2011 az Erdők Nemzetközi Éve

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a tavalyi év után (2010 a Biodiverzitás Nemzetközi Éve) most kifejezetten az erdők fontosságát, azok fenntartható kezelését és megőrzését szeretné kiemelni a nemzetközi évvel.

 

Az erdők létfontosságú területek az emberiség és az élővilág számára: bolygónk felszínét 31%-ban erdőségek borítják, itt él a szárazföldi fajok 80%-a és közel 1.6 milliárd ember függ közvetlenül ezektől a területektől. Mindeközben az erdők 30%-át valamilyen módon felhasználjuk és átalakítjuk, amivel évente 13 millió hektárt veszítünk el ezekből az értékes területekből.

A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet 2010-es jelentése szerint (FAO’s Global Forest Resources Assessment 2010) évente 13 millió hektárt alakítottunk át egyéb típusú (pl. mezőgazdasági jellegű) területre 2000 és 2010 között. Az erdőségek 1/3-a érintetlen erdőként került osztályozásra, azaz emberi beavatkozásnak nincs jele. Ezek az erdőségek, elsősorban a trópusi esőerdők, a legfajgazdagabb és legsokszínűbb ökoszisztémák egyike. Ezek a területek a világ erdeinek 36%-át teszik ki, kb. 1.4 milliárd hektárt. Azonban eme térségek elterjedése csökkenő tendenciát mutat: évente 0,4%-uk alakul át fakitermelési, vagy mezőgazdasági övezetté. A legnagyobb veszteségek Dél-Amerikát, Afrikát és Ázsiát érik.

A természetes területek átalakításán kívül számos, egyéb veszély is fenyegeti ezeket az ökoszisztémákat. Az erdőterületek 1%-át emésztik fel erdőtüzek évente. Ezenkívül kb. 35 millió hektár erdőt támadnak meg évente különböző állati eredetű kártevők főleg a mérsékelt és boreális térségekben. Az invazív fajok több, mint 34 millió hektárt veszélyeztetnek csak az Egyesült Államokban. Mindemellett a klímaváltozás további hatással van az erdőségek elterjedés területeire is.

Ugyanakkor, a védelem alá vett erdők száma több mint 95 millió hektárral bővült, aminek legnagyobb részét, 46%-át 2000 és 2005 között jelölték ki. A fajok és élőhelyek egyre általánosabb védelmének köszönhetően a világ erdőségeinek 12%-a (460 millió hektár) a biológiai sokféleséget hivatott őrizni. Ebből hivatalosan is védett helynek kb. 10% számít. A védett területek aránya ellenére azonban a jelentés kihangsúlyozza a fenntartható erdőgazdálkodás és a további megőrzési stratégiák fejlesztésének szükségességét is.

A jelentés szintén kiemelte, hogy a védett területek kijelölése mellett egyéb változtatásokra is szükség van (pl. új szabályozások, közösség részvétele a döntéshozatalban, egyéb élelmiszerforrások használata, stb.), amely megakadályozzák eme területeken, pl. a közép-afrikai őserdőkben, a biológiai sokféleség kiaknázását.

Az erdők, fajgazdagságuk és a hozzá kapcsolódó kultúrák megőrzése érdekében részben a tavalyi év (a Biodiverzitás Nemzetközi Éve) és teljes egészében az idei év is arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ezen területek milyen jelentős funkciót töltenek be az emberiség életébe és hogy mennyire létfontosságú megőrzésük a számunkra.

Forrás: greenfo.hu