás tovább nehezítette a helyzetüket. Mindeközben különböző okok – például a bevásárló központok terjedése, és a helyi szabályozás szigorítása – miatt az értékesítés fontos terepét jelentő termelői piacok is megszűntek.
A „hagyomány és rugalmasság elvének” megfelelően azonban a nemzeti kormányok tehetnek engedményeket a „kisléptékű, helyben és közvetlenül a fogyasztónak értékesített élelmiszerek” tekintetében. A magyar 14/2006 számú magyar „kistermelői” rendelet erre a célra született, ám alkalmazásának tapasztalatai az érintettek és a kormányzat számára is hamar világossá tették, hogy módosításra szorul.
Ezért 2009 márciusában 17 civil szervezet szövegszerű módosításcsomagot nyújtott be a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. Az összefogáshoz egy év alatt rengetegen csatlakoztak, így mára már 53 kistermelői- és vidékfejlesztési érdekekért küzdő szervezet alkotja a koalíciót. A javaslatok egyebek között a „helyi” és a „kisléptékű” kifejezések tágítását, a kategória által lehetővé tett értékesítési lehetőségek kiszélesítését szorgalmazták. Például a kertjéből a paprikát, paradicsomot korábban csak nyersen, és csak a saját falujában értékesíthette a kistermelő bolt részére. A most életbe lépő rendelet azonban lehetővé teszi, hogy ezen túl akár feldolgozva, például lecsóként is értékesítheti, akár a szomszéd megyében található boltban is.
FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK:
– Az alaptermékek – mint például alma, krumpli, tej, stb. –, valamint az ezekből feldolgozott kistermelői termékek – sajt, lekvár, kolbász – mostantól értékesíthetőek lesznek a végső fogyasztók számára, illetve az adott és a szomszédos megyékben és Budapesten (régió) bekerülhetnek boltokba és vendéglátó egységekbe is. Az alaptermékek végsőfogyasztónak változatlanul országosan is értékesíthetők házhozszállítással is.
– Régión belül értékesíthető lesz a kistermelői nyers hús fogyasztók, kiskereskedelmi és vendéglátó egységek számára is.
– Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti. (Eddig mindenkinek külön ki kellett külön váltania a kistermelői engedélyt).
– A gyártmánylap helyett mostantól adatlapot kell vezetniük a kistermelőknek, melyen jóval egyszerűbbé válik az adatszolgáltatás. A falusi vendégasztal szolgáltatók pedig mentesülnek ez alól.
– A kistermelő élelmiszerének előállítása során az alaptermékből feldolgozatlan terméket eredményező előállítási részfolyamatot más élelmiszer-vállalkozással is elvégeztetheti, a nyomonkövethetőség biztosításával. (Hús füstöltetés, zöldség, gyümölcs szárítás, őrlés…)
TOVÁBBI TEENDŐK:
Kimaradtak azonban az új rendeletből nagyon fontos pontok. Például a termelői pálinka értékesítését továbbra is akadályozza a jövedéki szabályozás, és kimaradt a termelői piac kategória létrehozása is, mert ezeket más, magasabb szintű jogszabályokkal kell rendezni.
A civilek a közelgő magyar uniós elnökséget is fel akarják használni arra, hogy üzenetüket az európai szintre is eljuttassák. Céljuk, hogy a KAP 2013 és az EU 2020-as stratégiába is beépüljenek a kisléptékű élelmiszertermelést, értékesítést és feldolgozást segítő célok és programok. A civilek ezért folytatni fogják a munkát.
Kapcsolat:
Sarbu-Simonyi Borbála
Védegylet, agárprogram-vezető
06 20 258 3792
simonyib@vedegylet.hu
Szabadkai Andrea
SZÖVET, programvezető
06 30 768 8718
info@elotisza.hu